Στην απόκτηση και στη συνέχεια στην αξιοποίηση του πρώην παραδοσιακού ελαιοτριβείου Ανωγειανάκη στην περιοχή της Αγίας Τριάδας στοχεύει η Δημοτική Αρχή Ηρακλείου.

Πρόκειται ουσιαστικά για 2 διατηρητέα ιστορικά κτίρια τα οποία σύμφωνα με το Δήμαρχο Ηρακλείου κ. Γιάννη Κουράκη αφού αποκτηθούν θα αποκατασταθούν προκειμένου να αποδοθούν στους δημότες .

Θα τα χρησιμοποιήσουμε όπως δήλωσε ο Δήμαρχος για τις κοινωνικές και Πολιτιστικές ανάγκες της περιοχής.

Ο κ. Κουράκης που μαζί με τον Αντιδήμαρχο κ. Μανόλη Βασιλάκη επισκέφθηκαν σήμερα την περιοχή συνομίλησαν με κατοίκους της Αγίας Τριάδας οι οποίοι προέτρεψαν τη Δημοτική Αρχή να προχωρήσει στην αξιοποίηση του ακίνητου αφού μέχρι τώρα και με εμφανή τα σημάδια του χρόνου είχε εγκαταλειφθεί.

Μετά την αποκατάσταση των κτιρίων η περιοχή θα αναβαθμιστεί τόνισε ο Δήμαρχος ενώ παράλληλα έργα ανάπλασης θα αλλάξουν την εικόνα της.

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΚΤΙΡΙΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΟΚΡΑΤΙΑ ΕΩΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τα δύο κτίρια που δεσπόζουν στην Αγία Τριάδα βρίσκονται ανάμεσα στις οδούς Βαλέστρα, Σαββαθιανών και Μελιδόνι στα οποία επί τουρκοκρατίας δηλ από τα τέλη του 19ου Αιώνα λειτουργούσε Ελαιοτριβείο ,Σαπωνοποιείο και δύο βυρσοδεψεία ενώ υπήρχαν και τέσσερα πηγάδια.

Με την ανταλλαγή των πληθυσμών το ακίνητο περιήλθε στο Δημόσιο ενώ στη συνέχεια ιδιοκτήτης του ήταν ο Γεώργιος Βογιατζάκης .

Το 1932 περιήλθε στην ιδιοκτησία του Ανδρέα Ανωγειανάκη ενώ μέχρι τέλη της δεκαετίας του 70 λειτουργούσε και το Ελαιοτριβείο .

Εκεί βρισκόταν και η κατοικία του ιδιοκτήτη.