Με ένα βιβλίο που θα συζητηθεί ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης επιχειρεί για πρώτη φορά μία αναλυτική καταγραφή του έργου της κυβέρνησης της ΝΔ από τον Απρίλιο του 1990 έως τον Οκτώβριο του 1993 όταν ο ίδιος ήταν Πρωθυπουργός.

Στην συγγραφή του βιβλίου είχε αναφερθεί από τον περασμένο Νοέμβριο το Flashnews.gr (δείτε εδώ) και σήμερα σας παρουσιάζουμε σε πανελλήνια αποκλειστικότητα τον τίτλο και το εξώφυλλο του βιβλίου.

Το βιβλίο «Μπροστά από την εποχή της. Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας 1990-1993» θα παρουσιασθεί επισήμως την Δευτέρα 25 Φεβρουαρίου στις 6 μμ στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος», ενώ στην παρουσίαση θα μιλήσει ο πρώην Πρωθυπουργός Κων/νος Μητσοτάκης καθώς επίσης και οι : Ιωάννης Παλαιοκρασσάς πρώην Υπουργός, Νίκος Μαραντζίδης Αναπλ. καθηγητής Πολιτικής Επιστήμης, Πανεπιστήμιο Μακεδονίας, Γιώργος Παγουλάτος Καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Οικονομικής Ιστορίας,Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Δημήτρης Σωτηρόπουλος Επίκ. καθηγητής Σύγχρονης Πολιτικής Ιστορίας, ΤΕΙ Καλαμάτας.

Τη συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος Πάσχος Μανδραβέλης.

Το βιβλίο, υπογράφεται από συντακτική επιτροπή, επικεφαλής της οποίας είναι ο Ιωάννης Παλαιοκρασσάς, και περιέχει πρόλογο του ίδιου του Κ. Μητσοτάκη.

Οι ομοιότητες και οι διαφορές

Σύμφωνα με πληροφορίες του Flashnews.gr για το περιεχόμενο του βιβλίου, έκπληξη προκαλούν οι ομοιότητες της σημερινής οικονομικής κρίσης με την τραγική κατάσταση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει το 1990 η τότε κυβέρνηση.

Όπως αποκαλύπτεται, η Ελλάδα έφτασε ένα βήμα πριν την χρεοκοπία καθώς υπήρχε μεγάλη δυσκολία ακόμα και να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις ενώ και τότε οι Ευρωπαίοι εταίροι μας πίεζαν για μέτρα και μεταρρυθμίσεις ώστε να αντιμετωπιστεί ο δημοσιονομικός εκτροχιασμός.

Παράλληλα απαιτούνταν να πάρει μπρος μία οικονομία η οποία την δεκαετία του ΄80 είχε καταστεί δέσμια του κομματικού κράτους και των πελατειακών σχέσεων που καλλιεργήθηκαν συνειδητά από το ΠΑΣΟΚ σε αγαστή συνεργασία με συνδικαλιστικά και άλλα συμφέροντα.

Σύμφωνα με το βιβλίο, ήταν χαρακτηριστική η αποφασιστικότητα με την οποία αντιμετώπισε ο ίδιος ο Μητσοτάκης αλλά και Υπουργοί του εκείνη την εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση. Δεν δίστασαν να προχωρήσουν σε νοικοκύρεμα των δημόσιων οικονομικών και σε τολμηρές μεταρρυθμίσεις και να έρθουν σε σύγκρουση με κατεστημένα συμφέροντα χωρίς να υπολογίσουν το πολιτικό κόστος.

Ως ορισμένες από τις πλέον ενδεικτικές μεταρρυθμίσεις της περιόδου που έφεραν αποτέλεσμα στην ελληνική οικονομία είναι σύμφωνα με το βιβλίο: η απελευθέρωση των αγορών και του τραπεζικού συστήματος που έφερε νέες τράπεζες στη χώρα και χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας. Η προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων και σε άλλους τομείς όπως οι τηλεπικοινωνίες με την δημοπράτηση δύο αδειών κινητής τηλεφωνίας.

Η καινοτόμος αναμόρφωση της φορολογίας με μειώσεις συντελεστών, διασταυρώσεις και μηχανοργάνωση με το σύστημα TAXIS. Η αναμόρφωση του ασφαλιστικού συστήματος που το διέσωσε για μια 20ετία. Η μετατροπή των ΔΕΚΟ σε Ανώνυμες Εταιρείες με δικαίωμα του Κράτους να πωλεί μέχρι και το 49% του κεφαλαίου τους.

Οι μηδενικές απώλειες κοινοτικών πόρων με την πλήρη απορρόφηση και αξιοποίησή τους κι η εξασφάλιση αυξημένων πόρων στο Β’ ΚΠΣ. Η εκκίνηση κατασκευής μεγάλων έργων όπως το Μετρό Αθηνών, η Αττική Οδός, το Αεροδρόμιο Σπάτων, η Γέφυρα Ρίου-Αντιρρίου, η Εγνατία Οδός, οι λιμνοδεξαμενές στα νησιά, τα νέα νοσοκομεία σε πολλές περιοχές της χώρας και οι βιολογικοί καθαρισμοί.

Ένα στοιχείο το οποίο παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι ότι το βιβλίο έχει και μια διάθεση αυτοκριτικής κάτι το οποίο δεν είναι καθόλου σύνηθες σε τέτοιου είδους εκδόσεις. Αναγνωρίζονται σφάλματα και καθυστερήσεις σε τομείς του κυβερνητικού έργου που θα μπορούσαν να έχουν αποφευχθεί και να έχει επιτευχθεί καλύτερο αποτέλεσμα.

Ασκείται επίσης κριτική στις πολιτικές που ακολουθήθηκαν από τις επόμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο του ΠΑΣΟΚ αλλά και της Νέας Δημοκρατίας την περίοδο 2004-2009, που δεν ακολούθησαν την ίδια πολιτική νοικοκυρέματος και απελευθέρωσης της οικονομίας αλλά που με τις επιλογές τους συνέβαλαν να φτάσουμε σήμερα στο χείλος του γκρεμού.

Ο πρόλογος του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη

Στην εισαγωγή του, ο πρώην Πρωθυπουργός αναφέρει ότι, όταν παρέλαβε την Πρωθυπουργία, η ελληνική οικονομία ήταν κάτι παραπάνω από ελλειμματική. Μετά την πολιτική τού «Τσοβόλα, δώσ\’ τα όλα», λέει, το 1989 η χώρα είχε πτωχεύσει.

Εκτιμά ότι οι αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις και οι δύο κυβερνήσεις που είχαν προηγηθεί με τη συμμετοχή της Αριστεράς, συνέβαλαν στην εμβάθυνση της εθνικής συμφιλίωσης αλλά δεν μπορούσαν να δώσουν λύσεις στο πρόβλημα. Μπορούσε, παρά την ισχνή πλειοψηφία της, η δική του κυβέρνηση, επειδή, όπως λέει, στη διάρκεια των τριών αναμετρήσεων δεν είχε δώσει καμία υπόσχεση στον ελληνικό λαό.

«Είχα πει», λέει ο πρώην Πρωθυπουργός, «ότι θα επιχειρήσω να βελτιώσω τη ζωή των Ελλήνων αλλά θα τους ζητούσα περισσότερη δουλειά για να μπορέσουμε να κάνουμε την Ελλάδα ανταγωνιστική. Είχα πει την αλήθεια μερικές φορές μέχρις ωμότητος». Και προσθέτει ότι αν δεν είχε ανατραπεί η κυβέρνησή του, «η πορεία της χώρας θα ήταν διαφορετική».
.
Σε ότι αφορά στην πτώση της κυβέρνησής του αναφέρει πως στη ΝΔ, «επικράτησαν οι λαϊκίστικες απόψεις που εξέφραζε η εσωκομματική μου αντιπολίτευση».

Σύμφωνα με τον ίδιον, μόνο η πρώτη τετραετία Σημίτη είχε μεταρρυθμιστικό όραμα και πολιτικό στόχο, την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ, αλλά παράλληλα κάνει λόγο για «μισή προσπάθεια που έκανε ο Σημίτης».

Επίσης ο κ. Μητσοτάκης αναφέρει πως, «η Ελλάδα ακολούθησε άβουλη και μοιραία τον ολισθηρό δρόμο των χρεών και των ελλειμμάτων. Παρά τις ελάχιστες φωνές που, απομονωμένες από την ευρύτερη κοινή γνώμη, προειδοποιούσαμε μάταια για τα επερχόμενα δεινά, ο δανεισμός συνεχίστηκε και κορυφώθηκε στη διάρκεια της πρώτης δεκαετίας του 2000. Αφθονο και φθηνό χρήμα στα χέρια ανεύθυνων κυβερνήσεων δαπανήθηκε αποκλειστικά για κατανάλωση διαμορφώνοντας ένα πλασματικό επίπεδο ευμάρειας».

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook