Τη δημοσιονομική αναποτελεσματικότητα ορισμένων από τα μέτρα του Μνημονίου, τα οποία σχεδιάστηκαν για να αυξήσουν τα δημόσια έσοδα αλλά τελικά υπολείπονται των προσδοκιών, θέλει να αναδείξει η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών.

 Στην πρώτη γραμμή των πιθανών μέτρων, τα οποία θα μπορούσαν να αποσυρθούν εφόσον προκύψουν σαφή και μετρήσιμα στοιχεία ότι απέτυχαν, βρίσκεται η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση από το 13% στο 23%, μέτρο το οποίο, σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς, συνέβαλε στην κάθετη πτώση της κατανάλωσης και στη μείωση εν τέλει των εισπράξεων από ΦΠΑ.

Μία άλλη διάσταση, την οποία αναγνωρίζουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Οικονομικών, είναι πως η αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση αύξησε την παραβατικότητα με μη έκδοση αποδείξεων, καθώς πλέον κάθε απόδειξη που δεν κόβεται σημαίνει λιγότερο φόρο 23% και όχι 13%.

Η φοροδιαφυγή, όπως αναγνωρίζεται από ορισμένες πηγές του υπουργείου, έγινε πιο συμφέρουσα, την ώρα που ο μηχανισμός πάταξης της φοροδιαφυγής παραμένει ανεπαρκής.

Σε αυτό το πλαίσιο, στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει συσταθεί ειδική ομάδα εργασίας η οποία αξιολογεί την αποτελεσματικότητα επιμέρους μέτρων, με πρώτο την αύξηση του ΦΠΑ στην εστίαση.

Το πόρισμα της ομάδας εργασίας θα είναι έτοιμο στο τέλος Φεβρουαρίου, ώστε τα ευρήματα να ενισχύσουν την επιχειρηματολογία της ελληνικής πλευράς στην επικείμενη νέα διαπραγμάτευση με την τρόικα.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook