«Το τελευταίο θέμα που μας ενδιαφέρει είναι οι απολύσεις, αυτό που μας ενδιαφέρει τώρα είναι η φοροδιαφυγή». Με αυτή τη φράση στέλεχος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, το οποίο δεν συμμετέχει στις διαπραγματεύσεις, διεμήνυσε πως η απαίτηση για απολύσεις απομακρύνεται, τουλάχιστον προς ώρας, χωρίς, όμως, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης να έχουν εφησυχαστεί.

Μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε ο υπουργός κ. Αντώνης Μανιτάκης με τα υψηλόβαθμα στελέχη της Τρόικας εχθές το μεσημέρι, η πρόθεση του ΔΝΤ μάλλον επιβεβαιώνεται, αφού κανένα από τα στελέχη της Τρόικας, Ματίας Μορς από την ΕΕ, Κλάους Μαζούχ από την ΕΚΤ και Μαρκ Φλάναγκαν από το ΔΝΤ, δεν έθεσε θέμα απολύσεων στον δημόσιο τομέα.

Εχθές ο κ. Μανιτάκης επί τρεις περίπου ώρες ενημέρωνε την Τρόικα για την πορεία του προγράμματος προσαρμογής στο δημόσιο, μετά το πρώτο βήμα της Διοικητικής Μεταρρύθμισης. Ο υπουργός παρουσίασε το πρόγραμμα Διαθεσιμότητας των 2000 πρώτων υπαλλήλων, την κινητικότητα στην οποία υπολογίζεται ότι θα ενταχθούν όλοι αυτοί, τις πρωτοβουλίες για την έξοδο από τις δημόσιες υπηρεσίες των επίορκων και τις προετοιμασίες για την ένταξη των επόμενων 25000 υπαλλήλων μέσα στο χρόνο.

Η συζήτηση, σύμφωνα με παριστάμενους, εξελίχθηκε ιδιαίτερα ομαλά και, επίσης, δεν υπήρξαν σοβαρές ενστάσεις από τους εκπροσώπους των δανειστών. Ισως οι κκ Μορς, Μαζούχ και Φλάναγκαν να επανέλθουν τις επόμενες ημέρες, ζητώντας περισσότερες διευκρινίσεις για το δημοσιονομικό όφελος του προγράμματος, αν και, όπως τονίζουν συνεργάτες του κ. Μανιτάκη, θέματα δημοσιονομικού οφέλους έχουν ήδη καλυφθεί στη συνεργασία που είχαν τα χαμηλότερα κλιμάκια των δύο πλευρών τις προηγούμενες ημέρες.

Οι επιτελείς του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης που έχει αναλάβει τον συντονισμό της Μεταρρύθμισης σε όλα τα υπουργεία εκφράζουν την αισιοδοξία τους για την έκβαση των διαπραγματεύσεων, αφού οι \”τροϊκανοί\” έδειξαν ικανοποιημένοι από τα αποτελέσματα. Ωστόσο οι συνεργάτες του κ. Μανιτάκη δεν μπορούν να αποκλείσουν κάποιο αιφνιδιασμό σε κάποια επόμενη συνάντηση. Κι αυτό γιατί η Τρόικα έχει αποδείξει πως το δημοσιονομικό πρόγραμμα προσαρμογής το εκτιμά συνολικά και όχι επί μέρους. Επομένως κάποια μελλοντική απαίτηση για απολύσεις πιθανώς να εξαρτηθεί από τις αστοχίες σε κάποιον άλλο τομέα.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook