Μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου θα κατατεθεί σε νομοσχέδιο της Βουλής η τροπολογία για την συγχώνευση του ΟΑΔΥΚ , του ΟΑΝΑΚ και της «Υποδομές Κρήτης ΑΕ» και θα είναι πλέον πραγματικότητα η δημιουργία του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης (ΟΑΚ), ο οποίος θα έχει πλήρη αρμοδιότητα για όλα τα αναπτυξιακά έργα που σχετίζονται με το υδατικό δυναμικό και τον Βόρειο Οδικό Άξονα Κρήτης.

Οι τελευταίες εξελίξεις στο θέμα αυτό, το οποίο είχε παρουσιάσει από τις 6/9/2012 το Flashnews.gr (δείτε εδώ) συζητούνται σε συνάντηση που έχουν σήμερα ο Υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μανούσος Βολουδάκης με τον Περιφερειάρχη Κρήτης κ.Σταύρο Αρναουτάκη.

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες η σχετική τροπολογία ήταν έτοιμη εδώ και καιρό. Όμως υπήρχε διαφωνία μεταξύ του Υπ.Διοικητικής Μεταρρύθμισης και του Υπ.Ανάπτυξης για το αν θα περάσει στην αρμοδιότητα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης και ο ΒΟΑΚ.

Και επειδή και οι δύο πλευρές επέμεναν στις θέσεις τους, ζητήθηκε η διαμεσολάβηση του Πρωθυπουργού, ο οποίος συνηγόρησε υπερ της….Κρήτης.

Και αυτό γιατί με το να έχει ο ΟΑΚ την αρμοδιότητα του ΒΟΑΚ ξεπερνιέται η γραφειοκρατία του υπ.Ανάπτυξης.

Δηλαδή μέχρι και σήμερα, οτιδήποτε θέλει να κάνει η ΕΥΔΕ/ΒΟΑΚ, πρέπει να περάσει από τα «χίλια μύρια κύματα» δύο Διευθύνσεων του Υπ.Ανάπτυξης πριν φτάσει στην πολιτική ηγεσία.

Όμως οι αποφάσεις του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης, θα απευθύνονται απευθείας στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων.

Μιλώντας στο Flashnews.gr, ο υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ.Μανούσος Βολουδάκης, είπε πως το μόνο που απομένει είναι μια τελική έκθεση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, προκειμένου να κατατεθεί η τροπολογία.

Υπενθυμίζεται πως από τον περασμένο Σεπτέμβριο ο κ.Βολουδάκης είχε δηλώσει στο Flashnews.gr τα εξής :

"Ασφαλώς και η πρόθεση της κυβέρνησης είναι η συγχώνευση των ομοειδών φορέων. Αυτό γίνεται σε ολόκληρη την χώρα. Ο Γενικός Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης κ.Δεικτάκης, προ αρκετών ημερών έχει αναφέρει ότι ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ συγχωνεύονται με απορρόφηση του ΟΑΝΑΚ από τον ΟΑΔΥΚ. H δήλωση αυτή έγινε σε συνεννόηση με τους συναρμόδιους Υπουργούς…ήδη ετοιμάζουμε την νομοθετική ρύθμιση για αυτή την συγχώνευση. Επιπλέον είναι σωστό και σκόπιμο στο νέο σχήμα να συμπεριληφθεί και η νεοσύστατη εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ η οποία θα μπορέσει έτσι να λειτουργήσει περισσότερο αποτελεσματικά και με εξοικονόμηση δαπανών.

Ο νέος Οργανισμός Ανάπτυξης Κρήτης που θα συσταθεί θα ασχολείται με τις βασικές υποδομές της Κρήτης και με την διαχείριση των υδάτων, όπως είναι και σήμερα το αντικείμενο των υπο συγχώνευση Οργανισμών."

Η προετοιμασία για την συγχώνευση των ΟΑΔΥΚ και ΟΑΝΑΚ είχε ξεκινήσει από το φθινόπωρο του 2011 με την υλοποίηση σχετικής οικονομοτεχνικής μελέτης , αλλά δεν προχώρησε λόγω των πολιτικών αναταράξεων.

Έτσι τώρα πλέον, στην σχετική νομοθετική ρύθμιση θα προστεθεί και η νεοσύστατη εταιρεία Υποδομές Κρήτης ΑΕ.

Να σημειωθεί πως η έδρα του Οργανισμού Ανάπτυξης Κρήτης θα είναι στα Χανιά, πρόεδρος θα είναι ο εκάστοτε Γ.Γ. Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης και τα μέλη του Δ.Σ. θα ορίζονται περίπου με το ίδιο πλαίσιο που ορίζοντο έως τώρα τα μέλη των ΟΑΔΥΚ-ΟΑΝΑΚ.

Ναπολέων Σαραντίδης
[email protected]