Να ενθαρρύνουν τους πολίτες να ζητούν ρύθμιση και να εντείνουν τις προσπάθειες για να ικανοποιήσουν όσο το δυνατόν περισσότερες αιτήσεις διακανονισμού με δόσεις, αντί να τους προτρέπουν να περιμένουν την νέα ρύθμιση που αργεί ακόμα τουλάχιστον ένα με δύο μήνες.

Στο πλαίσιο αυτό κινούνται οι οδηγίες του γενικού γραμματέα εσόδων κ. Χάρη Θεοχάρη προς τους εφόρους, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι η προσδοκία μιας νέου τύπου νέας ρύθμισης με χαμηλές και πολλές δόσεις, αποτρέπει αρκετούς από το να ζητήσουν σήμερα την διευκόλυνση που χρειάζονται.

Με βάση τα ως τώρα δεδομένα, ακόμα και αν –όπως όλα δείχνουν- η Τρόικα δεχτεί ευνοϊκά την απόφαση της κυβέρνησης για μια νέα ρύθμιση κατά την επίσκεψή της στα τέλη Φεβρουαρίου, οι σχετικές νομοθετικές διαδικασίες θα απαιτήσουν χρόνο μέχρι και τον Μάρτιο ή Απρίλιο, προκειμένου να ολοκληρωθούν και να εφαρμοστεί το νέο καθεστώς. Έτσι, όσοι «ποντάρουν» σε μι μελλοντική ευνοϊκή ρύθμιση, κινδυνεύουν να εμπλακούν σε περιπέτειες από τυχόν αμέλεια να ανταποκριθούν άμεσα στις προσκλήσεις της εφορίας. 

Με το ισχύον σύστημα, οι έφοροι θα δίνουν 1-4 δόσεις σε όσους ζητούν «διευκόλυνση τμηματικής καταβολής», που μπορεί να αυξάνονται σε 20-24 (υπό πολλές προϋποθέσεις) και μόνο εφόσον φανούν συνεπείς για κάποιους μήνες, θα μπορούν να ζητούν τον διπλασιασμό των δόσεων. Σε καμία περίπτωση όμως η δόση δεν θα μπορεί να είναι μικρότερη από 100 ευρώ το μήνα, μέχρι τουλάχιστον να ισχύσει η να ρύθμιση που ετοιμάζεται.

Με τη νέα ρύθμιση η κυβέρνηση να επιδιώκει να προσφέρει δυνατότητα εξόφλησης σε πολλές δόσεις (θεωρητικά και 100 ή παραπάνω) με ποσά στα οποία ο οφειλέτης θα μπορεί να ανταπεξέλθει ευκολότερα και επιτόκιο εκπρόθεσμης καταβολής που θα κυμαίνεται από 0,5%-0,7%.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook