Απεργιακό μπλακ άουτ αναμένεται στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα λόγω της 24ωρης πανελλαδικής κινητοποίησης που κήρυξαν ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ.

Βασικά αιτήματα της πανεργατικής απεργίας είναι η υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, η αντιμετώπιση της ανεργίας, η ανάκληση της επιστράτευσης των εργαζομένων στα μέσα σταθερής τροχιάς και τα πλοία, αλλά και να δοθεί τέλος, όπως τονίζεται, «στη βάναυση κατάπαυση των βασικών και θεμελιακών εργασιακών δικαιωμάτων».

Κατά την απεργία:

-Τα λεωφορεία της ΕΘΕΛ θα κινηθούν από τις 9 το πρωί μέχρι τις 9 το βράδυ.

-Μετρό, ηλεκτρικός και τραμ θα κινηθούν κανονικά (λόγω επίταξης).

-Οι εργαζόμενοι στον ΟΣΕ και τον προαστιακό καθώς και στα πλοία (ΠΝΟ) θα λάβουν μέρος με 24ωρη απεργία. Δεν θα πραγματοποιούνται τα δρομολόγια του Μετρό στο τμήμα από Δουκίσσης Πλακεντίας μέχρι το Αεροδρόμιο.

Στην κινητοποίηση της Τετάρτης επίσης συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο (καθηγητές, δάσκαλοι, εφορίες, υπουργεία, νοσοκομεία κ.ά.), στις ΔΕΚΟ (ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ κ.ά.), στις τράπεζες, στο ΙΚΑ και στα άλλα ασφαλιστικά ταμεία καθώς και στον ιδιωτικό τομέα.

Για σήμερα έχει προγραμματιστεί συγκέντρωση από ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ στις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως, ενώ στις 10.30 π.μ. θα γίνει συγκέντρωση από το ΠΑΜΕ (ΚΚΕ) στην Ομόνοια.

Η ΓΣΕΕ σε σχετική της ανακοίνωση τονίζει ότι στόχος της απεργίας είναι η απόκρουση των αντεργατικών, αντικοινωνικών και αναποτελεσματικών μέτρων αλλά και των αυταρχικών κυβερνητικών συμπεριφορών. «Απεργούμε και αγωνιζόμαστε για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων, για να ληφθούν επιτέλους μέτρα για την ανεργία, για να υπάρξουν δουλειές για όλους, για διασφαλίσουμε τα δημοκρατικά και εργασιακά μας δικαιώματα», καταλήγει η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ.

Από την πλευρά της, η ΑΔΕΔΥ υποστηρίζει ότι η γενική απεργία θα αποτελέσει απάντηση των εργαζομένων στο Δημόσιο ενάντια στην υλοποίηση των σχεδίων της κυβέρνησης, «η οποία καθ’ υπόδειξη της τρόικας αδιαφορεί για την κατάρρευση των υπηρεσιών του Δημοσίου, αδιαφορεί για τις ανάγκες της ελληνικής κοινωνίας σε δημόσιες υπηρεσίες και κοινωνικά αγαθά, αδιαφορεί για τη δραματική επίπτωση στα ποσοστά της ανεργίας και ασχολούμενη μόνο με το πως θα δοθούν οι αρμοδιότητες του Δημοσίου βορά στους ιδιώτες επιχειρηματίες επισπεύδει τις απολύσεις δεκάδων χιλιάδων δημοσίων υπαλλήλων».


real.gr