Ένας ειδικός παρατηρητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ζήτησε σήμερα να διεξαχθεί διεθνής έρευνα για τον θάνατο ενός Παλαιστινίου κρατουμένου στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου μέσα σε αμφιλεγόμενες συνθήκες στις ισραηλινές φυλακές.

Ο θάνατος του Αραφάτ Τζαραντάτ προκάλεσε εκτεταμένες συγκρούσεις στα Κατεχόμενα, αυξάνοντας τις ανησυχίες για αναζωπύρωση της εξέγερσης κατά του Ισραήλ.

«Ο θάνατος ενός κρατουμένου κατά τη διάρκεια ανάκρισης αποτελεί πάντοτε μία αιτία ανησυχίας, όμως στην περίπτωση αυτή, όταν το Ισραήλ ήδη έχει δώσει δείγματα και τεκμήρια κακομεταχείρισης, η ανάγκη για μία εξωτερική και αξιόπιστη έρευνα είναι επιτακτική όσο ποτέ άλλωστε», υπογράμμισε στην ανακοίνωσή του ο Ρίτσαρντ Φολκ, ειδικός ερευνητής του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στα Κατεχόμενα.

Ο Αμερικανός Φολκ —καθηγητής Νομικής— πρότεινε να συσταθεί ιατροδικαστική ομάδα από το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ, η οποία θα εξετάσει τον θάνατο του 30χρονου Τζαραντάτ, ο οποίος είχε συλληφθεί 10 ημέρες νωρίτερα γιατί πετούσε πέτρες εναντίον ισραηλινών αυτοκινήτων στη Δυτική Όχθη.

Παλαιστίνιοι αξιωματούχοι υποστήριξαν πως ο Τζαραντάτ βρήκε τον θάνατο από βασανιστήρια, όμως η νεκροψία που πραγματοποίησαν οι Ισραηλινοί παρουσία Παλαιστινίου παθολόγου δεν κατέληξε σε συμπεράσματα.

Ο Φολκ δήλωσε πως ο παθολόγος της Παλαιστινιακής Αρχής Δρ Αλούλ, που παρέστη στη νεκροψία, εντόπισε «σαφή σημάδια βασανιστηρίων στο σώμα του προηγουμένως υγιούς 30χρονου Τζαραντάτ».

«Με βάση τα ευρήματα του Δρ Αλούλ πως δεν διαπιστώνονται ευρήματα καρδιακής νόσου, ή βλάβης, και πως υπήρχαν σημάδια βασανιστηρίων στη σορό του Τζαραντάτ, θα πρέπει να συσταθεί μία ανεξάρτητη διεθνής έρευνα», συμπέρανε ο Φολκ.

Από την πλευρά της η Ύπατη Αρμοστής για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα του ΟΗΕ Νάβι Πιλάι κάλεσε το Ισραήλ να διεξάγει πλήρη έρευνα και να αποκαλύψει τα ευρήματα.

«Εάν οι αναφορές που κάνουν λόγο για θάνατο από βασανιστήρια επιβεβαιωθούν, τότε το Ισραήλ θα πρέπει να ασκήσει δίωξη για εγκληματική πράξης κατά των δραστών», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος της Πιλάι, Ρούπερτ Κόλβιλ.

 

protothema.gr