\”Κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου εορτάζεται παγκοσμίως η ημέρα της γυναίκας, ημερομηνία η οποία θεσμοθετήθηκε ως εορτή από τον ΟΗΕ το 1977. Η ημέρα αυτή παρά ταύτα δεν εορτάζεται σε πολλές κοινωνίες.

Σε πολλές χώρες του κόσμου, ακόμη και σήμερα, μεγάλες κατηγορίες γυναικών αντιμετωπίζουν πολλαπλές διακρίσεις που οφείλονται σε μορφές κοινωνικής ανισότητας.

Η κοινωνική τάξη, η εθνική καταγωγή, η ηλικία, η αναπηρία, η σεξουαλική προτίμηση ακόμη και η εξωτερική εμφάνιση, είναι λίγα από τα παραδείγματα που αποτελούν τροχοπέδη σε θέματα γυναικείας ισότητας.

Η ανεργία, η μετανάστευση, η μονογονεϊκότητα, ο αποκλεισμός, η απομόνωση, ο αναλφαβιτισμός, η βία σε όλες τις μορφές της, η ανισότητα στην υγεία και περίθαλψη είναι κάποιες από τις αρνητικές επεκτάσεις της ανισότητας.

Τα παραπάνω ίσως φαντάζουν λεπτομέρειες για κάποιες άλλες γυναίκες. Γυναίκες, οι οποίες έχουν υποστεί βίαιους ακρωτηριασμούς, από ένα έθιμο το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται και να «πετσοκόβει» τη ζωή των κοριτσιών (περίπου 140 εκατομμύρια γυναίκες παγκοσμίως σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας).

Για κάποιες γυναίκες που είναι υποχρεωμένες να κυκλοφορούν εντελώς καλυμμένες με την «μπούργκα», το μόνο επιτρεπτό ένδυμα.

Για κάποιες γυναίκες που λιθοβολούνται μέχρι θανάτου, δέχονται επιθέσεις με οξύ ή καυτό λάδι, βιάζονται ομαδικά, δολοφονούνται πριν συμπληρώσουν το πρώτο έτος της ζωής τους, απλά και μόνο επειδή γεννήθηκαν κορίτσια.

Στις αναπτυγμένες χώρες κάποιες γυναίκες ετοιμάζονται να γιορτάσουν σήμερα στο πνεύμα του «ladies night», κάποιες άλλες διαλαλούν από την άλλη, το κλισέ «η γυναίκα πρέπει να γιορτάζει κάθε μέρα».

Πίσω λοιπόν από το ξεφάντωμα και τις σημερινές αντι-εορταστικές απόψεις, ας αναλογιστούμε τι ακριβώς γιορτάζουμε σήμερα.

Ας θυμηθούμε όλους εκείνους τους αγώνες που στόχο είχαν την προάσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών και όλες εκείνες τις δράσεις που αφορούσαν και αφορούν στη καταπολέμηση των μορφών ανισότητας και βίας παγκοσμίως.

Ας υποστηρίξουμε ενεργά τις ομάδες γυναικών που καταπιέζονται ή απειλείται η ζωή τους. Ας γνωρίσουμε και ας διεκδικήσουμε τα δικαιώματα των γυναικών στην συμμετοχή στις οικογενειακές, κοινοτικές και πολιτικές αποφάσεις.

Ας ξεπεράσουμε τα όρια της κοινωνικής τάξης, της κουλτούρας και της θρησκείας. Ας δώσουμε σημασία στην οικουμενικότητα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ας αναπτύξουμε μηχανισμούς προάσπισης αυτών.

Ας σταματήσουμε επιτέλους να επικαλούμαστε στο όνομα της κουλτούρας την οποιαδήποτε παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων των γυναικών, των δικαιωμάτων του ανθρώπου.

Ο Δήμος Φαιστού θέλοντας να τιμήσει την ημέρα της γυναίκας, διοργανώνει την Πέμπτη 14 Μαρτίου και ώρα 17:00 στο Πολύκεντρο του Δήμου Φαιστού, στις Μοίρες, μια ημέρα αφιερωμένη στις γυναίκες με θέμα « Γυναίκα και Ομορφιά».

Στην εκδήλωση θα μιλήσουν οι κκ. Ξενοκτιστάκης Χάρης, Διαιτολόγος-Διατροφολόγος, Σκαράκη Φρατζέσκα, Αισθητικός και Φαρσαράκη Τόνια, Αισθητικός.\”

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook