Τα Ιδρύματα Ανδρέα & Μαρίας Καλοκαιρινού έθεσαν σε λειτουργία τον Κοινωνικό Χώρο τους, στη διασταύρωση των οδών Μονής Αγκαράθου και Κοσμά Ζώτου, στο κέντρο του Ηρακλείου.

Ο Κοινωνικός Χώρος δημιουργήθηκε εξολοκλήρου με πόρους των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού μετά από εξάμηνη εντατική προετοιμασία και στεγάζει μεταξύ άλλων την δράση «φαγητό με την αγάπη μας», Κοινωνικό Παντοπωλείο και Κοινωνικό Φαρμακείο.

Οι τρείς αυτές δράσεις εντάσσονται στο πρόγραμμα «Δίκτυο Κοινωνικής Φροντίδας στο Δήμο Ηρακλείου» (ΕΣΠΑ, Υπουργείο Εργασίας, συντονιστής φορέας: «Ζωοδόχος Πηγή»), στο πλαίσιο του «Εθνικού Δικτύου Άμεσης Κοινωνικής Παρέμβασης» στο οποίο συμμετέχουν τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί την απασχόληση των εργαζομένων στις δομές και μέρος (20%) των υπολοίπων δαπανών.

Στις δράσεις που στεγάζονται στον Κοινωνικό Χώρο απασχολούνται δεκαπέντε νέοι διαφόρων ειδικοτήτων (και, συνολικά στο πρόγραμμα του Δικτύου, τριάντα τρεις νέοι εργαζόμενοι).

Πρώτη από τις δομές αυτές ξεκίνησε τη λειτουργία της, στις 23/1/2013, η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» των Ιδρυμάτων Α. & Μ. Καλοκαιρινού, που παρέχει καθημερινά (επτά μέρες την βδομάδα) πλήρη γεύματα σε εκατόν δέκα συνανθρώπους μας, η επιλογή των οποίων, όπως και για τις άλλες δομές, γίνεται από τη σχετική βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου.

Τα γεύματα παρασκευάζονται σε εγκαταστάσεις με τις πιο υψηλές προδιαγραφές ποιότητας και υγιεινής, που δημιουργήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού στον Κοινωνικό Χώρο τους.

Επίσης, στα παιδιά των οικογενειών που εξυπηρετούνται από το «φαγητό με την αγάπη μας» δίνεται καθημερινά κολατσιό για το σχολείο.

Η δράση «φαγητό με την αγάπη μας» στον Κοινωνικό Χώρο, είναι η δεύτερη δράση των Ιδρυμάτων Καλοκαιρινού με την ίδια επωνυμία: πριν από έναν ακριβώς χρόνο τα Ιδρύματα έθεσαν σε λειτουργία το «φαγητό με την αγάπη μας» (Νο 1), δίπλα στο Γηροκομείο των Ιδρυμάτων, στον Άγιο Ιωάννη (οδός Χατζάκη).

Από την δομή αυτή, που χρηματοδοτείται αποκλειστικά από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού, εξυπηρετούνται καθημερινά εκατόν πενήντα συνάνθρωποί μας: στον πρώτο χρόνο της λειτουργίας της, χορηγήθηκαν από τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού συνολικά πενήντα χιλιάδες (50.000) πλήρη γεύματα.

Συνεχίζοντας τη δράση στον Αι-Γιάννη, και μαζί με όλες τις υπόλοιπες δραστηριότητές τους, τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού έθεσαν ως στόχο να αυξήσουν περαιτέρω τη συμβολή τους στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στην τοπική κοινωνία.

Ο στόχος του Κοινωνικού Χώρου δεν περιορίζεται στην παροχή φαγητού και ειδών πρώτης ανάγκης, αλλά περιλαμβάνει δράσεις κοινωνικοποίησης και, κυρίως, προορίζεται να αποτελέσει ένα ζωντανό πόλο συνάντησης των ανθρώπων, όσων έχουν μεγαλύτερη ή μικρότερη ανάγκη και όσων αισθάνονται ότι μπορούν να προσφέρουν, δηλαδή όλων των πολιτών, στο κέντρο της πόλης.

Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκε στον Κοινωνικό Χώρο η αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη, στην οποία θα πραγματοποιούνται ομιλίες και συναντήσεις με έμφαση στην αντιμετώπιση της δύσκολης καθημερινότητας και στην ανάδειξη των υπαρκτών διεξόδων απ’ αυτή (στη σειρά συναντήσεων με τίτλο «Έξυπνες Ιδέες Καλές Πρακτικές»).

Η αίθουσα θα φιλοξενεί, μεταξύ άλλων, μια τουλάχιστον φορά την εβδομάδα τις συνεδρίες του συλλόγου «Αλληλεγγύη» για την αντιμετώπιση της νόσου Alzheimer.

Παρών στον Κοινωνικό Χώρο θα είναι και ο τομέας Κοινωνικής Ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης με τον καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Χρήστο Λιονή.

Επίσης, θα δημιουργηθούν από εθελοντές ψυχολόγους και εμψυχωτές ομάδες θεραπείας και ομάδες θεατρικού παιχνιδιού.

Στην αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη οργανώνεται ανά δεκαπενθήμερο και παιδικό σινεμά, σε συνεργασία με τη Νέα Κινηματογραφική Λέσχη και το «Νεανικό Πλάνο» (δωρεάν για όλους∙όσοι μπορούν, θα φέρνουν συσκευασμένα τρόφιμα για να διατίθενται από το «Κοινωνικό Παντοπωλείο». Το ίδιο ισχύει και για τις άλλες δραστηριότητες που προαναφέρθηκαν).

Στον υπόλοιπο χρόνο (Δευτέρα ως Σάββατο, 9.00-16.00) η αίθουσα Οδυσσέα Ελύτη θα στεγάζει μια καινούργια εκδοχή της έκθεσης για τον ποιητή που πραγματοποιήθηκε στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης με την ευκαιρία των εκατό χρόνων από τη γέννησή του στο Ηράκλειο με την επιμέλεια του Δημήτρη Καλοκύρη.

Στον χρόνο αυτό θα γίνονται (δωρεάν) εκπαιδευτικά προγράμματα σε μαθητές από τις μουσειοπαιδαγωγούς του Ιστορικού Μουσείου, προσφορά, όπως και η έκθεση, της Εταιρίας Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Στο μέλλον, η αίθουσα Οδυσσέας Ελύτης θα φιλοξενεί και άλλες εκθέσεις, από συλλογικότητες της πόλης, με έμφαση στις νεανικές ομάδες.

Οι παραπάνω δράσεις θα αξιοποιούν και την μικρή Βιβλιοθήκη του Κοινωνικού Χώρου, που μόλις κατασκευάστηκε, παρέλαβε τα πρώτα βιβλία της, δωρεές των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, της Ε.Κ.Ι.Μ. και συμπολιτών μας, και καλεί όσους θα μπορούσαν σε επιπλέον δωρεές βιβλίων.

Στη Βιβλιοθήκη ξεκίνησαν ήδη δωρεάν μαθήματα αγγλικών και γερμανικών σε άνεργους συμπολίτες από τις εθελόντριες καθηγήτριες κ. Κωνσταντία Ποντικάκη και Τιτούλα Καράτζη.

Στον υπόλοιπο χρόνο (καθημερινά, 12.30 – 16.00, συμπεριλαμβανομένων των Κυριακών και αργιών) η Βιβλιοθήκη θα είναι ανοιχτή σε όλους για να διαβάσουν ή να πλοηγηθούν (χωρίς κόστος) στο διαδίκτυο από τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές που έχουν εγκατασταθεί εκεί.
 
Με το ίδιο πνεύμα στην είσοδο του Κοινωνικού Χώρου, στη Βιβλιοθήκη αλλά και στην αίθουσα εξυπηρέτησης της δράσης «φαγητό με την αγάπη μας» δημιουργήθηκε η εικαστική εγκατάσταση «Μνήμη των Τοίχων» της Μαρίας Χουλάκη, από την ομότιτλη σειρά φωτογραφικών έργων που είχε εκτεθεί στο παρελθόν στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης και η δραστήρια εικαστικός δώρισε στην Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών.

Ήδη, έντονη και σημαντική είναι η παρουσία στον Κοινωνικό Χώρο του ΚΕΘΕΑ Αριάδνη, που συνεργάζεται με τα Ιδρύματα Καλοκαιρινού με πυρήνα τη δράση του Κοινωνικού Παντοπωλείου.

Το Κοινωνικό Παντοπωλείο συμπληρώνει την τροφοδοσία του με στόχο να ξεκινήσει την εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας από τις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας: εκατόν πενήντα οικογένειες (επιλεγμένες επίσης από τη βάση δεδομένων της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου Ηρακλείου) θα παίρνουν δωρεάν προϊόντα (τρόφιμα, είδη καθαριότητας, ένδυσης κ.α.) αξίας σαράντα ευρώ ανά μήνα.

Πέρα από τη σημαντική συνεισφορά της Κοινωνικής Πρόνοιας του Δήμου, για την τροφοδοσία του Κοινωνικού Παντοπωλείου χρειάζονται δωρεές από επιχειρήσεις της πόλης.

Στη σχετική πρόσκληση έχουν ανταποκριθεί οι Εταίροι του προγράμματος Σαβοϊδάκης ΑΕ και Χαλκιαδάκης ΑΕ, αλλά και μεμονωμένοι συμπολίτες μας. Είναι, ωστόσο, απαραίτητο ο κύκλος των δωρητών να ενισχυθεί και να διευρυνθεί.

Τέλος, το Κοινωνικό Φαρμακείο, που επίσης θα λειτουργήσει πολύ σύντομα, αποτελεί δράση του Συλλόγου Τριτέκνων ΝΕ Ηρακλείου με τη συμπαράσταση του Φαρμακευτικού Συλλόγου και μετά από παραχώρηση μέρους του Κοινωνικού Χώρου από τα Ιδρύματα Α. & Μ. Καλοκαιρινού.