Λιγότερο από ένα 24ωρο μετά την παρουσίαση της πρώτης κυβέρνησης εθνικής ενότητας στην ιστορία της Τυνησίας, τουλάχιστον τρεις υπουργοί αποσύρονται με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες για την επιβίωση του σχήματος. Ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γανούτσι υπεραμύνεται της διατήρησης υπουργών του καθεστώτος Μπεν Αλί στο συνασπισμό, ωστόσο οι Τυνήσιοι βγαίνουν ξανά οργισμένοι στους δρόμους για να βρεθούν απέναντι στα δακρυγόνα των δυνάμεων ασφαλείας.

Την ίδια ώρα, διαστάσεις επιδημίας λαμβάνουν οι αυτοπυρπολήσεις στην Αίγυπτο, ενώ στη Γαλλία ξεσπά πολιτική αντιπαράθεση για την αντίδραση της χώρας απέναντι στα γεγονότα.

Οι υπουργοί που εγκατέλειψαν την κυβέρνηση εθνικής ενότητας ανήκουν στη Γενική Συνομοσπονδία Εργατών της Τυνησίας (UGTT), η οποία διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο στις διαδηλώσεις που έγραψαν τους τίτλους τέλους σε 23 χρόνια κυριαρχίας του Μπεν Αλί.

Η Συνομοσπονδία ανακοίνωσε ότι «δεν αναγνωρίζει τη νέα μεταβατική κυβέρνηση» που συγκροτήθηκε τη Δευτέρα, και η οποία χαρακτηρίζεται από περιορισμένη συμμετοχή της αντιπολίτευσης και ελάχιστες μεταβολές στα βασικά υπουργεία.

Ο Τυνήσιος πρωθυπουργός Μοχάμεντ Γκανούτσι εξόργισε πολλούς Τυνήσιους με τη διατήρηση υπουργών από το πρώην κυβερνών κόμμα. Πλήθη διαδηλωτών ξεχύθηκαν στους δρόμους τη Δευτέρα, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό για προδοσία.

Διαδηλώσεις σημειώθηκαν και την Τρίτη με επικεφαλής τον ηγέτη ενός εκτός νόμου ισλαμικού κόμματος. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων και γκλομπ για να διαλύσει το πλήθος.

Επικεφαλής της διαδήλωσης ήταν ο Σαντόκ Χούρου, ηγέτης του εκτός νόμου ισλαμικού κινήματος της Τυνησίας Ennadha (Έγερση), ο οποίος αποφυλακίσθηκε στις 30 Οκτωβρίου αφού πέρασε 20 χρόνια στη φυλακή για τις πολιτικές του δραστηριότητες.
Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνουν την ίδια στιγμή οι αυτοπυρπολήσεις πολιτών σε αραβικές χώρες, σε απομίμηση της ενέργειας του νεαρού Τυνήσιου που πυροδότησε την εξέγερση που οδήγησε στην πτώση του καθεστώτος του Μπεν Αλί.

Άλλος ένας άνδρας, δικηγόρος στο επάγγελμα, αυτοπυρπολήθηκε την Τρίτη κοντά στο αιγυπτιακό Κοινοβούλιο και διακομίστηκε στο νοσοκομείο. Με βενζίνη περιλούστηκε και ένας 36χρονος άνεργος στην Αλγερία, το πέμπτο ανάλογο περιστατικό τις τελευταίες ημέρες.

Τη Δευτέρα ένας Μαυριτανός αυτοπυρπολήθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του, διαμαρτυρόμενος για την κυβερνητική πολιτική.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook