«Εάν το Δημοκρατικό Κόμμα και ο Λαός της Ελευθερίας ενδιαφέρονται πραγματικά να κυβερνηθεί η χώρα, μπορούν να δώσουν ψήφο εμπιστοσύνης στην πρώτη κυβέρνηση του Κινήματος 5 Αστέρων».

Μετά την ψυχρολουσία που επεφύλαξε στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι με τη δήλωση ότι είναι «ένα πτώμα που μιλάει», ο Μπέπε Γκρίλο διατηρεί τον πρωταγωνιστικό ρόλο στη μετεκλογική Ιταλία με μια πρόσκληση που αιφνιδίασε τους πάντες.

Την ίδια ώρα, το δημοφιλές μπλογκ του Γκρίλο κατακλύστηκε από σχόλια οπαδών του που του ζητούν να διαπραγματευθεί με τις υπόλοιπες πολιτικές δυνάμεις, γεγονός που κάνει τους αναλυτές να υποθέτουν ότι οι «Γκριλίνι» βιώνουν ένα είδος διάσπασης. «Γκρίλο, τι σκατά κάνεις; Τα έχεις παίξει; Μπορούμε να υλοποιήσουμε το πρόγραμμά μας. Ως ένθερμος υποστηρικτής σου, σου λέω ότι πετάς στα σκουπίδια τη συναίνεση. Θα στείλεις τη χώρα στο χάος», έγραφε στο μήνυμά του ένας ψηφοφόρος του. «Η γραμμή των σκληρών και των καθαρών θα μας οδηγήσει στην καταστροφή», προειδοποιούσε κάποιος άλλος. «Κλείνουμε το γήπεδο του τένις και όταν πρέπει να παίξουμε λέμε "εγώ δεν παίζω με σένα"», σημείωνε ένας τρίτος.

Ο Μπέπε Γκρίλο εισέπραξε την πρώτη κρυάδα της ιντερνετικής δημοκρατίας που επαγγέλλεται. «Συγγνώμη, Μπέπε, χωρίς παρεξήγηση, μου εξηγείς ποια είναι η "δημοκρατία του Διαδικτύου;". Μου φαίνεται ότι εδώ αποφασίζεις μόνο εσύ», του έγραψε κάποιος Πάτρικ.

Το μεγαλύτερο «χτύπημα» ήρθε από τη Βιόλα Τέζι, η οποία ανέλαβε την πρωτοβουλία να συγκεντρώσει υπογραφές με αίτημα προς τον αρχηγό της να δώσει ψήφο εμπιστοσύνης στον Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, γεγονός που φέρεται να ενόχλησε σφόδρα τον Γενοβέζο κωμικό και έκανε τους στενούς του συνεργάτες να ξεψαχνίσουν το πολιτικό της DNA. Η Βιόλα Τέζι κρίθηκε ύποπτη από ορισμένους μπλόγκερ φίλα προσκείμενους στο Κίνημα 5 Αστέρων, ενώ λίγες ώρες αργότερα εμφανίστηκε νέα πρωτοβουλία με το αντίθετο αίτημα που συγκέντρωσε 100.000 υπογραφές.

«Καμία πιθανότητα συνεργασίας με την κεντροδεξιά του Μπερλουσκόνι», δήλωσε ο ηγέτης της κεντροαριστεράς Μπερσάνι

Η ιταλική κεντροαριστερά δεν πρόκειται να συνεργαστεί σε έναν ευρύ συνασπισμό με την κεντροδεξιά υπό τον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ύστερα από το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών την περασμένη εβδομάδα που δεν ανέδειξε νικητή, δήλωσε σήμερα σε συνέντευξή του ο ηγέτης της Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι.

«Θέλω να το ξεκαθαρίσω: η ιδέα ενός μεγάλου συνασπισμού δεν υφίσταται και δεν θα υπάρξει ποτέ», δήλωσε ο Μπερσάνι στην εφημερίδα La Repubblica.

protothema.gr