Την ικανοποίησή του εξέφρασε ο Δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης που άλλη μια σημαντική παρέμβαση για το Ηράκλειο που αφορά την Αποκατάσταση, Ανάδειξη και Χρήση του Ενετικού Προμαχώνα Σαμπιονάρα, υλοποιείται. Τη σύμβαση υπέγραψε σήμερα ο κ. Κουράκης με τον ανάδοχο του έργου.

Ο προϋπολογισμός του είναι 416.842,08 ευρώ, έχει χρόνο παράδοσης 8 μήνες και χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανταγωνιστικότητα & Επιχειρηματικότητα του Υπουργείου Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων 2007-2013.

Ο Δήμαρχος στις δηλώσεις του τόνισε ότι σχεδόν το σύνολο του Μνημείου των Ενετικών Τειχών έχει αποκατασταθεί από τη Δημοτική Αρχή, ενώ με την αξιοποίηση και ανάδειξή της η Πύλη Σαμπιονάρα, «ξαναζωντανεύει» και ο χώρος θα αποτελέσει ένα νέο ξεχωριστό σημείο στάσης και θέασης, προς το Ενετικό λιμάνι, τον Κούλε και τα Νεώρια που θα ενώνει μέσω της Θολοσκεπούς Στοάς το Λιμάνι με το Αρχαιολογικό Μουσείο, την Πλατεία Ελευθερίας και το Κέντρο της πόλης.

«Θα αξιοποιήσουμε τη Σύγχρονη Τεχνολογία, και θα έχουν τη δυνατότητα οι επισκέπτες να ενημερώνονται για το Ηράκλειο μέσα από ειδικό Διαδραστικό Σταθμό Πληροφόρησης (infokiosk με οθόνη αφής) που θα τοποθετηθεί εντός της στοάς. ενώ ο χώρος εξωτερικά μπορεί να προσφερθεί για ανάρτηση επιλεγμένων θεμάτων προβολής της πόλης» επεσήμανε ο κ. Κουράκης .

Η Πύλη ήταν μπαζωμένη επί χρόνια και πάνω της υπήρχαν διάφορα κτίσματα (Κρητικό Κέντρο, Λύκειο Ελληνίδων, κ.τ.λ.). Η Δημοτική Αρχή απέκτησε τα ακίνητα τα οποία και κατεδάφισε προκειμένου να ξεκινήσουν οι εργασίες αποκάλυψής της Πύλης.

Ταυτόχρονα συνέταξε τη μελέτη αποκατάστασής της και στη συνέχεια διεκδίκησε και πέτυχε την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ .

Τώρα αποκαθίσταται και συνδέεται για πρώτη φορά το ισόπεδο τμήμα της πλατείας του Προμαχώνα Σαμπιονάρα με το χαμηλότερο επίπεδο της βοηθητικής Πύλης Σαμπιονάρα ή αλλιώς Πύλης της Άμμου που στο παρελθόν συνέδεε την Κάντια (ονομασία του Ηρακλείου κατά την Ενετική περίοδο) με την αμμώδη παραλία και το λιμάνι, όπως αυτή αποκαλύφθηκε μετά την απομάκρυνση των μπαζών.

Με την παρέμβαση αυτή δημιουργείται ένας νέος Κοινόχρηστος Χώρος επί της οδού Δ. Μποφώρ, πραγματικό ¨μπαλκόνι¨ για την πόλη όπου προβλέπεται η φύτευση δέντρων και φυτών που θα εναρμονίζονται με το χώρο, θα τον αναδεικνύουν και με τον κατάλληλο αστικό εξοπλισμό (παγκάκια, απορριμματοδέκτες, φωτισμός, κ.α ), θα αποτελέσει πόλο έλξης για τους πολίτες.

Από την πλευρά του Λιμανιού θα γίνει διαμόρφωση της εισόδου της Πύλης ενώ προβλέπεται και η κατασκευή τοιχίων αντιστήριξης . Επίσης έχει γίνει η δαπεδόστρωση του χώρου με ειδικά υλικά.