Τελευταία ευκαιρία προκειμένου να επιστρέψουν στην Ελλάδα αδήλωτα κεφάλαια που έχουν φύγει στο εξωτερικό, αλλά και να εμφανισθούν αδήλωτα εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία, προτίθεται να δώσει η κυβέρνηση. Στόχος, να λυθεί επιτέλους το θέμα μια και καλή, πριν την κατάρτιση του περίφημου ηλεκτρονικού περιουσιολογίου και να δημιουργηθεί μία ολοκληρωμένη βάση δεδομένων από εδώ και στο εξής για το σύνολο των φορολογουμένων.


Τα κίνητρα που εξετάζει το οικονομικό επιτελείο ξεκινούν από μικρή, εφάπαξ φορολόγηση αλλά και μακράς διάρκειας φοροαπαλλαγές για τα κεφάλαια που επενδύονται, στο σκεπτικό των κινήτρων του νέου αναπτυξιακού νόμου που βρίσκεται στα σκαριά από το υπουργείο Ανάπτυξης. Για τα κεφάλαια αυτά, όπως είναι γνωστό, προβλέπεται δικαίωμα επιλογής κινήτρων (φοροαπαλλαγές, επιδότηση κ.λπ.) για μεγάλες επενδύσεις και πολυετείς άδειες παραμονής για επενδύσεις σε ακίνητη περιουσία άνω των 300.000 ευρώ.

Ο ΣΤΟΧΟΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ

Γενικότερος στόχος, αφενός να έρθουν στο φως αόρατα για την εφορία περιουσιακά στοιχεία (από ακίνητα μέχρι Εργα Τέχνης) που αποκτήθηκαν με μη νόμιμα κεφάλαια, αφετέρου να δημιουργηθεί ακριβώς το απαραίτητο μητρώο στο οποίο θα πατήσει και η εφαρμογή του περιουσιολογίου.

«Τυράκι» στην όλη διαδικασία θα αποτελέσει, σύμφωνα με πληροφορίες, η εφαρμογή ενός ιδιαίτερα χαμηλού φορολογικού συντελεστή, αλλά και η δυνατότητα όσων ενταχθούν στη ρύθμιση να καλύψουν το «πόθεν έσχες» τόσο για την απόκτηση περιουσιακών στοιχείων όσο και για τα τεκμήρια διαβίωσης. Παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών σπεύδουν να ξεκαθαρίσουν ότι, στην περίπτωση που θα εφαρμοσθεί τελικώς η ρύθμιση, θα είναι η τελευταία ευκαιρία που θα δοθεί σε όλους αυτούς που για οποιοδήποτε λόγο έχουν κρύψει εισοδήματα από την εφορία, να τα εμφανίσουν αποκαθιστώντας τη σχέση τους με τις φορολογικές Αρχές και καταβάλλοντας ένα ελάχιστο τίμημα πριν ξεκινήσουν οι εξονυχιστικοί έλεγχοι για τον εντοπισμό των αδήλωτων εισοδημάτων. Οσοι βρουν τη ρύθμιση... συμφέρουσα θα κληθούν να δηλώσουν περιουσιακά κινητά και ακίνητα στοιχεία που μέχρι σήμερα δεν είχαν δηλώσει ποτέ στην εφορία, καθώς η απόκτησή τους δεν δικαιολογούνταν από το ύψος των φορολογικών τους δηλώσεων. Πέραν των ακινήτων, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να δηλώσουν καταθέσεις που διατηρούν στην Ελλάδα και το εξωτερικό, αυτοκίνητα, σκάφη, μετοχές, κοσμήματα αξίας και χρυσό, ακόμη και Εργα Τέχνης μεγάλης αξίας!

Προσαρμοσμένη απόλυτα στο κλίμα των ημερών, η ρύθμιση θα εξαιρεί από την ένταξη στις ευνοϊκές διατάξεις νομιμοποίησης περιουσιακών στοιχείων, τους πολιτικούς αλλά και κάθε πρόσωπο που, από οποιαδήποτε θέση, άσκησε με οποιονδήποτε τρόπο δημόσια εξουσία. Παράλληλα, δικαίωμα ένταξης στη ρύθμιση δεν θα μπορούν να εξασφαλίσουν και όσοι θα επιθυμούσαν να νομιμοποιήσουν περιουσιακά στοιχεία που προέρχονται από εγκληματική δραστηριότητα, αν και ακόμη δεν έχει ξεκαθαρισθεί εάν αυτό μπορεί να ελεγχθεί εκ των προτέρων.

ΣΟΒΑΡΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ

Αντιθέτως, όσοι για μία ακόμη φορά αγνοήσουν συνειδητά τη ρύθμιση και επιλέξουν να κρατήσουν στην αφάνεια περιουσιακά τους στοιχεία που δεν δικαιολογούνται από τις δηλώσεις τους, θα βρεθούν αντιμέτωποι με το νέο κύμα διασταυρώσεων που θα ξεκινήσει η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων, μέσω του οποίου θα αποκαλύπτονται οι αποκλίσεις που υπάρχουν μεταξύ δηλωμένων εισοδημάτων και πραγματικών περιουσιακών στοιχείων. Οι κυρώσεις για την ύπαρξη αδήλωτων περιουσιακών στοιχείων δεν θα περιορίζονται μόνον στην επιβολή υψηλών προστίμων, αλλά θα επεκτείνονται μέχρι και σε πλήρη κατάσχεση ακίνητης αλλά και κινητής περιουσίας.

ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΤΩΝ ΣΥΝΑΛΛΑΓΩΝ

Σημειώνεται ότι στις 20 Φεβρουαρίου λήγει η προθεσμία και για τους τελευταίους φορείς να αποστείλουν τα στοιχεία των συναλλαγών τους για το 2011, στο πλαίσιο της καταγραφής πληροφοριών για τη διασταύρωση των οικονομικών στοιχείων των φορολογουμένων. Η υποχρέωση αποστολής στοιχείων αφορά σε τράπεζες, χρηματιστηριακές εταιρείες, ιδιωτικά εκπαιδευτήρια, θεραπευτήρια, κτηματομεσίτες, οίκους δημοπρασίας, φροντιστήρια, ακόμη και καζίνα!

Στο ίδιο μήκος κύματος εντάσσεται εξάλλου και η πρόθεση του υπουργείου Οικονομικών να παραχωρήσει παράταση της προθεσμίας υποβολής συμπληρωματικών δηλώσεων για όσους έβγαλαν εμβάσματα στο εξωτερικό χωρίς να μπορούν μετά τις διασταυρώσεις που πραγματοποιήθηκαν να δικαιολογήσουν τα ποσά αυτά με βάση τα δηλωμένα εισοδήματά τους. Συγκεκριμένα και μετά τη συνάντηση του γενικού γραμματέα Εσόδων κ. Χ. Θεοχάρη με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών προέκυψε ότι η νέα καταληκτική ημερομηνία ορίζεται η 28η Φεβρουαρίου.

Η «ευκαιρία» του 2011 είχε πενιχρά αποτελέσματα

Η τελευταία ευκαιρία που είχε δώσει το υπουργείο Οικονομικών στους Ελληνες μεγαλοκαταθέτες να επαναπατρίσουν κεφάλαια που βρίσκονται σε τράπεζες του εξωτερικού, χωρίς έλεγχο του πόθεν έσχες, ήταν το 2011 με «πενιχρά» όμως αποτελέσματα, αφού τα κεφάλαια που επέστρεψαν ήταν λιγότερα από 300 εκατ. ευρώ, δηλαδή «σταγόνα στον ωκεανό». Και είναι αλήθεια ότι τέτοιου είδους κίνητρα επαναπατρισμού ουδέποτε σαγήνευσαν τους καταθέτες της... Ελβετίας, οι οποίοι τα αγνοούσαν επιδεικτικά, προτιμώντας να παρκάρουν τα κεφάλαιά τους σε φορολογικούς παραδείσους. Αφενός όμως η επέκταση των συμφωνιών για ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των χωρών, αφετέρου η πρόοδος των διασταυρώσεων αλλά και το συγκριτικά υψηλότερο επιτόκιο που προσφέρει η ελληνική τραπεζική αγορά πιθανότατα αλλάξουν στο άμεσο μέλλον το τοπίο. Πόσο μάλλον που μόλις πέρυσι εντοπίσθηκαν περί τους 54.000 καταθέτες εξωτερικού που έβγαλαν ποσά άνω των 100.000 ευρώ από το 2009 μέχρι σήμερα. Περίπου 24.000 καλούνται να δικαιολογήσουν την προέλευσή τους τις ημέρες αυτές στις φορολογικές Αρχές με μόλις 7.000 να ανταποκρίνονται στην πρόσκληση της ΓΓΠΣ και τους υπόλοιπους να κινδυνεύουν με φορολόγηση ακόμη και 45% για το μέρος των κεφαλαίων που δεν μπορούν να δικαιολογήσουν.

Ο επαναπατρισμός των κεφαλαίων υπήρξε στις σκέψεις του οικονομικού επιτελείου και πέρυσι τον Ιούλιο, πλην όμως οι έντονες αντιδράσεις αρκετών στελεχών της τρικομματικής κυβέρνησης οδήγησε στην εγκατάλειψή του. Η διστακτικότητα του υπουργείου Οικονομικών να προχωρήσει στην εφαρμογή συγκεκριμένων κινήτρων οφείλεται στις αντιδράσεις πολιτικών και οικονομικών παραγόντων που χαρακτήριζαν ανοικτά το μέτρο ως ξέπλυμα χρήματος. Αυτή τη φορά ωστόσο, το οικονομικό επιτελείο θεωρεί ότι το εγχείρημα μπορεί να πραγματοποιηθεί με σχετική ασφάλεια, καθώς τα κίνητρα εμφάνισης αδήλωτων εισοδημάτων απαλλάσσουν τον υπόχρεο από όλα τα φορολογικά αδικήματα, εκτός εκείνων που συνδέονται με το Ν. 223195 και 30342002 (χρηματοδότηση τρομοκρατίας κ.λπ.). Αυτό σημαίνει ότι τα κίνητρα αφορούν κεφάλαια που μεταφέρονται από ξένους τραπεζικούς λογαριασμούς σε ελληνικούς, τα οποία, ούτως ή άλλως, οι τράπεζες ήταν υποχρεωμένες να ελέγχουν κάθε φορά που κατατίθεντο.

kerdos.gr