Απάντηση στον Βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Βασίλη Κεγκέρογλου δίνει το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σχετικά με το θέμα των ρυθμίσεων των δανείων του ΟΕΚ.
Απαντώντας ο Υπουργός στο Βουλευτή επισημαίνει ότι σε ότι αφορά τα δάνεια επισκευής – αποπεράτωσης που χορηγήθηκαν από το Σεπτέμβριο του 1999 και μετά, ισχύει ο Ν. 3518/2006 (αρ64 παρ14), σύμφωνα με τον οποίο δικαιούνται οι δανειολήπτες να εξοφλήσουν το μη ληξιπρόθεσμο ποσό με έκπτωση 20%.
Επειδή η προβλεπόμενη από την παρ. 2 του άρθρου 19 του Ν. 4019/2011 προς έκδοση Υ.Α. δε λύνει συνολικά το θέμα, το ζήτημα αυτό θα πρέπει να λυθεί με νέα ρύθμιση για όλες τις περιπτώσεις των δανείων που χορηγήθηκαν από κεφάλαια του ΟΕΚ.
Επειδή η ΥΑ 2575/84 που υπογράφεται από τον Υφυπουργό Εργασίας και προέβλεπε την επιμήκυνση της διάρκειας αποπληρωμής δανείων που χορηγήθηκαν από τον ΟΕΚ, έτυχε να συμπίπτει χρονικά με την ψήφιση του ν. 4046/2012, σύμφωνα με τον οποίο καταργήθηκε ο ΟΕΚ.
«Ο ΟΑΕΔ συμμετείχε σε συναντήσεις με τα Πιστωτικά Ιδρύματα προκειμένου να εξευρεθεί λύση στην κατεύθυνση της διευκόλυνσης των δανειοληπτών και τα πλαίσια των οριζόμενων στην καταργηθείσα Υπουργική απόφαση. 
Από τον ΟΑΕΔ διατυπώθηκε πρόταση σύμφωνα με την οποία θα έπρεπε να παραμείνουν σε ισχύ οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί μέχρι σήμερα και οι Τράπεζες να προβούν σε παράλληλη παρακολούθηση, με συμπληρωματικές συμβάσεις μεταξύ των Τραπεζών και των δανειοληπτών.
Οι τράπεζες, οι οποίες κατά δήλωση τους, επιθυμούν τη χορήγηση της δυνατότητας επιμήκυνσης των δανείων , διατύπωσαν την άποψη ότι θα πρέπει να παραμετροποιηθούν τα συστήματα τους για να ανταποκριθούν και αυτό συνεπάγεται κόστος, το οποίο ουσιαστικά μεταβιβάζεται στον ΟΑΕΔ. 
Εφόσον τα πιστωτικά Ιδρύματα αποδεχθούν την πρόταση του ΟΑΕΔ θα πρέπει να ενεργήσουν άμεσα τα δέοντα έτσι ώστε με το ισχύον νομικό πλαίσιο να διευκολύνουν τους δανειολήπτες, διασφαλίζοντας παράλληλα την είσπραξη των δόσεων των χορηγηθέντων δανείων», καταλήγει η απάντηση του Υπουργού στον Βουλευτή.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook