Στις κάλπες εκτός από τους Ιταλούς την Κυριακή προσέρχονται και οι Κύπριοι για τον επαναληπτικό γύρο των προεδρικών εκλογών που θα αναδείξει τον νέο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Για πρώτη φορά στην προεκλογική ατζέντα δεν κυριάρχησε το εθνικό θέμα αλλά η Οικονομία, καθώς ο νέος πρόεδρος θα σηκώσει στις πλάτες του το βάρος της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές για το Μνημόνιο.

Οσον αφορά τις προβλέψεις για το αποτέλεσμα, το 45,4% που εξασφάλισε την προηγούμενη Κυριακή στον πρώτο γύρο ο Νίκος Αναστιάσιδης, δεν αφήνει πολλά περιθώρια αισιοδοξίας στον αντίπαλό του Σταύρο Μαλά, ο οποίος συγκέντρωσε το 27% των ψήφων.

«Κλειδί» για το αποτέλεσμα των κυπριακών εκλογών πρέπει να θεωρείται το ποσοστό του «λευκού» δεδομένου ότι ο Γιώργος Λιλλήκας που στον πρώτο γύρο συγκέντρωσε το 25% των ψήφων έχει καλέσει τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν «λευκό», επιχειρώντας έτσι να παρουσιάσει τους ψηφοφόρους του «λευκού» ως δύναμη υποστήριξης της δικής του πολιτικής παρουσίας.

Η επόμενη μέρα πάντως των εκλογών δεν θα είναι σίγουρα μέρα πανηγυρισμών για το νικητή, αφού θα πρέπει να αντιμετωπιστούν οι άμεσες ανάγκες του κράτους για δανειοδότηση, με την υπογραφή Μνημονίου.

Τι περιμένει τον νέο Πρόεδρο την επομένη των εκλογών

Σύμφωνα με το e-net.gr , επειδή η υπογραφή του Mνημονίου αναμένεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου, ο κ. Αναστασιάδης προσανατολίζεται στη λήψη δανείου το οποίο θα καλύψει τις τρέχουσες ανάγκες. Ο ίδιος έχει δηλώσει ότι υπάρχουν τουλάχιστον δύο χώρες που είναι έτοιμες να δανειοδοτήσουν την Κύπρο.

Επίσης, η νέα κυβέρνηση θα πρέπει να τερματίσει του «σίριαλ» με την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, να επιτευχθεί ο στόχος να θεωρηθεί βιώσιμο το χρέος της Κύπρου και έτσι να αποφευχθούν οι ιδιωτικοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών (ΔΕΚΟ) και παράλληλα να κερδιθεί το στοίχημα των εσόδων από την αξιοποίηση του φυσικού αερίου στην ΑΟΖ.

Όλα αυτά θα πρέπει να τύχουν χειρισμού, μέσα σε ένα κλίμα έντονης κοινωνικής δυσαρέσκειας λόγω της ανεργίας και της ύφεσης.

Τέλος, δεν πρέπει να αποκλείονται εξελίξεις και στο κυπριακό, αφού ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ αναμένει τη δημιουργία κυβέρνησης στην Κύπρο ώστε να ξαναρχίσει η διαδικασία διαλόγου για επίλυση του προβλήματος.

Στις επτά το βράδυ της Κυριακής το αποτέλεσμα

Στο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών θα λειτουργήσουν 1.139 εκλογικά κέντρα, εκ των οποίων τα 40 στο εξωτερικό.

Οι κάλπες θα ανοίξουν στις 07.00 το πρωί και θα κλείσουν στις 18.00, με διάλλειμα μιας ώρας μεταξύ 12.00 και 13.00.Γύρω στις επτά το βράδυ της Κυριακής θα γίνει γνωστό το αποτέλεσμα και η ανακήρυξη του νέου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, του έβδομου κατά σειρά, είναι προγραμματισμένη να γίνει στις 10 το βράδυ στο στάδιο «Τάσσος Παπαδόπουλος- Ελευθερία».

iefimerida.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook