Στην επισήμανση ότι το ενεργειακό κόστος στη βιομηχανία φθάνει στο 50% του συνολικού λειτουργικού κόστους, ξεπερνώντας ακόμα και το εργατικό κόστος προχώρησε σήμερα Παρασκευή ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κ. Μίχαλος μιλώντας σε ενεργειακό συνέδριο στην Αθήνα.

 Όπως υπογράμμισε, η ελληνική βιομηχανία επιβαρύνεται με τους υψηλότερους συντελεστές Ειδικών Φόρων Κατανάλωσης, που φθάνουν στο 5% του τελικού κόστους, ενώ επιβαρύνεται και με τις υψηλότερες τιμές φυσικού αερίου μεταξύ των 27 χωρών της Ε.Ε., με τον ΕΦΚ να αποτελεί το 10% του τελικού κόστους, μετά την τελευταία αύξηση.

«Πρόκειται για ένα πρόβλημα που απειλεί την ίδια τη βιωσιμότητα των κλάδων εντάσεως ενέργειας, με δεδομένο μάλιστα ότι οι εγχώριες πωλήσεις έχουν συρρικνωθεί τα τελευταία χρόνια σε ποσοστό μέχρι και 80%. Σε μια εποχή όπου η χώρα χρειάζεται διεθνώς ανταγωνιστικές επιχειρήσεις, αλλά και νέες επενδύσεις σε παραγωγικούς τομείς της οικονομίας, είναι αδιανόητο να διατηρείται αυτό το καθεστώς», τόνισε ο κ. Μίχαλος.

Ο ίδιος αναφερόμενος στη διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και στην αναβάθμιση της αγοράς ενέργειας τόνισε πως η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας στην Ελλάδα αποτελεί εξέχον παράδειγμα της προχειρότητας και της αποσπασματικότητας, με την οποία αντιμετωπίστηκαν οι περισσότερες διαρθρωτικές αλλαγές στη διάρκεια των προηγούμενων δύο δεκαετιών. «Ήταν μια μεταρρύθμιση που έγινε σχεδόν στο πόδι, με μόνο σκοπό την τυπική εκπλήρωση των υποχρεώσεων που προκύπτουν από την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Μια μεταρρύθμιση μισή και προσχηματική, που εφαρμόστηκε χωρίς να ληφθούν υπόψη στοιχειώδεις κανόνες της ελεύθερης αγοράς. Χωρίς να διασφαλιστούν συνθήκες που ευνοούν την προσέλκυση σοβαρών επενδυτών και την ανάπτυξη υγιών πρωτοβουλιών», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, ο κ. Μιχαλος αναφέρθηκε στην ανάγκη η Ελλάδα να κάνει ξανά αισθητή την παρουσία της στα ενεργειακά δρώμενα της ευρύτερης περιοχής, να προβάλει τα πλεονεκτήματά της και να διεκδικήσει το ρόλο που της αξίζει. Τόνισε δε πως η προσπάθεια για αξιοποίηση των προοπτικών της Ελλάδας τόσο στον τομέα της μεταφοράς, όσο και της παραγωγής υδρογονανθράκων, είναι μια εθνική προσπάθεια που απαιτεί συστηματική δουλειά, ενότητα και υπευθυνότητα από όλους.

«Θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι σε αυτά τα θέματα ζητήματα δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια και κοντόφθαλμες επιδιώξεις. Ο έλεγχος, η διαφάνεια και η λογοδοσία όσον αφορά την προστασία του εθνικού συμφέροντος, επιβάλλονται. Όμως οι κραυγές, ο λαϊκισμός, η συνωμοσιολογία και η διακίνηση αβάσιμων σεναρίων, μόνο κακό μπορούν να κάνουν», είπε ο κ. Μίχαλος.

in.gr