Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος γιορτάζει σήμερα την συμπλήρωση ενός έτους από την επανεκλογή του στο Κρεμλίνο για μια τρίτη θητεία, εξακολουθεί να είναι δημοφιλής στη Ρωσία, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, παρά την σκλήρυνση της στάσης της εξουσίας απέναντι στην αντιπολίτευση η οποία παρατηρείται εδώ και έναν χρόνο.

Ο πρώην πράκτορας της KGB, ηλικίας σήμερα 60 ετών, επανεξελέγη στην προεδρία στις 4 Μαρτίου του 2012 με 63,6% των ψήφων, αφού διετέλεσε πρωθυπουργός μεταξύ του 2008 και του 2012. Ο Πούτιν αντιμετώπισε ωστόσο τη χρονιά που πέρασε ένα άνευ προηγουμένου κίνημα αμφισβήτησης από τότε που ανέλαβε για πρώτη φορά την προεδρία το 2000, στο οποίο η εξουσία απάντησε με μια σειρά από νόμους, οι οποίοι κρίθηκαν κατασταλτικοί από την αντιπολίτευση. Πολλοί αντιπολιτευόμενοι αποτελούν εφεξής το αντικείμενο ερευνών και ορισμένοι κινδυνεύουν με βαριές ποινές φυλάκισης.

Παρόλα αυτά το 65% των Ρώσων δηλώνει ότι ο Βλαντίμιρ Πούτιν έκανε περισσότερο καλό παρά κακό από τότε που ανέβηκε στην εξουσία, σύμφωνα με δημοσκόπηση του ανεξάρτητου ινστιτούτου Λεβάντα, η οποία έγινε τον Φεβρουάριο. Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, το 36% των ερωτηθέντων κρίνει ότι ο πρόεδρος κατάφερε να ξαναδώσει στην Ρωσία την υπόστασή της, της μεγάλης δύναμης, το 28% να αυξήσει τους μισθούς, τις συντάξεις και τις υποτροφίες και το 24% να συντρίψει τα αποσχιστικά κινήματα στη Ρωσία. Ωστόσο το 43% πιστεύει ότι δεν έχει καταφέρει να εξασφαλίσει έναν ίσο καταμερισμό του πλούτου ανάμεσα στους Ρώσους.

Σε έναν χρόνο ο Πούτιν κατάφερε να ενισχύσει την πολιτική του επιρροή, γράφει σήμερα η εφημερίδα Νεζαβισίμαγια Γκαζέτα. \”Για έναν χρόνο, πίστευαν ότι το κύριο πολιτικό πρόβλημα του Πούτιν θα ήταν να φιμώσει την αντιπολίτευση, αλλά η πρόβλεψη αυτή αποδείχθηκε λάθος (…) καθώς δεν υπάρχουν πολιτικοί που να είναι ικανοί να μετατρέψουν την δυσαρέσκεια του πληθυσμού σε ενέργειες που θα ήταν απειλητικές για την εξουσία\”, επισημαίνει η εφημερίδα Μόσκοφσκι Κομσομόλετς. Με τον δικό του τρόπο τίμησε σήμερα τον έναν χρόνο από την επανεκλογή του Πούτιν ο Σεργκέι Ουντάλτσοφ, ένας από τους ηγέτες της ρωσικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει τεθεί σε κατ\’ οίκον περιορισμό στο πλαίσιο έρευνας που γίνεται εναντίον του για \”προετοιμασία με στόχο τη διοργάνωση μαζικών ταραχών\”, κατηγορία για την οποία μπορεί να του επιβληθεί ποινή κάθειρξης 10 ετών.

\”Να, ένας χρόνος που η Ρωσία ζει με έναν παράνομο πρόεδρο\”, έγραψε στην σελίδα του στο Facebook. Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι δεν προβλέπει την πραγματοποίηση σήμερα εορταστικών εκδηλώσεων.

\”Ο πρόεδρος έχει σήμερα μια συνηθισμένη ημέρα εργασίας\”, δήλωσε ο εκπρόσωπός του Ντμίτρι Πεσκόφ στο επίσημο πρακτορείο ειδήσεων Ιτάρ-Τας.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook