Σε αναδίπλωση για το θέμα της αλλαγής της νομοθεσίας για τις απεργίες προχώρησε το υπουργείο Εργασίας, μετά τις έντονες αντιδράσεις των δύο κυβερνητικών εταίρων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση κύκλων του υπουργείου ότι «ο διάλογος θα προχωρήσει μόνο αν υφίσταται ομόθυμη στήριξη των τριών κομμάτων».

Τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η ΔΗΜΑΡ αντέδρασαν έντονα στην πρόταση που διατύπωσε ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης για αλλαγή του νομικού πλαισίου.

«Ο κ. Βρούτσης, όπως και άλλοι υπουργοί, στελέχη της ΝΔ, θα πρέπει να καταλάβουν ότι δεν προωθούν το πρόγραμμα του κόμματός τους, αλλά το πρόγραμμα της κυβέρνησης συνεργασίας. Καμία συνεννόηση δεν έχει γίνει για αλλαγή του νόμου 1264/82 και η συζήτηση αυτή δεν μας βρίσκει σύμφωνους» διεμήνυσε η Φώφη Γεννηματά, ενώ το Γραφείο Τύπου της Δημοκρατικής Αριστεράς χαρακτήρισε «απαράδεκτη την πρωτοβουλία του υπουργού Εργασίας».

Σύμφωνα με το Έθνος, κύκλοι του υπουργείου υποστηρίζουν πως στόχος του διαλόγου είναι να αντιμετωπιστούν προβλήματα και στρεβλώσεις στο θεσμικό πλαίσιο για τον συνδικαλισμό (Νόμος 1264/82). Δηλαδή στο επίκεντρο θα βρεθεί ο κατακερματισμός των συνδικάτων, το θέμα της αντιπροσωπευτικότητάς τους (το 14% των εργαζομένων είναι συνδικαλισμένοι) αλλά και η εκπροσώπηση των ανέργων.

Παράλληλα, οι ίδιες πηγές υπογραμμίζουν πως δεν υπάρχει νομοσχέδιο με προτάσεις για περιορισμό των απεργιών και για επαναφορά του δικαιώματος της ανταπεργίας (λοκ άουτ) που έχει καταργηθεί από το 1982.

Παράλληλα, σημειώνουν πως δεν υπάρχει ρύθμιση για επαναφορά του άρθρου 4 του Ν. 1365/1983, ο οποίος δεν είχε εφαρμοστεί και προέβλεπε την προκήρυξη απεργίας στις ΔΕΚΟ με τουλάχιστον το 50% των εγγεγραμμένων στο σωματείο (κάτι που θα καθιστούσε πρακτικά αδύνατη οποιαδήποτε κινητοποίηση).

Έντονη ήταν και η αντίδραση της ΑΔΕΔΥ, που σε ανακοίνωσή της χαρακτηρίζει «αιτία διαρκούς πολέμου» το ενδεχόμενο αλλαγής της νομοθεσίας.

«Ο σχεδιαζόμενος περιορισμός της άσκησης του δικαιώματος της απεργίας, ο οποίος μεθοδεύεται από τον υπουργό Εργασίας, αν υλοποιηθεί, θα αποτελέσει πρωτοφανές νομοθετικό \’πραξικόπημα\’, ευθεία υπονόμευση του Συντάγματος, του εθνικού και του ευρωπαϊκού συλλογικού Δικαίου και κυρίως κατάργηση της συνδικαλιστικής δράσης και της Δημοκρατίας στους χώρους εργασίας» σημειώνει.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook