Την αντίθεσή του στα μέτρα για αλλαγή στον τρόπο είσπραξης του ΦΠΑ και για την ρύθμιση οφειλών, εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Εμπορικός Σύλλογος Χανίων.

Αναλυτικά στην ανακοίνωση αναφέρονται τα εξής :

"Σύμφωνα με δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών ενημερωθήκαμε για την πρόσθεση της κυβέρνησης να μην δείχνει πλέον καμία ελαστικότητα στον χρόνο είσπραξης του Φ.Π.Α.

Το συγκεκριμένο μέτρο σε άλλη χρονική συγκυρία θα ήταν πιθανά απόλυτα σωστό, αλλά στην παρούσα κατάσταση πολλοί μικρομεσαίοι επαγγελματίες μη έχοντας άλλες πηγές χρηματοδότησης, «αναγκάζονται» δυστυχώς τα χρήματα του Φ.Π.Α πολλές φορές να τα χρησιμοποιούν για την επιβίωση των επιχειρήσεων τους αλλά και για την κάλυψη καθημερινών αναγκών των οικογενειών τους.

Ζητάμε από τους κυβερνώντες να μην εξαντλούν την αυστηρότητα τους σε ανθρώπους που για λόγους επιβίωσης οδηγούνται σε καθυστερήσεις η και αδυναμία πληρωμών.

Επόμενη είδηση για την υποτιθέμενη στήριξη των μικρών επαγγελματιών είναι η δυνατότητα ευνοϊκής και μεγάλης διάρκειας ρύθμισης των οφειλών προς το δημόσιο και τους ασφαλιστικούς οργανισμούς προκειμένου να εισπραχθούν χρήματα αλλά και να δοθεί μια ανάσα στους επιχειρηματίες που θέλουν, αλλά αδυνατούν με τις παρούσες συνθήκες να πληρώσουν.

Η είδηση μας χαροποίησε σαν σύλλογο αφού θα έδινε την δυνατότητα στα μέλη μας να βάλουνε σε τάξη τις υποχρεώσεις τους και να ησυχάσουν από το άγχος που έχουν πλέον όλοι οι οφειλέτες του δημοσίου.

 Όμως βάση των προσταγών της τρόικας μάθαμε ότι στις συγκεκριμένες ρυθμίσεις θα μπορούν να ενταχθούν ουσιαστικά αυτοί που δεν έχουν ανάγκη ένταξης και θα τιμωρούνται όσοι προσπάθησαν και παλαιότερα να τακτοποιήσουν τις εκκρεμότητες τους αλλά δεν κατάφεραν να είναι συνεπείς.

Την ίδια ώρα αυτοί που τότε σφύριζαν αδιάφορα θα έχουν προϋποθέσεις να ενταχθούν. Αυτές οι πρακτικές δεν βοηθάνε στην διαμόρφωση υγιούς επιχειρηματικού περιβάλλοντος, αλλά επιβραβεύουν τους φοροδιαφεύγοντες ή αδιάφορους και τιμωρούν αυτούς που θέλουν αλλά αδυνατούν στην παρούσα συγκυρία να είναι τυπικοί στις υποχρεώσεις τους.

Με απειλές και κινήσεις εκφοβισμού οι επιχειρήσεις μας δεν μπορούν να κρατηθούν. Για να επιβιώσει το κράτος και εμείς κατ’ επέκταση, απαιτείται να εφαρμοστούν πολιτικές πραγματικής ανάπτυξης αλλά και ουσιαστικός διάλογος για ανταλλαγή και όχι για επιβολή απόψεων.

Αυτή την χρονική στιγμή είναι απαραίτητο περισσότερο από ποτέ να διαφοροποιηθεί η στάση του κράτους απέναντι στους αυτοαπασχολούμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και εμπόρουςσε σχέση με τις μεγάλες επιχειρήσεις.

Είναι αδιανόητο στην παρούσα οικονομική συγκυρία, στις όποιες πολιτικές επιλογές, να μην λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικά κριτήρια."