Ο γάλλος πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, ζήτησε το Σάββατο να εφαρμοσθεί η υποχρεωτική αναγραφή στις ετικέτες και η εξειδικευμένη αναφορά των στοιχείων του κρέατος στα προπαρασκευασμένα εδέσματα, ώστε να διευκολύνεται ο εντοπισμός της προέλευσής τους, σε μία προσπάθεια να μην επαναληφθεί στην Ευρώπη το διατροφικό σκάνδαλο με το κρέας αλόγου.

«Καθίσταται αναγκαία η δυνατότητα εντοπισμού της προέλευσης, αυτό είναι που εγώ απαιτώ από τις επαφές σε ευρωπαϊκό επίπεδο» δήλωσε ο Ολάντ.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα οι ευρωπαίοι υπουργοί Γεωργίας θα προσπαθήσουν στις Βρυξέλλες να συμφωνήσουν στην αναγραφή των σχετικών στοιχείων στην ετικέτα.

«Χρειαζόμαστε την υποχρεωτική αναγραφή στην ετικέτα των κρεάτων που χρησιμοποιούνται στην παρασκευή ετοίμων εδεσμάτων» πρόσθεσε ο Ολάντ, κατά την ομιλία του στην ετήσια Γεωργική Έκθεση στο Παρίσι.

Ο ίδιος πρόσθεσε πως εν αναμονή μίας πανευρωπαϊκής νομοθεσίας, η Γαλλία θα ενθαρρύνει τις αυτόβουλες ιδιωτικές πρωτοβουλίες προς την κατεύθυνση της βελτίωσης στην αναγραφή στοιχείων στις ετικέτες.

Εν τω μεταξύ, το γαλλικό υπουργείο Γεωργίας ανακοίνωσε ότι τρεις από τις έξι σορούς αλόγων που είχαν σταλεί από τη Βρετανία στη Γαλλία και που περιείχαν ίχνη φενυλοβουταζόνης έχουν καταλήξει στην αγορά κρέατος και «πιθανότατα» έχουν εισέλθει στην διατροφική αλυσίδα.

Ο βρετανικός συναγερμός σήμανε εξαιρετικά αργά και αυτές οι σοροί, που έφθασαν στην χώρα τον Ιανουάριο «έχουν μετατραπεί» σε διατροφικά προϊόντα, επεσήμανε εκπρόσωπος του υπουργείου στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Τα προϊόντα αυτά που μπορούσαν να αποσυρθούν έχουν ήδη απομακρυνθεί από τα ράφια, όμως αρκετά άλλα πιθανώς να έχουν καταναλωθεί, πρόσθεσε η ίδια πηγή, τονίζοντας, πάντως, πως οι κίνδυνοι από την κατανάλωσή τους «είναι ελάχιστοι για την ανθρώπινη υγεία».

Η ΕΕ επιθυμεί να εφαρμοσθεί μία αυστηρή νομοθεσία προκειμένου να αποφευχθεί στο μέλλον ένα παρόμοιο σκάνδαλο με αυτό του εντοπισμού κρέατος αλόγου, αντί για βοδινό, σε διατροφικά προϊόντα στις αγορές της.

in.gr