Το υπουργείο Εξωτερικών της Συρίας κατήγγειλε σήμερα, σε μήνυμά του προς τον ΟΗΕ, τον «καταστροφικό ρόλο της Τουρκίας» στη συριακή κρίση, κατηγορώντας τη γείτονα χώρα ότι καλύπτει «τους τρομοκράτες της Αλ Κάιντα».

Στο μήνυμα, το οποίο δόθηκε στη δημοσιότητα από το επίσημο πρακτορείο Sana, κατηγορείται η Άγκυρα ότι «ενέτεινε τις εχθρικές θέσεις της απέναντι στη Συρία εμποδίζοντας την εφαρμογή των μέτρων που έλαβε η Δαμασκός για μια πολιτική λύση στην κρίση».

Το υπουργείο κατήγγειλε επίσης τις «πιέσεις» που ασκεί η Τουρκία «στις συνιστώσες της συριακής αντιπολίτευσης προκειμένου να απορρίψει το πολιτικό σχέδιο» που είχε προτείνει στις 9 Ιανουαρίου ο σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ.

Το σχέδιο αυτό, που προέβλεπε την παραμονή του κ. Άσαντ στην εξουσία, απορρίφθηκε αμέσως από την αντιπολίτευση.

«Η Τουρκία στηρίζει και δικαιολογεί δημοσίως τις καταστροφικές τρομοκρατικές ενέργειες εναντίον της Συρίας», σημειώνεται στην ανακοίνωση, στην οποία υποστηρίζεται επίσης ότι η Άγκυρα «στηρίζει, εκπαιδεύει και χρηματοδοτεί» ένοπλες τρομοκρατικές οργανώσεις «συμπεριλαμβανομένης της Αλ Κάιντα και κυρίως του μετώπου Αλ-Νούσρα».

Στο κίνημα αυτό, το οποίο σύμφωνα με τις ΗΠΑ συνδέεται άμεσα με την Αλ Κάιντα του Ιράκ, μετέχουν κυρίως Σύροι, όμως μέλη του είναι και πολλοί τζιχαντιστές άλλων εθνικοτήτων.

Το μέτωπο Αλ-Νούσρα έχει αναλάβει την ευθύνη για πολλές πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας οι οποίες έχουν σημειωθεί στη Συρία τους τελευταίους 18 μήνες.

Στο μήνυμά του υπουργείο ζητά από τον ΟΗΕ να απαγορεύσει στην τουρκική κυβέρνηση και σε άλλες περιφερειακές και διεθνείς δυνάμεις «να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας, να παραβιάζουν την εθνική της κυριαρχία και να επιχειρούν να την διαιρέσουν».

naftemporiki.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook