Στις δύσκολες εκείνες ώρες μετά το τσουνάμι, που οι Γιαπωνέζοι έβαζαν μάσκες κατά της ραδιενέργειας, ένας ελληνικής καταγωγής φαρμακοβιομήχανος από τη Μινεζότα ξεπουλούσε όλη την πραμάτεια του.

Πρόκειται για τον κ. Φιλ Δρίτσα, πρόεδρο της Fleming Pharmaceutical με έδρα το Saint Louis από το 1960, που μέσα σε μία εβδομάδα έστειλε στο Τόκιο 50.000 σκευάσματα ιωδιούχου καλίου. Τα οποία αποτελούν ως γνωστόν και τη μοναδική ασπίδα του θυρεοειδή αδένα από την έκθεση σε ραδιενεργό ιώδιο που αποδεδειγμένα προκαλεί καρκίνο.

Μόνον τρεις εταιρείες σε ολόκληρο τον κόσμο -ανάμεσά τους και η βιομηχανία του κ. Δρίτσα, που έλκει την καταγωγή από το Κρυονέρι της Πάτρας- έχουν λάβει την έγκριση από την αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων να παράγουν το αντιραδιενεργό σιρόπι Thyroshield.

Όσοι το έχουν δοκιμάσει (μακριά από εμάς) λένε ότι έχει γεύση βατόμουρου για να το καταπίνουν ευχάριστα και τα παιδιά, που κινδυνεύουν περισσότερο. Κάθε σκεύασμα κοστίζει 13 δολάρια και 25 σεντς, χωρίς τα έξοδα αποστολής.

Στην Αμερική των 144 πυρηνικών εργοστασίων εκτιμάται ότι υπάρχει σήμερα ένα στοκ 5 εκατ. μπουκαλιών ιωδιούχου καλίου βάσει επιταγών της αμερικανικής νομοθεσίας. Το σκεύασμα χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε μαζική κλίμακα από την κυβέρνηση της Πολωνίας που, μετά το Τσερνομπίλ, μοίρασε κορεσμένο διάλυμα ιωδιούχου καλίου σε 18 εκατ. παιδιά και ενηλίκους.

Μελέτες έδειξαν ότι οι καρκίνοι θυρεοειδούς στην Πολωνία περιορίστηκαν σημαντικά.

Ελευθεροτυπία