Την διενέργεια ελέγχου για αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας Κύπρου, με την εμπλοκή της Επιτροπής Moneyval του Συμβουλίου της Ευρώπης, και αν είναι αναγκαίο ο έλεγχος να επικουρείται από ιδιώτες εμπειρογνώμονες, θα προτείνει την Δευτέρα στο Eurogroup ο νέος υπουργός Οικονομικών Μιχάλης Σαρρής.

Ο κ. Σαρρής αναχωρεί σήμερα για τις Βρυξέλλες, όπου αύριο θα έχει επαφές μεταξύ άλλων με τον Γερμανό ομόλογό του Βόλφκανγκ Σόιμπλε, αλλά και με υψηλόβαθμους αξιωματούχους της Κομισιόν και της Ευρωζώνης.

Σε δηλώσεις του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι η πρόταση διαμορφώθηκε την περασμένη Πέμπτη στο ΥΠΟΙΚ, στην παρουσία του ιδίου, του τέως υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή, του Γενικού Εισαγγελέα Πέτρου Κληρίδη και του Διοικητή της Κεντρικής Τράπεζας Πανίκου Δημητρίαδη, κατά την οποία συζητήθηκε το όλο θέμα, όπως και οι όροι εντολής της αξιολόγησης.

Υπενθυμίζεται ότι στην περασμένη του συνεδρία στις 12 Φεβρουαρίου το Eurogroup αποφάσισε την αξιολόγηση του κυπριακού νομικού πλαισίου κατά του ξεπλύματος από ανεξάρτητο ιδιωτικό οίκο, παρά τις ανησυχίες και τις ενστάσεις της Λευκωσίας.

«Πιστεύω ότι έχουμε καταλήξει σε μία φόρμουλα η οποία ικανοποιεί και αυτούς που θέλουν να γίνει κάπως διαφορετική αξιολόγηση», ανέφερε ο κ. Σαρρής, και πρόσθεσε: «Με αυτό τον τρόπο θα αποδείξουμε μια για πάντα ότι όλες αυτές οι κατηγορίες είναι αβάσιμες».

Διευκρίνισε πάντως ότι «θα ήταν πάρα πολύ δύσκολο να προχωρήσουμε χωρίς την επίλυση αυτού του θέματος».

Για την στάση που θα τηρήσει στη συνεδρία του Eurogroup, ο κ. Σαρρής ανέφερε ότι υπάρχει αποφασιστικότητα για υλοποίηση του μνημόνιου.

Στο μεταξύ το ΑΚΕΛ, διά του Σταύρου Ευαγόρου, δήλωσε ότι αναμένει από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη και τα κόμματα που συμμετέχουν στην Κυβέρνηση να δηλώσουν κατά πόσον συμφωνούν με τις χθεσινές δηλώσεις του ΥΠΟΙΚ Μιχάλη Σαρρή σε σχέση με το θέμα των ιδιωτικοποιήσεων, προσθέτοντας πως αν δεν το πράξουν «μπορούμε να υποθέσουμε ότι κορόιδεψαν προεκλογικά τον λαό για να υφαρπάσουν τη ψήφο του».

Ο κ. Ευαγόρου υποστήριξε ότι ο ΥΠΟΙΚ με τις δηλώσεις του αναίρεσε τις προεκλογικές δεσμεύσεις Αναστασιάδη για τις ιδιωτικοποιήσεις, υπενθυμίζοντας πως «στις 14/2/2013 ο κ. Αναστασιάδης διαβεβαίωνε τους εργαζόμενους και τα διευθυντικά στελέχη των Ημικρατικών Οργανισμών ότι «ήταν κάθετα αντίθετος με ιδιωτικοποιήσεις».

«Οι δηλώσεις Σαρρή τους διαψεύδουν. 'Αλλωστε δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι η τρόικα εισβάλλει ουσιαστικά σε ημικρατικούς οργανισμούς με στόχο την καταγραφή των περιουσιακών τους στοιχείων, με τις ευλογίες της κυβέρνησης Αναστασιάδη», κατέληξε ο κ. Ευαγόρου.


newsbeast.gr