Τις έντονες αντιδράσεις των κομμάτων που στηρίζουν την κυβέρνηση, αλλά και της αξιωματικής αντιπολίτευσης προκάλεσε η τροπολογία που κατέθεσαν 84 βουλευτές της ΝΔ για το κριτήριο του γένους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Το ΠΑΣΟΚ καταγγέλλει «θεσμικά απαράδεκτη παρέμβαση του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ», η ΔΗΜΑΡ κάνει λόγο για «μεσαιωνικό σκοταδισμό», ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ μιλά για «κείμενο-μνημείο εθνικιστικών και ρατσιστικών διακρίσεων».

Μέσω της τροπολογίας, οι βουλευτές της ΝΔ προτείνουν να εισάγονται στις στρατιωτικές και στις αστυνομικές σχολές μόνο Έλληνες κατά το γένος και την ιθαγένεια.

«Ήρθε η στιγμή να ρυθμίσουμε νομοθετικά το θέμα του γένους των εισακτέων στις Στρατιωτικές Σχολές. Επιβάλλεται να είναι Έλληνες το γένος» έγραψε στο Twitter ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχάλης Κωσταράκος, προτείνοντας κι εκείνος την προώθηση νομοθετικής ρύθμισης.

Σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «η κατάργηση της πρόσθετης προϋπόθεσης του ελληνικού γένους και όχι απλώς της ελληνικής ιθαγένειας για την εισαγωγή στις παραγωγικές σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων, έγινε μετά από επίμονες γραπτές παρατηρήσεις του Συνηγόρου του Πολίτη ότι η προηγούμενη νομοθετική πρόβλεψη ήταν κατάφωρα αντισυνταγματική».

Η μόνη εξαίρεση σε σχέση με το γένος που προβλέπει και επιτρέπει το Σύνταγμά μας, σύμφωνα με την ίδια ανακοίνωση, είναι αυτή που αφορά την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ακόμη ότι: «Όταν λοιπόν κάποιος μπορεί να εκλεγεί πρωθυπουργός ή να διοριστεί υπουργός Εθνικής Άμυνας, είναι αδιανόητο να του λες ότι δεν μπορεί να εισαχθεί σε παραγωγική σχολή αξιωματικών ή υπαξιωματικών. Επίσης όταν καλείται να υπηρετήσει τη θητεία του στις Ένοπλες Δυνάμεις ως κληρωτός, δεν μπορείς να μην του επιτρέπεις να καταστεί βαθμοφόρος των Ενόπλων Δυνάμεων από παραγωγική σχολή».

«Στο πλαίσιο αυτό» σημειώνεται στην ανακοίνωση «είναι θεσμικά απαράδεκτη η συμμετοχή του Αρχηγού ΓΕΕΘΑ στη σχετική δημόσια συζήτηση και μάλιστα μέσω twitter».

Η ΔΗΜΑΡ μιλάει για «μεσαιωνικό σκοταδισμό που αποπνέει η προτεινόμενη τροπολογία από βουλευτές της ΝΔ, που συνεπικουρούνται από τους συναδέλφους τους της Χρυσής Αυγής και των Ανεξάρτητων Ελλήνων».

Κριτήριο για ένα σύγχρονο κράτος και ένα σύγχρονο στράτευμα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωσή της, δεν μπορεί να είναι άλλο από την ιδιότητα του πολίτη με βάση την ιθαγένεια. «Όσοι μετατρέπουν τις Ένοπλες Δυνάμεις σε πεδίο ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης υποσκάπτουν την ενότητα και την αποτελεσματικότητά τους σε εποχές κρίσιμες για τη χώρα μας», καταλήγει η ΔΗΜΑΡ.

Την άμεση απόσυρση της τροπολογίας την οποία χαρακτήρισε «κείμενο-μνημείο εθνικιστικών και ρατσιστικών διακρίσεων» ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ.

«Τίποτα δεν έχουν να φοβηθούν οι ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις από παιδιά που γεννήθηκαν στην Ελλάδα, μεγαλώνουν εδώ και μαθαίνουν γράμματα στα ελληνικά σχολεία, αναγνωρίζουν για πατρίδα τους μόνο την Ελλάδα και κάποια από αυτά ίσως -με χίλια εμπόδια- αποκτούν κάποτε την ελληνική ιθαγένεια» δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θοδωρής Δρίτσας, καλώντας την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας «να εγκαταλείψει τις προφανείς σκοπιμότητες».


in.gr