Στις πρώτες ελεύθερες εκλογές στην Τυνησία μετά την ανατροπή του προέδρου Μπεν Αλί το 2011 αναδείχθηκε πρώτο σε ψήφους το μετριοπαθές ισλαμικό κόμμα Ενάχτα, ένα παρακλάδι των Αδελφών Μουσουλμάνων. Τα μέλη του κόμματος, αρέσκονται να το συγκρίνουν με το τουρκικό AKP του πρωθυπουργού Ταγίπ Ερντογάν. Όμως «το κόμμα παίζει ένα διπλό παιχνίδι, υποστηρίζει ο Μπέρνι Σέμπε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ: «Από τη μια εμφανίζεται ως μετριοπαθές και από την άλλη κάνει λίγα για να σταματήσει τις επιθέσεις μελών του εναντίον της αντιπολίτευσης».

Σε πολλά μέρη της χώρας σημειώνονται συχνά επιθέσεις σε βάρος οπαδών της κοσμικής αντιπολίτευσης. Ακόμη και εναντίον φοιτητών σε μπαρ ή καφέ. «Οι επιτιθέμενοι, λέει ο Μπέρνι Σέμπε, είναι οπαδοί των σαλαφιστών, μιας ομάδας ακραίων ισλαμιστών που δεν διστάζουν να κάνουν χρήση βίας. Είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό ότι η κυβέρνηση δεν κάνει σχεδόν τίποτα για να αντιμετωπίσει τις επιθέσεις», λέει ο Μπέρνι Σέμπε προσθέτοντας: «Και όλα αυτά γιατί η κυβέρνηση βλέπει τους επιτιθέμενους ως μελλοντικούς ψηφοφόρους».

Η ανεργία οδηγεί τους ανθρώπους πολιτικά στα άκρα

Ουδείς γνωρίζει αν πίσω από τη δολοφονία του Τσοκρί Μπελαΐντ κρύβονται σαλαφιστές ή άλλοι. Οι συγγενείς του και μέρος της αντιπολίτευσης κατηγορούν την κυβέρνηση της Ενάχτα. Το κυβερνών κόμμα όμως αρνείται τις κατηγορίες. «Κι όμως η Ενάχτα έχει τουλάχιστον μέρος της ευθύνης», εκτιμά ο αναλυτής Μπέρνι Σέμπε «γιατί έκανε ελάχιστα για να προστατέψει τον αντιπολιτευόμενο πολιτικό».

Εδώ και μήνες η αντιπολίτευση ζητά ανασχηματισμό, μιας και η κυβέρνηση δεν καταφέρνει να δώσει λύσεις στα οικονομικά προβλήματα που καίνε. «Η ανεργία έχει ξεπεράσει κατά πολύ το 20% και η κυβέρνηση δεν έχει βρει κάποιο αντίδοτο», πιστεύει η Μαμπρούκα Καντίρ, ανταποκρίτρια της DW στην Τύνιδα. Η κυβέρνηση δεν έχει καν σχέδιο αντιμετώπισης της ανεργίας.

Αν συνεχίσει η κρίση τότε βλάπτεται ο τουρισμός, ένας σημαντικός κλάδος της τυνησιακής οικονομίας. Ας σημειωθεί ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών έχει συστήσει στους Γερμανούς που επισκέπτονται τη Τυνησία να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί.

«Δεν αποκλείεται πάντως η συνεχιζόμενη κρίση να ενισχύσει τα πολιτικά άκρα. Η εμπειρία μας διδάσκει ότι ανέχεια και εξτρεμισμός πάνε χέρι χέρι», προειδοποιεί ο Μπέρνι Σέμπε από το Πανεπιστήμιο του Μπέρμινγκχαμ.

 

skai.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook