Παραμένουν στο μπλόκο στα Μεγάλα Χωράφια, στην Εθνική Οδό Χανίων Ηρακλείου οι αγρότες της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων.

Οι κινητοποιήσεις των αγροτών που ξεκίνησαν χθες περιλαμβάνουν και κλείσιμο του δρόμου για λίγα λεπτά, καθώς και ενημέρωση μέσω φυλλαδίων των διερχόμενων οδηγών.

Με σημερινή τους ανακοίνωση οι αγρότες δηλώνουν " για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση.."

Το πλήρες κείμενο της ανακοίνωσης αναφέρει:

"Για μια ακόμη φορά η Κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ κάνει το άσπρο-μαύρο και διατείνεται ότι δίνει μια σειρά παροχών στους αγρότες ενώ στην πραγματικότητα πετάει κάποια δήθεν ψίχουλα, που όχι μόνο δεν λύνουν τα μεγάλα και οξυμμένα προβλήματα των αγροτών και κτηνοτρόφων, αλλά οδηγούν σε εξαθλίωση και ξεκλήρισμα τους αγρότες, αφού στο άμεσο μέλλον θα έχουμε μηδενική παραγωγή, μεγαλύτερη διατροφική εξάρτηση της χώρας. Οι μικρομεσαίοι αγρότες διεκδικούν άμεσες λύσεις στα προβλήματα που προκαλεί, πολλαπλασιάζει και οξύνει η ΚΑΠ και γενικότερα η αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ και της συγκυβέρνησης.

Οι αγροτοκτηνοτρόφοι υψώνουν τείχος αντίστασης για να ανακόψουν τη βάρβαρη επίθεση που δέχονται στο εισόδημα και στη ζωή τους, με τα απούλητα ή με τις εξευτελιστικές τιμές των εσπεριδοειδών και των κτηνοτροφικών προϊόντων, την ίδια ώρα που οι τιμές σε ζωοτροφές, λιπάσματα και άλλα αγροεφόδια όλο και αυξάνονται, ταυτόχρονα, μάχονται και για την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής, προβάλλοντας την προοπτική μιας διαφορετικής αγροτικής ανάπτυξης στη χώρα μας, που θα διασφαλίζει ικανοποιητικό αγροτικό εισόδημα και θα εξασφαλίζει φτηνά και ποιοτικά αγροτικά προϊόντα για τη διατροφή του ελληνικού λαού και πρώτες ύλες για τη μεταποιητική βιομηχανία.

Νέα βάρη

Στα δυσβάσταχτα βάρη των φτωχών αγροτών έρχονται να προστεθούν και νέα, όπως:

-- Η άγρια φορολόγηση του αγροτικού εισοδήματος, αλλά και των σπιτιών και των χωραφιών.

-- Οι μεγάλες αυξήσεις στα ασφάλιστρα του ΕΛΓΑ, στις εισφορές του ΟΓΑ, στην τιμή του αγροτικού και του ηλεκτρικού ρεύματος, του πετρελαίου αγροτικής χρήσης και θέρμανσης, των ζωοτροφών και των άλλων αγροτοκτηνοτροφικών μέσων και εφοδίων, στα δημοτικά τέλη για το νερό στα χωριά κ.α.

-- Τα τσουχτερά χαράτσια για επίσκεψη, εισαγωγή και περίθαλψη στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα.

-- Η μείωση της επιστροφής του ΦΠΑ, από 11% σε 6% φέτος, με άμεση προοπτική την κατάργησή της, όπως και στο φόρο πετρελαίου.

-- Η άγρια περικοπή των πενιχρών αγροτικών συντάξεων, με μείωση κατά 30 ευρώ και το κόψιμο των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα και του επιδόματος αδείας.

-- Η μη καταβολή αποζημιώσεων από τον ΕΛΓΑ για μεγάλες καταστροφές στην αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή από καιρικές συνθήκες κι αρρώστιες, όπως στο Δήμο Πλατανιά από τη χιονόπτωση του 2008

Διεκδικητικό πλαίσιο

Στο διεκδικητικό πλαίσιο που προβάλλουν, με τις κινητοποιήσεις τους, οι μικρομεσαίοι αγρότες περιλαμβάνονται:

•Θεσμοθέτηση ικανοποιητικών κατώτερων εγγυημένων τιμών, σε όλα τα φυτικά και ζωικά προϊόντα, που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να διασφαλίζουν αξιοπρεπές εισόδημα. Κατάργηση όλων των άμεσων και έμμεσων περιορισμών της αγροτικής και κτηνοτροφικής παραγωγής. Σύνδεση των επιδοτήσεων με την παραγωγή, τιμαριθμική αναπροσαρμογή τους και κατάργηση όλων των «νόμιμων» και «παράνομων» παρακρατήσεων.

•Μείωση του κόστους παραγωγής με την κατάργηση του ΦΠΑ στα αγροτικά μέσα και εφόδια, και μείωση των τιμολογίων της ΔΕΗ κατά 30%.

•Αφορολόγητο εισόδημα 40.000 ευρώ για κάθε ζευγάρι αγροτών και 5.000 ευρώ για κάθε παιδί, μείωση των συντελεστών φορολογίας από εκεί και πάνω, φορολόγηση με 45% των ΑΕ και ΕΠΕ.

•Απαγόρευση κάθε κατάσχεσης και πλειστηριασμού της αγροτικής εκμετάλλευσης με εμπορική αξία έως 300.000 ευρώ, με διαγραφή τόκων και πάγωμα πληρωμής χρεών, όσο διαρκεί η κρίση.

•Να επανέλθει ο ΕΛΓΑ στον προηγούμενο νόμο για την καταβολή της εισφοράς, με βάση τα τιμολόγια και την πραγματική παραγωγή του κάθε κτήματος. ΕΛΓΑ αποκλειστικά κρατικός φορέας με πλήρη ασφάλιση, από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στην παραγωγή και στο κεφάλαιο. Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.

•Δωρεάν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη με κατάργηση των χαρατσιών στα νοσοκομεία και της συμμετοχής στα φάρμακα, στην εξέταση και τη συνταγογράφηση των φαρμάκων. Κατάργηση των αυξήσεων στη συμμετοχή για τον ΟΓΑ των φτωχομεσαίων αγροτών.

•Κάλυψη των ελλειμμάτων από τον κρατικό προϋπολογισμό και χρηματοδότηση του ΟΓΑ κατά τα 2/3 από το κράτος και 1/3 από τον ασφαλισμένο. Μείωση των ορίων συνταξιοδότησης στα 60 για τους αγρότες και στα 55 για τις αγρότισσες. Να χορηγείται σύνταξη χηρείας στους αγρότες και στις αγρότισσες."