Επίθεση στην κυβέρνηση για τη φορλογική της πολιτική, εξαπέλυσε η ομοσπονδία των εφοριακών υπαλλήλών (ΠΟΕ-ΔΟΥ), τονίζοντας ότι οι φόροι που επιβάλλονται δεν μπορούν να εισπραχθούν, γιατί απλά δεν αντιστοιχούν σε πραγματικά εισοδήματα.

Όπως επισημαίνεται μεταξύ άλλων σε ανακοίνωση της ΠΟΕ-ΔΟΥ, «η πολιτική της υπερφορολόγησης, των χαρατσιών, των επιδομάτων αλληλοβοηθείας (που μόνο στους ανέργους δεν καταλήγουν) έχει χρεοκοπήσει» και προστίθεται ότι «οι εκβιασμοί της κυβέρνησης για αναγκαστικά μέτρα είσπραξης και κατασχέσεις δεν πρόκειται να φέρουν κανένα αποτέλεσμα».

Το 2011 οι φορολογούμενοι κλήθηκαν να καταβάλουν (μέσω των φορολογικών τους δηλώσεων) φόρους της τάξεως των 1,12 δισ. ευρώ, ενώ το 2012 (με μειωμένα εισοδήματα κατά 30-40% και πολλαπλάσια ποσοστά ανεργίας) κλήθηκαν να καταβάλουν φόρους ύψους 6,8 δισ. ευρώ περίπου.

Την ίδια στιγμή, σημειώνουν οι εφοριακοί, «συνεχίζεται με προκλητικό τρόπο, η προστασία των μεγαλοφοροφυγάδων και των μεγαλοκαταθετών (εσωτερικού και εξωτερικού)».

Κατά την ΠΟΕ-ΔΟΥ, στόχος της κυβέρνησης δεν ήταν και δεν είναι η καλυτέρευση των εσόδων και η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, καθώς «επενδύουν στην μη επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων, ως άλλοθι για τη λήψη νέων μέτρων» και γιατί «στόχος τους είναι οι νέες μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις, οι μαζικές απολύσεις υπαλλήλων, η κινεζοποίηση και η εξαθλίωση της ελληνικής κοινωνίας».

Η αύξηση των εσόδων προϋποθέτει, την ύπαρξη πολιτικής βούλησης για τη φορολόγηση του πλούτου, με ένα δίκαιο φορολογικό σύστημα και την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, σημειώνει η ομοσπονδία των εφοριακών υπαλλήλων και τονίζει ότι απαιτείται ακόμα η ενίσχυση των φορολογικών υπηρεσιών και η απαγκίστρωσή τους από πολιτικές παρεμβάσεις.

in.gr