Η κυβέρνηση θα συνεχίσει με συνέπεια και αποφασιστικότητα την υλοποίηση του προγράμματος δημοσιονομικής προσαρμογής, μειώνοντας «λάθη και αστοχίες που αναπόφευκτα γίνονται σε μια τέτοια προσπάθεια», επισήμανε την Τρίτη ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου, μιλώντας σε διεθνές φόρουμ για τα κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών, που διοργανώνεται στην Αθήνα.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου αναφέρθηκε «σε σειρήνες καταστροφολογίας» που «δεν ερμηνεύουν σωστά και δεν δίνουν λύσεις στα προβλήματα». Οι άλλοι δρόμοι που προτείνονται δεν οδηγούν παρά μόνο στη χρεοκοπία και σε αδιέξοδα, υποστήριξε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία είναι σε μια κομβική στιγμή όπου η ανάκαμψη έχει ξεκινήσει, οι εξαγωγές παρουσιάζουν σημαντική αύξηση, ενώ παράλληλα παρατηρείται και ανάκαμψη της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.

Η ελληνική κοινωνία «δεν είναι διατεθειμένη να ακούσει εύκολες λύσεις», πρόσθεσε.

Ο κ. Παπακωνσταντίνου παρομοίασε την όλη προσπάθεια που γίνεται με έναν μαραθώνιο. «Πρέπει να αλλάξουμε δομές νοοτροπίες, κράτος, επιχειρηματική κοινότητα, να αλλάξουμε όλοι μας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έκανε λόγο για μια επώδυνη προσπάθεια και για θυσίες που υφίστανται ακόμα και «άνθρωποι που δεν έφταιξαν».

Ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα ανακοινωθούν οι νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο της εφαρμογής του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής.

Σημειώνεται ότι αργότερα εντός της ημέρας ο υφυπουργός Οικονομικών Φίλιππος Σαχινίδης, θα ενημερώσει τη Βουλή για την πορεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού στο α΄δίμηνο του 2011.

Στελέχη του υπουργείου Οικονομικών επισημαίνουν πως οι αποκλίσεις στα έσοδα οφείλονται στη μεγαλύτερη από την αναμενόμενη ύφεση το 2010.

Για τους επόμενους μήνες εστιάζουν στην προσπάθειά καλύτερης λειτουργίας του φορολογικού μηχανισμού, ενώ υπογραμμίζουν ότι η μείωση του ελλείμματος δεν είναι μόνο θέμα εσόδων, καθώς υπάρχουν ακόμη μεγάλες δυνατότητες εξοικονομήσεων στις δαπάνες.

in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook