Σημαντικές αυξήσεις στα τιμολόγια του φυσικού αερίου στην Αττική επιφέρει η αύξηση του πετρελαίου θέρμανσης, καθώς οι τιμές του αερίου παρακολουθούν τις διακυμάνσεις της τιμής του πετρελαίου.

Από την έναρξη της περιόδου θέρμανσης, το Νοέμβριο του 2010, η τιμή του φυσικού αερίου έχει αυξηθεί κατά 28% (από 0,04677 σε 0,05995 ευρώ ανά κιλοβατώρα), ενώ για την επόμενη χειμερινή περίοδο οι εξελίξεις θα εξαρτηθούν από το αν θα υλοποιηθεί η εξίσωση των φόρων στα ντήζελ κίνησης και θέρμανσης, καθώς και από την πιθανή επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο φυσικό αέριο.

Η διαφορά τιμής του φυσικού αερίου από το πετρέλαιο θέρμανσης είναι τώρα 18% (ήταν 20% μέχρι το τέλος του 2010 αλλά περιορίστηκε λόγω της αύξησης του ΦΠΑ) και, όπως ανέφερε την Τρίτη ο γενικός διευθυντής της ΕΠΑ Αττικής Χ. Μπαλάσκας, η τιμολογιακή πολιτική τον επόμενο χειμώνα θα εξαρτηθεί από τις αποφάσεις της κυβέρνησης για το πετρέλαιο.

«Αν γίνει εξίσωση των φόρων θα προσπαθήσουμε να μην αυξηθούν τόσο πολύ οι τιμές του φυσικού αερίου», είπε ο κ. Μπαλάσκας.

Πάντως, η εταιρία προβλέπει για εφέτος σημαντική αύξηση της κερδοφορίας (από 2,9 σε 10 εκατ. ευρώ), του τζίρου (από 140 σε 190 εκατ.) και της κατανάλωσης αερίου (από 263 σε 311 εκατ. κυβικά μέτρα).

Η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει και την αγορά φυσικού αερίου σε δύο κατευθύνσεις:

– Αφενός κλείνουν, περιορίζουν ή διακόπτουν την παραγωγή τους επιχειρήσεις που λειτουργούν με φυσικό αέριο.

– Αφετέρου αρκετοί καταναλωτές δυσκολεύονται να εξοφλήσουν έγκαιρα τους λογαριασμούς τους. Για το λόγο αυτό η ΕΠΑ έχει θέσει ήδη σε εφαρμογή πρόγραμμα διακανονισμών 6μηνης ή 12μηνης διάρκειας.

Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΕΠΑ κυμαίνονται στα 7-8 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων πάνω από το 50% είναι οφειλές του δημόσιου τομέα (σχολεία, νοσοκομεία, δημόσιοι οργανισμοί, υπουργεία, κλπ.).

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο κ. Μπαλάσκας, περισσότερα από τα μισά διαμερίσματα του Λεκανοπεδίου Αττικής (884.000 από 1,65 εκατ.) έχουν πρόσβαση στο δίκτυο φυσικού αερίου και από αυτά το 35% είναι συνδεδεμένα.

Υπάρχει κατά συνέπεια σημαντικό πελατολόγιο στη διαδρομή του υπάρχοντος δικτύου στο οποίο προσανατολίζεται η ΕΠΑ, καθώς οι επεκτάσεις του δικτύου τόσο πέρυσι όσο και εφέτος έχουν περιοριστεί δραστικά.

«Παγωμένη» είναι εξάλλου η διαδικασία πώλησης του 49% των μετοχών της ΕΠΑ Αττικής από τους μετόχους μειοψηφίας (Shell και Duke Energy), καθώς οι προσφορές που κατατέθηκαν στο πλαίσιο της διαδικασίας που ξεκίνησε από πέρυσι δεν κρίθηκαν ικανοποιητικές.

Η ΕΠΑ Αττικής προχωρά, τέλος, πιλοτικά σε συνεργασία με τη ΔΕΗ στον τομέα της τηλεμέτρησης. Στόχος είναι να μεταφέρονται μέσω του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας όχι μόνο τα δεδομένα για την κατανάλωση ρεύματος αλλά και του φυσικού αερίου.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook