Ακολουθώντας το παράδειγμα των ανέργων στην Αργεντινή της κρίσης, που πήραν υπό τον έλεγχό τους κλειστά εργοστάσια προσπαθώντας να αναστήσουν την παραγωγή, περίπου 40 πρώην εργαζόμενοι στη Βιομηχανική Μεταλλευτική (ΒΙΟΜΕ), στη Θεσσαλονίκη, αποφάσισαν ότι μπορούν οι ίδιοι να ξαναβάλουν μπροστά τις μηχανές.

Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα τς εφημερίδας Τα Νέα, οι εργαζόμενοι της ΒΙΟΜΕ πέρασαν ξανά, την Τρίτη, την πύλη του εργοστασίου, σε πανηγυρικό κλίμα. Συνδικαλιστές και μέλη αριστερών οργανώσεων, που στήριξαν το προηγούμενο διαάστημα τους εργαζόμενους της ΒΙΟΜΕ, φώναζαν συνθήματα, ενώ η επαναλειτουργία του εργοστασίου καλύφθηκε από ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία.

Οι εργαζόμενοι φιλοδοξούν να διοικήσουν τη μονάδα, που παράγει χημικά προϊόντα για τον κατασκευαστικό κλάδο (κόλλες για πλακάκια, αρμούς κ.ά.), μέσω συνεταιριστικού σχήματος. Θα είναι, όπως έχουν αποφασίσει, ισότιμοι μέτοχοι και οι αποφάσεις θα λαμβάνονται από τη γενική συνέλευση.

Η ιδιαιτερότητα της ΒΙΟΜΕ, περιγράφει ο εκπρόσωπος του σωματείου των εργατών Μάκης Αναγνώστου, είναι πως δεν έχει χρεοκοπήσει ούτε έχει κηρύξει πτώχευση.

Πρόκειται για θυγατρική της Φίλκεραμ της οικογένειας Φιλίππου, άλλοτε κραταιάς βιομηχανίας πλακιδίων και δομικών υλικών. Το 2011 η μητρική εταιρεία κατέθεσε πτώχευση. Χωρίς να κηρυχτεί πτώχευση στη θυγατρική ΒΙΟΜΕ, οι μηχανές της έσβησαν και 70 άτομα βρέθηκαν στον δρόμο.

Η Φίλκεραμ πέρασε στη φάση εκκαθάρισης των περιουσιακών της στοιχείων, ένα από τα οποία είναι και οι μετοχές της ΒΙΟΜΕ. Η αξία των μετοχών αποτιμήθηκε από ανεξάρτητο πραγματογνώμονα στις 490.000 ευρώ τον Απρίλιο του 2012, ωστόσο σήμερα εκτιμάται ίσως και στο μισό.

Τον πρώτο λόγο στην πώληση των μετοχών έχει ο σύνδικος, δικηγόρος που ορίστηκε από το Πρωτοδικείο, σύμφωνα με την προβλεπόμενη διαδικασία. Οι εργαζόμενοι επιδιώκουν να αποκτήσουν τις μετοχές, ωστόσο ο νέος ιδιοκτήτης θα κληρονομήσει και τα χρέη, ύψους 4 εκατομμυρίων ευρώ, της ΒΙΟΜΕ προς το Δημόσιο, τα ασφαλιστικά ταμεία και προμηθευτές.

Οι εργαζόμενοι έχουν ζητήσει νομοθετική ρύθμιση και πάγωμα των χρεών από το υπουργείο Εργασίας, αίτημα το οποίο προς το παρόν δεν έχει απορριφθεί.

Νομικοί περιγράφουν στα «Νέα» ότι στην Αργεντινή, σε αντίθεση με τη χώρα μας, το ίδιο το κράτος παρείχε ως κίνητρο το πάγωμα των χρεών, εφόσον οι εργάτες έπαιρναν μία βιομηχανική μονάδα στα χέρια τους (υπόθεση κεραμοποιίας Ζανόν).

Ένα ακόμη κρίσιμο ζήτημα είναι και το κατά πόσο μπορούν να ξεκινήσουν τη γραμμή παραγωγής, καθώς πρέπει να συναινέσει σε αυτό ο σύνδικος και οι πιστωτές της ΒΙΟΜΕ.

Ο δικηγόρος της οικογένειας Φιλίππου, Παναγιώτης Μανώλης, δηλώνει στα «Νέα» ότι θα κινηθούν οι όποιες νομικές διαδικασίες έχουν απομείνει, προκειμένου το εγχείρημα να μπλοκαριστεί. «Το εργοστάσιο μπορεί να λειτουργήσει μόνο με συνεργασία των εργατών και της διοίκησης», σημειώνει.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook