Ο Πάπας Βενέδικτος ΙΣτ\’ σκέφτεται να αλλάξει τους εκκλησιαστικούς κανόνες που διέπουν το κονκλάβιο, το οποίο αποτελείται από καρδινάλιους από ολόκληρο τον κόσμο, οι οποίοι θα κληθούν μέσα στον Μάρτιο να εκλέξουν τον διάδοχο του ποντίφικα.

Ο Πάπας εξετάζει το ενδεχόμενο αλλαγής των κανόνων, τους οποίους είχε θεσπίσει ο προκάτοχός του, Ιωάννης Παύλος. Οι όποιες αλλαγές θα γίνουν πριν εγκαταλείψει επισήμως τη θέση του, στις 28 Φεβρουαρίου.

Οι αλλαγές αυτές ενδέχεται να επηρεάσουν το χρονοδιάγραμμα εκλογής νέου Πάπα.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες εκκλησιαστικούς κανόνες, το Κονκλάβιο καλείται να συγκληθεί γύρω στις 15 Μαρτίου, ωστόσο υπάρχουν ενδείξεις ότι μπορεί να συγκληθεί και νωρίτερα, εάν οι κανόνες αλλάξουν.

Σε μία άλλη εξέλιξη, αμερικανοί και ιταλοί καθολικοί ζητούν να απομακρυνθεί από το κονκλάβιο  αμερικανός καρδινάλιος, ο οποίος κατηγορείται για συγκάλυψη σεξουαλικών σκανδάλων.

Το περιοδικό Famiglia Cristiana ρώτησε τους αναγνώστες του εάν ο Ρότζερ Μαχόνι, αρχιεπίσκοπος του Λος Άντζελες μέχρι το 2011 θα έπρεπε να λάβει μέρος στην εκλογή του νέου Πάπα. Η απάντηση ήταν ένα συντριπτικό «όχι».

Την περασμένη εβδομάδα έκανε την εμφάνισή του στις ΗΠΑ αίτημα για τη μη συμμετοχή του αρχιεπισκόπου στο κονκλάβιο.

Αρχιεπίσκοπος από το 1985, ο Μαχόνι έστελνε παιδόφιλους ιερείς εκτός συνόρων, προκειμένου να τους προστατεύσει από τις αστυνομικές έρευνες το 1980.

Παρά το γεγονός ότι ο διάδοχός του τού αφαίρεσε όλα τα δημόσια και διοικητικά καθήκοντα, ο Μαχόνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να ταξιδέψει στη Ρώμη και να συμμετάσχει στο κονκλάβιο που θα εκλέξει τον επόμενο ποντίφικα.

 

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook