Την τελική πρόταση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων, Πολιτισμού και Αθλητισμού για το Σχέδιο «ΑΘΗΝΑ», όπως θα παρουσιασθεί αύριο στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, έδωσε πριν λίγο στη δημοσιότητα το Υπουργείο Παιδείας.

Σήμερα τα ιδρυθέντα Τμήματα είναι 534 εκ των οποίων στο Μηχανογραφικό Δελτίου της Ακαδημαϊκής χρονιάς 2012-2013 είχαν συμπεριληφθεί τα 481.

Μετά την αναδιάταξη του σχεδίου ΑΘΗΝΑ τα Τμήματα είναι 384, δηλαδή καταργούνται συνολικά 150 ή 97 εκ του Μηχανογραφικού 2012.

To σχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα κάνει αρχικά μια αναλυτική περιγραφή της υφιστάμενης κατάστασης ενώ στη συνέχεια παρουσιάζει το νέο ακαδημαϊκό χάρτη που θα προκύψει με την εφαρμογή των όσων προβλέπονται στο \”Αθηνά\”.

Σημειώνεται ότι 28 Τμήματα εκ των 534 (εκτός των 384) έχουν μεταβατική λειτουργία έως την ολοκλήρωση του Ακαδημαϊκού έτους 2017-2018, για την αποφοίτηση των εισακτέων 2012-2013 και προηγούμενων ετών.

Ενδεικτικά αναφέρεται και όσον αφορά στην Κρήτη, μεταξύ αυτών είναι και το τμήμα Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης όπου καταργείται την 31η Οκτωβρίου 2018, με την αποφοίτηση των εγγεγραμμένων φοιτητών.

Όσοι έχουν διακόψει ή θα διακόψουν τις σπουδές τους, με βάση την κείμενη νομοθεσία, θα μετεγγράφονται στο τμήμα με κωδικό μηχανογραφικού δελτίου 469 και επωνυμία ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ το οποίο ορίζεται ως καθολικός διάδοχος. καθώς και τα μέλη ΔΕΠ μεταφέρονται με απόφαση του Ιδρύματος στα ακόλουθα τμήματα με κωδικούς μηχανογραφικού δελτίου του ίδιου Ιδρύματος: 469 ΜΗΧΑΝΟΛΟΓΙΑΣ, 532 ΦΥΣΙΚΩΝ ΠΟΡΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ.

Τα τμήματα με κωδικούς 2019 & 2020 και επωνυμία ΓΕΝΙΚΟ ΤΜΗΜΑ ΘΕΤΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και ΚΕΝΤΡΟ ΞΕΝΩΝ ΓΛΩΣΣΩΝ & ΦΥΣΙΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ αντίστοιχα του ΤΕΙ ΚΡΗΤΗΣ καταργούνται.

Επίσης το Παράρτημα του ΤΕΙ Κρήτης στην Ιεράπετρα καταργείται και το Τμήμα Εμπορίας και Διαφήμισης συγχωνεύεται και μεταφέρεται στο Ηράκλειο.

Εν τω μεταξύ και παρά τις αντιδράσεις τόσο στο Πολυτεχνείο Κρήτης όσο και στο Πανεπιστήμιο φαίνεται ότι μπαίνει οριστικά \”λουκέτο\” στο Γενικό Τμήμα του Πολυτεχνείου ενώ το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών συγχωνεύεται με το Τμήμα Μαθηματικών του Πανεπιστημίου.

Δηλαδή δημιουργείται ένα τμήμα Μαθηματικών με δύο κατευθύνσεις ανάμεσα στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το τμήμα Εφαρμοσμένων Μαθηματικών.

Aξίζει να σημειωθεί ότι στις 11:00 το πρωί της Τετάρτης, ώρα δηλαδή που το σχέδιο \”Αθηνά\” θα παρουσιάζεται στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, φοιτητές του τμήματος Πολιτικών Δομικών Έργων του ΤΕΙ Κρήτης, θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Ελευθερίας ως ένδειξη διαμαρτυρίας για την κατάργηση του τμήματός τους.

Δείτε εδώ την τελική πρόταση του σχεδίου Αθηνά

Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook