Αφιξη στο Ηράκλειο, διαμονή 5 ημερών στην Κρήτη και στη συνέχεια επιβίβαση σε κρουαζιερόπλοια της εταιρίας Lοuis Cruises για πενθήμερες κρουαζιέρες στο Αιγαίο, προβλέπει ο σχεδιασμός του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου Α. Ε. βάσει του οποίου το μεγαλύτερο λιμάνι της Νότιας Ελλάδας μετατρέπεται σε Home porting Ρώσων επισκεπτών.

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΟΛΗ Α.Ε. Γιάννης Μπρας εκτιμά ότι το πακέτο κρουαζιέρας – διαμονής αναμένεται να προσδώσει νέα δυναμική στον τουρισμό του νησιού, καθώς εγκαινιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα συνδυασμό τουριστικών υπηρεσιών κρουαζιέρα – διαμονή. 

«Ξεκινάμε με στόχο να καταφέρουμε στα επόμενα χρόνια να έχουμε σημαντικό ποσοστό επισκεπτών από τη Ρωσία που και θα μένουν στην Κρήτη και θα επιλέγουν στη συνέχεια να περιηγηθούν στα νησιά» αναφέρει ο κ. Μπρας.

Έχοντας ως κεντρική στρατηγική την ανάδειξη του λιμανιού ως κόμβου κρουαζιέρας για την Ανατολική Μεσόγειο, η διοίκηση του ΟΛΗ Α.Ε. υλοποιεί εδώ και δύο χρόνια ένα συγκροτημένο σχέδιο ανάπτυξης, του δεύτερου λιμανιού της χώρας για home porting μετά τον Πειραιά.

Αυτό το σχέδιο αφενός στοχεύει στην προσφορά υπηρεσιών υψηλής στάθμης με τη βελτίωση των υποδομών κι αφετέρου στην προσέλκυση νέων επισκεπτών, με βασική νέα source market τη Ρωσία, τη Βρετανία και το Ισραήλ. Άλλωστε από Μόσχα, Λονδίνο και Τελ Αβίβ προέρχονται και οι περισσότερες πτήσεις κάθε χρόνο για το αεροδρόμιο Ηρακλείου (πάνω από 1700), γεγονός που καθιστά τις περιοχές αυτές ως δυνητικές πύλης διείσδυσης για την κρουαζιέρα.
Αύξηση 50% το 2013

Ήδη το λιμάνι του Ηρακλείου, που αναμένεται να έχει κερδοφόρα χρήση το 2013, περιμένει 320.00 επισκέπτες κρουαζιέρας καταγράφοντας αύξηση 50% σε σχέση με το 2012. Μάλιστα οι 50.000 από αυτούς θα χρησιμοποιήσουν το λιμάνι ως σημείο επιβίβασης, προσδίδοντας σημαντική υπεραξία στην τοπική οικονομία.

Ήδη οι εταιρίες Costa και Lοuis το χρησιμοποιούν ως home port, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενδιαφέρον κι από άλλες εταιρίες του χώρου.

Στο πλαίσιο πάντως της προώθησης συνολικά της κρουαζιέρας για την Κρήτη ο Γιάννης Μπρας μεταβαίνει μαζί με στελέχη της τουριστικής βιομηχανίας της Μεγαλονήσου, αλλά και παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη μεγάλη έκθεση του κλάδου, που γίνεται το ερχόμενο Σαββατοκύριακο και την επόμενη εβδομάδα στο Μαϊάμι των ΗΠΑ.

«Κάθε λιμάνι της Κρήτης μπορεί να αναπτύξει τη δική του δυναμική, τα δικά του συγκριτικά πλεονεκτήματα. Το ζήτημα είναι να χαράξουμε παντού μια τεκμηριωμένη στρατηγική προς όφελος όλου του νησιού» σημειώνει ο πρόεδρος του ΟΛΗ με αφορμή την έκθεση αλλά και απόψεις που εκφράζονται από παράγοντες της τοπικής αυτοδιοίκησης στην Κρήτη περί ανταγωνισμού των διαφόρων λιμανιών.

«Το ζήτημα είναι να έχουμε ξεκάθαρη άποψη, να δούμε τι μπορεί να γίνει και πού, να δουλέψουμε επαγγελματικά» σημειώνει και καταλήγει: «Αρκεί να λυθούν προβλήματα όπως της υποστελέχωσης, αλλά και νομικών κενών, όπως με τις υπερωρίες που οφείλει να κάνει το προσωπικό, λόγω της φύσης της δουλειάς. Είναι ζητήματα που μας δυσκολεύουν, χωρίς ωστόσο να μας εμποδίζουν»...

Με πληροφορίες και από το www.reporter.gr