Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου, συναντήθηκε πρόσφατα στο Αμμάν της Ιορδανίας με τον βασιλιά Αμπντάλα, για να συζητήσουν το ζήτημα της διακοπής των συνομιλιών μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων, δήλωσε το Σάββατο διπλωματική πηγή.

«Ο Νετανιάχου πήγε την περασμένη εβδομάδα και συναντήθηκε με τον βασιλιά Αμπντάλα της Ιορδανίας. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκε η ειρηνευτική διαδικασία στη Μέση Ανατολή», είπε η πηγή που ζήτησε να τηρηθεί ο όρος της ανωνυμίας. Οι ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων έχουν ανασταλεί από το Σεπτέμβριο του 2010.

Για την επανέναρξη των συνομιλιών, ο παλαιστίνιος πρόεδρος Μαχμούντ Αμπάς ζήτησε να σταματήσει η ανέγερση του εβραϊκού οικισμού και να αναγνωριστεί η συνοριακή χάραξη που ίσχυε πριν από τον πόλεμο του 1967. Ο Αμπάς, έθεσε επίσης ως προτεραιότητα το θέμα των κρατουμένων και ζήτησε την απελευθέρωσή τους από τις φυλακές του Ισραήλ.

Το Τελ Αβίβ αναφέρει ότι είναι έτοιμο να επαναλάβει τις διαπραγματεύσεις χωρίς προϋποθέσεις. Η μυστική συνάντηση στο Αμμάν είναι η πρώτη του Νετανιάχου με αρχηγό άλλου κράτους από τις εκλογές τις 22ας Ιανουαρίου.

Ο Νετανιάχου, στη μελλοντική κυβέρνηση του, έχει ήδη αναθέσει στην πρώην υπουργό Εξωτερικών Τζίπι Λίβνι, τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστίνιους. Η Λίβνι, όταν ήταν επικεφαλής διπλωμάτης στην κυβέρνηση του Εχούντ Ολμέρτ από το 2006 έως το 2009, ήταν επίσης υπεύθυνη για τις διαπραγματεύσεις με τους Παλαιστινίους.

Όπως αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, κατάφερε ουσιαστική πρόοδο, αλλά οι συζητήσεις σταμάτησαν τον Νοέμβριο του 2008 από την αναγκαστική παραίτηση του Ολμέρτ για διαφθορά.

real.gr