Ο δήμος Φαιστού ήταν ο μοναδικός Δήμος της Ελλάδας που συμμετείχε στο 5ο Συνέδριο με θέμα «Δια Βίου Μάθηση στην Ελλάδα: Απαντώντας στην κρίση» της Επιστημονικής Ένωσης Εκπαίδευσης Ενηλίκων. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν οι υπεύθυνοι όλων των βασικών φορέων της Διά Βίου Μάθησης της χώρας όπου πραγματοποιήθηκε σε βάθος συζήτηση για όλα τα κρίσιμα και επίκαιρα ζητήματα ενώ παρουσιάστηκαν καλές πρακτικές και ανταλλάχτηκαν εμπειρίες. 
Ως καλή πρακτική, η Δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη παρουσίασε το «Πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στο Δήμο Φαιστού» καθώς είναι ο μοναδικός δήμος Πανελλαδικά που την εκπαιδευτική περίοδο 2011-2012 υλοποίησε ολοκληρωμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης ενηλίκων στο Κέντρο Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Φαιστού με εθελοντές εκπαιδευτές. 
Η Δήμαρχος παρουσίασε βήμα προς βήμα το πρόγραμμα καθώς αποτελεί πρότυπο και για άλλους δήμους που επιθυμούν να υλοποιήσουν προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων. 
Άλλωστε σύμφωνα με το Ν.3852/2010, άρθρο 94 ορίζεται ότι οι Δήμοι έχουν την ευθύνη για την εκτέλεση προγραμμάτων δια βίου μάθησης στο πλαίσιο του αντίστοιχου εθνικού και περιφερειακού σχεδιασμού και ο δήμος Φαιστού τα πραγματοποίησε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.
Στο συνέδριο έγινε ιδιαίτερη αναφορά στο ρόλο της οικονομικής κρίσης και οι συνέπειές της που αναδεικνύουν την ανάγκη για νέες πολιτικές και δράσεις σε όλους τους τομείς. 
Η εκπαίδευση ενηλίκων προβλήθηκε από πολλές και διαφορετικές πλευρές ως απάντηση στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί. 
Μεταξύ άλλων διερευνήθηκαν οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι πολιτικές που θα καταστήσουν την εκπαίδευση ενηλίκων ‘εργαλείο’ διαμόρφωσης εναλλακτικών προτάσεων για την επίτευξη των προσδοκιών της κοινωνίας και των στόχων της Πολιτείας. 
Στο συνέδριο συμμετείχαν με εισηγήσεις τους οι εκπρόσωποι των κυριότερων φορέων διαμόρφωσης πολιτικής και υλοποίησης εκπαιδευτικών παρεμβάσεων στο χώρο της γενικής εκπαίδευσης ενηλίκων και της επαγγελματικής κατάρτισης, αλλά και εκπρόσωποι όσων δραστηριοποιούνται στο χώρο από διάφορες θέσεις (εκπαιδευτές, συντονιστές προγραμμάτων, ερευνητές, πανεπιστημιακοί, εκπαιδευόμενοι). 
Ο Δήμος Φαιστού έχει δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα από την πρώτη κιόλας μέρα στην εκπαίδευση ενηλίκων και αυτό έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα στους πολίτες του Δήμου. 
Πέρυσι λειτούργησαν 19 τμήματα στα εκπαιδευτικά αντικείμενα: management σε φορείς, τεχνικές αναζήτησης εργασίας, γυμναστική, ζαχαροπλαστική, κοπτική – ραπτική, υπολογιστές, ελληνική γλώσσα και ιστορία σε μετανάστες και σχολές γονέων τα οποία παρακολούθησαν πάνω από 600 πολίτες εκπαιδευόμενοι. 
Αλλά και φέτος ήδη λειτουργούν πάνω από 15 τμήματα σε πολλές τοπικές κοινότητες και αφορούν σχολές γονέων, παραδοσιακοί χοροί, γυμναστική για ΑμΕΑ και ψηφιδωτό. 
Η όλη αυτή επιτυχημένη προσπάθεια του Δήμου Φαιστού αναγνωρίστηκε από το Υπουργείο Παιδείας το οποίο τον επέλεξε να είναι ο μοναδικός δήμος σε όλη την Κρήτη που θα ξεκινήσει άμεσα προγράμματα εκπαίδευσης ενηλίκων στα εκπαιδευτικά αντικείμενα των αγγλικών, των γαλλικών, των υπολογιστών, της τοπικής ιστορίας και του περιβάλλοντος. 
Τα προγράμματα έχουν διάρκεια από 25 έως 50 ώρες και μετά την ολοκλήρωση τους θα λάβουν οι εκπαιδευόμενοι πιστοποιητικό Δια Βίου Μάθησης από τη Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του Υπουργείου Παιδείας. 
Για αιτήσεις και πληροφορίες στο Γραφείο Δημάρχου 2892340272 είτε στα ΚΕΠ Τυμπακίου και Ζαρού.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook