Σύμφωνα με όσα αναφέρει σε ανακοίνωσή του το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας στην πόλη Άγιος Παύλος της Βραζιλίας «έχει περιέλθει σε γνώση του Γραφείου μας προσπάθεια εξαπάτησης Ελλήνων παραγωγών και εμπόρων ελαιολάδου από εταιρία με την επωνυμία «Maridosa Group Ltda», που φέρεται να έχει έδρα στη Βραζιλία.

Η εταιρία εμφανίζεται ως ενδιάμεσος για την προμήθεια πολύ μεγάλης ποσότητας ελαιολάδου για λογαριασμό του βραζιλιανού Υπουργείου Οικονομικών και ζητάει χρηματικά ποσά από τους υποψήφιους προμηθευτές, είτε ως εγγύηση για τη συναλλαγή, είτε για την έκδοση κάποιου πιστοποιητικού. Προσκομίζει, δε, διάφορα έγγραφα με ψευδείς ενδείξεις και σφραγίδες, τα οποία και παρουσιάζει ως επίσημα έγγραφα του βραζιλιανού Υπουργείου Οικονομικών».

Στην ανακοίνωσή του το γραφείο Εμπορικών και Οικονομικών Υποθέσεων της ελληνικής Πρεσβείας επισημαίνει τα εξής:

  • Δεν έχει περιέλθει σε γνώση μας καμία περίπτωση αγοράς αγαθών από το Υπουργείο Οικονομικών της Βραζιλίας. Ακόμα κι αν υποθέσουμε την περίπτωση κρατικής προμήθειας, θα είχε διενεργηθεί με δημόσιο διαγωνισμό και το Υπουργείο θα είχε ως αποκλειστικό συνομιλητή τη βραζιλιανή εταιρία που κέρδισε την προμήθεια, όχι τον προμηθευτή της.
  • Τα επίσημα έγγραφα της βραζιλιανής κυβέρνησης είναι αποκλειστικά στην πορτογαλική γλώσσα, όχι στην αγγλική και πολύ περισσότερο, όχι σε συνδυασμό των δύο. Ομοίως, δεν νοείται σφραγίδα κράτους σε δύο γλώσσες ταυτόχρονα. Ορθογραφικά και συντακτικά λάθη δεν δικαιολογούνται σε επίσημα έγγραφα.
  • Ο τίτλος του βραζιλιανού υπουργείου οικονομικών είναι MINISTÉRIO DA FAZENDA και όχι MINISTÉRIOS DA FAZENDA, όπως εμφανίζεται σε ένα από τα έγγραφα που προωθεί η εταιρία.
  • Μη ευκρινή εθνόσημα είναι ένδειξη ότι έχουν ληφθεί από το διαδίκτυο.

«Συνιστούμε στους Έλληνες παραγωγούς και εξαγωγείς να είναι επιφυλακτικοί στις συναλλαγές τους με εταιρίες που τους προσεγγίζουν μέσω email, με δέλεαρ πολύ μεγάλες παραγγελίες και, ως ελάχιστη προϋπόθεση συνεργασίας, να ζητούν και να εξακριβώνουν τον αριθμό μητρώου της επιχείρησης που τους προσεγγίζει (CNPJ).

Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε αναφερθείτε στην ενότητα «4.2.2. Διαχείριση κινδύνου» του Επιχειρηματικού Οδηγού για τη Βραζιλία, που είναι διαθέσιμος στην πύλη Agora και συγκεκριμένα στη θέση: www.agora.mfa.gr/frontoffice/portal.asp?cpage=NODE&cnode=57&fid=34759», καταλήγει η ανακοίνωση

Agrotypos.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook