Σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από τα δυσάρεστα νέα στην οικονομία συνέρχεται σήμερα στις 2:00 το μεσημέρι το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο την απορρόφηση των κονδυλίων του ΕΣΠΑ.

Ο πρωθυπουργός κ. Αντώνης Σαμαράς θα ζητήσει από τους υπουργούς του να επιταχύνουν τους ρυθμούς τους ώστε να επιτευχθούν οι δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα. Ειδικότερα θα ζητήσει την εγρήγορσή τους για την αξιοποίηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που μαζί με τις αποκρατικοποιήσεις και τις επενδύσεις αποτελούν τον βασικό παράγοντα για την επανεκκίνηση της οικονομίας και την ανάσχεση της ανεργίας.

Ο κ. Σαμαράς θα κάνει τον μέχρι στιγμής απολογισμό για το τί έχει πετύχει η χώρα αλλά θα επισημάνει ότι τα δύσκολα είναι μπροστά και δεν επιτρέπεται εφησυχασμός. Θα επιστήσει δε την προσοχή στους υπουργούς του σε λόγια και πράξεις που προκαλούν ανησυχία στην κοινή γνώμη και χαλάνε το κλίμα που έχει δημιουργηθεί. Είναι η πρώτη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου για το 2013 σε μία συγκυρία που προσδιορίζεται από την άρνηση του κ. Όλι Ρεν να συζητηθεί στην ΕΕ το λάθος στους δημοσιονομικούς πολλαπλασιαστές αλλά και την υπαναχώρηση του ΔΝΤ.

Το κλίμα βαραίνει περισσότερο από τα στοιχεία που δείχνουν αύξηση της ανεργίας και προβλέπουν ότι μέχρι το τέλος του έτους θα φθάσει ή θα ξεπεράσει το 30%. Ο κ. Στουρνάρας πάντως χθες φάνηκε απαισιόδοξος  όσον αφορά τα περιθώρια χαλάρωσης του προγράμματος δημοσιονομικής σταθερότητας.

Παράλληλα ο κ. Ρεν επιμένει ότι το θέμα του κατώτατου μισθού θα συζητηθεί το πρώτο τρίμηνο του 2014. Αν και για ευνόητους λόγους το θέτει ως διαδικασία καθορισμού του είναι σαφές ότι ενταγμένο στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας μεταφράζεται σε περαιτέρω μείωση. Από το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου πάντως λένε ότι η προσπάθεια για την χαλάρωση του δημοσιονομικού προγράμματος δεν θα σταματήσει ότι η διαπραγμάτευση για την βελτίωση των όρων είναι μία συνεχής διαδικασία και ότι στην κατάλληλη στιγμή ο κ. Σαμαράς θα το θέσει και σε κορυφαίο επίπεδο. Αναμένεται δε να το συζητήσει με τον πρόεδρο της Γαλλίας κ. Φρανσουά Ολάντ που επισκέπτεται την χώρα μας την προσεχή Τρίτη.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook