Σύμφωνα με ανακοίνωση του Αρχηγείου του Λιμενικού Σώματος, σε απάντηση καταγγελιών συνδικαλιστικών εκπροσώπων των λιμενικών που είδαν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τον δραστικό περιορισμό των «τακτικών» περιπολιών των πλωτών σκαφών του Λιμενικού Ανατολικά της Κρήτης προκειμένου να εξοικονομούνται καύσιμα για έκτακτες περιπτώσεις, αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι «γίνεται προσωρινός περιορισμός κινήσεων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των σκαφών για απαραίτητες επεμβάσεις».

Την αντίδραση του Λιμενικού προκάλεσε δημοσίευμα σύμφωνα με το οποιο εδώ και λίγες μέρες,  με διαταγή που υπογράφεται από τον πλοίαρχο Λ.Σ. Αλέξη Καράκουλα, με ημερομηνία 22 Φεβρουαρίου, οι περιπολίες στην ανατολική Κρήτη σταματούν λόγω έλλειψης καυσίμων.

Σύμφωνα με το peiratiko, η διαταγή στάλθηκε στα λιμεναρχεία της Ανατολικής Κρήτης (Άγιο Νικόλαο, Σητεία και Ιεράπετρα), όπου υπάρχουν ένα ναυαγοσωστικό του Λ.Σ και δύο μεγάλα σκάφη και με τη διαταγή αυτή, σταματούν οι περιπολίες, ενώ τα σκάφη θα επιχειρούν μόνο για έκτακτα γεγονότα.

Η ανακοίνωση του Λιμενικού

Αναφορικά με σημερινά δημοσιεύματα του ηλεκτρονικού Τύπου σύμφωνα με τα οποία περικόπτονται περιπολίες πλωτών του Λ.Σ. λόγω έλλειψης καυσίμων, από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής ανακοινώνονται τα ακόλουθα:

1. Από το Αρχηγείο του Λιμενικού Σώματος έχουν γίνει ήδη όλες οι απαραίτητες ενέργειες για την προμήθεια των απαραίτητων ποσοτήτων καυσίμων για τα μέσα που διαθέτει το Λ.Σ.

2. Σε περιορισμένες περιπτώσεις που διαπιστώνεται δυσχέρεια ανεφοδιασμού λόγω τεχνικών ή άλλων διαδικαστικών προβλημάτων, γίνεται προσωρινός περιορισμός κινήσεων έτσι ώστε να μην επηρεάζεται η επιχειρησιακή αξιοποίηση των σκαφών για απαραίτητες επεμβάσεις, όπως έρευνα και διάσωση, καταγγελίες, ρυπάνσεις κ.ά.

3. Επισημαίνεται ότι ο ανεφοδιασμός αφορά πάντοτε την ποσότητα καυσίμων πέρα από την ποσότητα ασφάλειας επιχειρήσεων που διαθέτει στις δεξαμενές του κάθε σκάφος.

4. Παράλληλα, με τα περιπολικά οχήματα που διαθέτει έκαστη Λιμενική Αρχή, συνεπικουρούμενη από συστήματα επιτήρησης και εναέρια μέσα ΛΣ, διενεργεί περιπολίες αστυνόμευσης και εφόσον διαπιστώσει κάποια παράνομη ενέργεια στη θάλασσα και απαιτείται συνδρομή πλωτού μέσου λαμβάνονται άμεσα ενέργειες διάθεσης πλωτού.

5. Σε κάθε περίπτωση, δεν υφίσταται κανένα σκάφος του Λιμενικού Σώματος σε ολόκληρη την επικράτεια που δεν δύναται να επιχειρήσει λόγω έλλειψης καυσίμων.