Την εκτίναξη της ανεργίας στο 30,1% το 2013 προβλέπει το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ) στην τελευταία έκθεσή του για τις «Οικονομικές Εξελίξεις». Στην έκθεση γίνεται επίσης λόγος για νέες πληθωριστικές πιέσεις το 2013 λόγω των φορολογικών συντελεστών των έμμεσων φόρων και παρά τη βαθιά ύφεση που πλήττει την οικονομία.

Το ΚΕΠΕ προτείνει δραστικό κούρεμα του δημοσίου χρέους της Ελλάδας προς τον επίσημο τομέα (OSI), ακόμη και κατά 40%, ώστε να επιτευχθεί η βιωσιμότητά του από φέτος (και όχι το 2020), με παράλληλη ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα ανάκτησης των απωλειών, π.χ. σε βάθος 30 ετών, ανάλογα με τη μεγέθυνση του ελληνικού ΑΕΠ.

Ωστόσο, παρά τις δυσμενέστερες προβλέψεις για την ανεργία, το ΚΕΠΕ εκτιμά ότι η ύφεση θα διαμορφωθεί στο 4,1% του ΑΕΠ, εκτίμηση ελαφρώς πιο αισιόδοξη από αυτή του προϋπολογισμού του 2012 για ύφεση 4,5% του ΑΕΠ.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε τη Δευτέρα ότι υπάρχουν «πρόδρομοι δείκτες» που αποκλείουν κατά τον ίδιο βαθύτερη ύφεση από την προβλεπόμενη στον προϋπολογισμό. Από την πλευρά του το ΚΕΠΕ διαπιστώνει δυνητικά σταθεροποιητική τάση κρούει όμως τον κώδωνα του κινδύνου για την πορεία βασικών δεικτών.

Συγκεκριμένα, εκτός από την ανεργία, και σε αντίθεση με την εκτίμηση του κ. Στουρνάρα για «αρνητικό πληθωρισμό» το 2013, το ΚΕΠΕ προβλέπει επιτάχυνση των πληθωριστικών τάσεων τη χρονιά που διανύουμε.

«Ο μέσος ετήσιος πληθωρισμός (βάσει του Εναρμονισμένου Δείκτη Τιμών Καταναλωτή – ΕνΔΤΚ) θα φτάσει το 1,6%. Εκ πρώτης όψεως, η αύξηση του πληθωρισμού κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με το περασμένο έτος δημιουργεί ερωτηματικά. Με άλλα λόγια, θα ανέμενε κανείς ότι, υπό το καθεστώς της συνεχιζόμενης συμπίεσης του εργατικού κόστους, της μειωμένης ζήτησης και γενικότερα της συνεχιζόμενης ύφεσης, ο πληθωρισμός θα υποχωρούσε. Η πιο πιθανή εξήγηση που μπορεί να δοθεί για την κλιμάκωση του πληθωρισμού έχει να κάνει με τις αυξητικές επιδράσεις τόσο των τιμών της ενέργειας και των διεθνών τιμών ειδών διατροφής όσο και των έμμεσων φόρων» σημειώνουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.

Ιδιαίτερα ενθαρρυντική είναι η εκτίμηση του ΚΕΠΕ για το έλλειμμα του ισοζυγίου τρεχουσών συναλλαγών. Προβλέπεται δραστική συρρίκνωση στο 0,7% του ΑΕΠ φέτος από 2,7% του ΑΕΠ το 2012.

Μεγάλο «κούρεμα» με ρήτρα ΑΕΠ

Ειδική αναφορά γίνεται, τέλος, στην ανάγκη το ελληνικό χρέος να καταστεί βιώσιμο το 2013 και όχι το 2020 ή σε ένα άλλο μελλοντικό χρονοδιάγραμμα. Η πρότασή του ΚΕΠΕ για το OSI συμπεριλαμβάνει «κούρεμα» του υπάρχοντος χρέους (επί παραδείγματι, ακόμη και 40%) με ρήτρα ΑΕΠ η οποία θα δίνει τη δυνατότητα επανάκτησης (recovery) της τάξεως του 45% με 50% μέσα σε 30 χρόνια.

«Οι επενδυτές θα βρεθούν με 110% της ονομαστικής αξίας, ή με 10% κέρδος επί της ονομαστικής αξίας του παλιού χρέους. Η πρόταση αυτή ευθυγραμμίζεται με τα συμφέροντα όλων των ενδιαφερομένων, δηλαδή, της τρόικας, της ελληνικής κυβερνήσεως, του ελληνικού λαού, και των επενδυτών, με ένα κοινό σκοπό: να βοηθήσουν όσο περισσότερο μπορούν την Ελλάδα να επιτύχει υψηλούς, σταθερούς, και βιώσιμους ρυθμούς οικονομικής ανάπτυξης» σημειώνουν οι ερευνητές του ΚΕΠΕ.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook