«Η νίκη για μία ρωσική εταιρεία θα ανοίξει την πόρτα σε ένα κύμα επενδύσεων στην Ελλάδα, μία χώρα που συνδέεται με τη Ρωσία με τους δεσμούς της Ορθoδοξίας», γράφει η εφημερίδα «Moscow Times» και προσθέτει ότι οι ρωσικές εταιρείες φαίνεται να επιδεικνύουν ενδιαφέρον για ελληνικά λιμάνια, αεροδρόμια, τρένα, και ευκαιρίες στον τουρισμό και σε ξενοδοχεία. «Ομως πολλά θα εξαρτηθούν από τους χειρισμούς στην υπόθεση ιδιωτικοποίησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ», τονίζει, επισημαίνοντας την «κλιμακούμενη μάχη ανάμεσα στις ρωσικές εταιρείες που διαθέτουν ζεστό χρήμα και τους Ευρωπαίους αξιωματούχους που εμφανίζονται απρόθυμοι να διευκολύνουν την αύξηση της ρωσικής επιρροής στην αυλή τους».

διαγωνισμος << Στη δεύτερη φάση του διαγωνισμού, που τελειώνει στις 12 Απριλίου με την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών, έχουν περάσει δύο ρωσικές εταιρείες, η Gazprom και η Sintez, η κρατική εταιρεία αερίου του Αζερμπαϊτζάν, Socar, και δύο ελληνικές, η «Μ&M» των ομίλων Μυτιληναίου και Βαρδινογιάννη και η TΕΡΝΑ σε συνεργασία με την τσεχική PPF.

Μανταλένα Πίου

(Ημερησία)

«Εκδηλώνεται μία έντονη αντίθεση στην προοπτική νίκης της Gazprom από την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία εδώ και καιρό μάχεται για να μειώσει την εξάρτηση από το ρωσικό αέριο», αναφέρει η εφημερίδα και αποδίδει την απουσία ευρωπαϊκών και αμερικανικών ομίλων από την κούρσα διεκδίκησης της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ στην ανησυχία για το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από το ευρώ.

«Οι Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» φέρεται να δήλωσε ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez στη «Μoscow Times». «Ακόμα και οι ίδιοι (οι Ελληνες) παραδέχονται ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να αποκτήσουν οι ρωσικές εταιρείες τον έλεγχο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ», πρόσθεσε, εκτιμώντας ότι μετά τις καθυστερήσεις και τις αναβολές του διαγωνισμού, η επιλογή του νικητή θα γίνει τον Μάιο.

Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισήμως δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο νίκης της Gazprom, αλλά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, φάνηκε να εκφράζει την αντίθεση της Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι η δική μας συμβουλή προς όλες τις χώρες του κόσμου… είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών.

Το 80% της αγοράς
Η Gazprom προμηθεύει σήμερα περί το 80% της ελληνικής αγοράς αερίου. «Μία νίκη της Gazpom είναι ακριβώς το αντίθετο από αυτό που θέλει η Ευρώπη, δηλαδή του ανταγωνισμού μεταξύ των προμηθευτών αερίου, της ανάπτυξης των υποδομών, των χαμηλότερων τιμών και των εναλλακτικών πηγών αερίου», δήλωσε αναλυτής στη Moscow Times.

H Sintez, η οποία ανήκει στον μεγιστάνα Λεονίντ Λεμπέντεφ και συμμετέχει στον διαγωνισμό μέσω της θυγατρικής Negusneft, αυτοπροβάλλεται σαν τη μόνη λογική επιλογή για τους Ελληνες, επειδή ακριβώς δεν είναι η Gazprom και επειδή έχει προσφέρει την καλύτερη τιμή.

Ο διευθύνων σύμβουλος του ομίλου δήλωσε ότι η Sintez, η οποία φέρεται να έχει προσφέρει 1,9 δισ. ευρώ για τη ΔΕΠΑ και τον ΔΕΣΦΑ, θα επενδύσει 3 δισεκατομμύρια ευρώ στις δύο εταιρείες μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, αν κερδίσει τον διαγωνισμό. «Η Ελλάδα μπορεί να εξελιχθεί σε ένα ευρωπαϊκό κέντρο διαμετακόμισης αερίου από τη Μεσόγειο, τη Βόρειο Αφρική, τις Αραβικές χώρες, και τις χώρες της Κασπίας», δήλωσε.

Κρυφός πληρεξούσιος
Αναλυτές ωστόσο εκτιμούν ότι η Sintez μπορεί να λειτουργεί σαν κρυφός πληρεξούσιος της Gazrpom, ακριβώς επειδή η Gazprom γνωρίζει πολύ καλά την αντίθεση στην υποψηφιότητά της, γράφει η εφημερίδα, προσθέτοντας ότι η Επιτροπή Αντιτράστ της Ε.Ε. ερευνά τον ρωσικό κολοσό και ότι το τρίτο ενεργειακό πακέτο, το οποίο επιβάλλει στους ενεργειακούς ομίλους να διαχωρίσουν τις παραγωγικές τους δραστηριότητες από τα δίκτυα μεταφοράς, ερμηνεύεται ότι έχει σχεδιαστεί ειδικά για την Gazprom.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Sintez πάντως αρνείται τα περί μυστικής συμφωνίας με τη Gazprom ή ότι έχουν υπάρξει επίσημες διαπραγματεύσεις, δηλώνει όμως ότι η Sintez θα εξέταζε την πιθανότητα συνεργασίας με τη Gazprom στην Ελλάδα, αν της έκανε μία ελκυστική πρόταση. «Η Gazprom φοβάται μήπως χάσει την αγορά της», πρόσθεσε ο κ. Kορόλεφ, εκτιμώντας ότι η εξαγορά της ΔΕΠΑ θα βοηθούσε τον ρωσικό όμιλο να σταθεροποιήσει τη θέση του στη νότιο-ανατολική Ευρώπη.

Σύμφωνα με τους Moscow Times, οι άμεσες ρωσικές επενδύσεις στην Ελλάδα αυξήθηκαν από τα 32 εκατ. δολάρια το 2009, στα 93 εκατ. δολάρια το 2011.

Δήλωση
«Οι Ελληνες βρίσκονται ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη» φέρεται να δήλωσε ο Αντρέι Κορόλεφ, διευθύνων σύμβουλος της Sintez στη «Μoscow Times». «Ακόμα και οι ίδιοι (οι Ελληνες) παραδέχονται ότι υπάρχουν δυνάμεις που δεν θέλουν να αποκτήσουν οι ρωσικές εταιρείες τον έλεγχο της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ», πρόσθεσε.

Ουάσιγκτον
Οι αξιωματούχοι της Ε.Ε. επισήμως δεν έχουν εκφράσει ανησυχίες για το ενδεχόμενο νίκης της Gazprom, αλλά η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ Victoria Nuland, όταν ρωτήθηκε για το θέμα, φάνηκε να εκφράζει την αντίθεση της Ουάσιγκτον, δηλώνοντας ότι η δική μας συμβουλή προς όλες τις χώρες του κόσμου… είναι η διαφοροποίηση των ενεργειακών τους πηγών.

energypress.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook