Ο στρατηγικός σχεδιασμός της Περιφέρεια Κρήτης βαδίζει σε καλό δρόμο για την υποδοχή της νέας ΚΑΠ τόνισαν τα ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που συμμετείχαν στην διάρκεια της ημερίδας με θέμα «ΚΡΗΤΗ & ΝΕΑ ΚΑΠ 2014-2020» που πραγματοποιήθηκε στο συνεδριακό κέντρο της Παγκρήτιας Συνεταιριστικής Τράπεζας με διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το ΓΕΩΤΕΕ/παράρτημα Κρήτης. Παράλληλα επισημάνθηκε πως οι Βρυξέλλες  συνηγορούν με την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για πολυτομεακά νέα προγράμματα, που οι χρηματοδοτήσεις των Βρυξελλών  να μεταφέρονται σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα και να αποφασίζει το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά. Αναφορικά με τις νέες επιδοτήσεις τα ανώτερα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τόνισαν ότι για την χώρα μας προβλέπονται άμεσες ενισχύσεις ύψους 2,1 δις ευρώ ετησίως, απαντώντας έτσι στις ανησυχίες που υπάρχουν για μειωμένες χρηματοδοτήσεις την επταετία αυτή.

Στην ημερίδα είχαν προσκληθεί και μίλησαν τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και συγκεκριμένα ο Τάσος Χανιώτης Διευθυντής Οικονομικών Αναλύσεων, Προοπτικών και Αξιολογήσεων της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, και ο Γιώργος Μαθιουδάκης Συντονιστής Πολιτικής για θέματα Αγροτικής Ανάπτυξης της Γενικής Διεύθυνσης Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που μίλησαν με θερμά λόγια για τον στρατηγικό σχεδιασμό που υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα και την διασύνδεση του με τον τουρισμό, που έχει στο πρόγραμμα της και ζητά  η νέα ΚΑΠ.

Στην ημερίδα, στην οποία παραβρέθηκε ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, παρεμβάσεις επίσης έκαναν ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης, στελέχη του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, διευθυντικά στελέχη των υπηρεσιών Αγροτικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Περιφέρειας Κρήτης, ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης. Επίσης το παρόν έδωσαν ο βουλευτής Βασίλης Κεγκέρογλου, η αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας, Κτηνιατρικής, Αλιείας και Κοινωνικής Πολιτικής Θεανώ Βρέντζου, ο αντιπεριφερειάρχης Ηρακλείου Ευριπίδης Κουκιαδάκης, δήμαρχοι, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, ο Πρόεδρος του ΤΕΙ Κρήτης Βαγγέλης Καπετανάκης, εκπρόσωποι επιστημονικών, αγροτοκτηνοτροφικών φορέων και παραγωγικών τάξεων, καθώς επίσης αγρότες, κτηνοτρόφοι αλλά και απλοί πολίτες.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης σε δηλώσεις του επεσήμανε ότι η η Περιφέρεια Κρήτης με την ημερίδα αυτή επιχειρεί να ενημερώσει τους αγρότες,  τους κτηνοτρόφους αλλά και τους αγροτοκτηνοτροφικούς φορείς.

«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του νησιού μας είναι πολλά, και πρέπει συνεχώς να τα αξιοποιούμε, και να τα αναδεικνύουμε. Και σήμερα ακούσαμε από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ότι η Περιφέρεια Κρήτης με τον στρατηγικό της σχεδιασμό βαδίζει σε καλό δρόμο για την υποδοχή της νέας ΚΑΠ» δήλωσε ο Περιφερειάρχης Κρήτης ο οποίος παράλληλα υπογράμμισε ότι: «Τα νέα προγράμματα πρέπει να είναι πολυτομεακά, και να δοθεί η δυνατότητα στην Περιφέρεια να οργανώσει και να ενοποιήσει τις υπηρεσίες για καλύτερα και ταχύτερα  αποτελέσματα».

Οι Βρυξέλες συνηγορούν με την πρόταση της Περιφέρειας Κρήτης για πολυτομεακά νέα προγράμματα, δηλαδή οι χρηματοδοτήσεις των Βρυξελλών να μεταφέρονται σε ένα περιφερειακό πρόγραμμα και να αποφασίζει το αιρετό Περιφερειακό Συμβούλιο που θα πηγαίνουν τα χρήματα αυτά, είπε ο Περιφερειάρχης Κρήτης, καταλήγοντας:

«Πάνω σε αυτή την λογική έχουμε συνεννοηθεί με τον αρμόδιο Επίτροπο αλλά και με τους Υπουργούς, πιστεύοντας ότι στο τέλος θα έχουμε ένα αποτέλεσμα υπέρ των πολιτών».

Η αρμόδια αντιπεριφερειάρχης Κρήτης Θεανώ Βρέντζου Σκορδαλάκη τόνισε ότι

«είναι σημαντικό για μας στην Περιφέρεια Κρήτης, ο στρατηγικός σχεδιασμός να είναι συμβατός με την νέα ΚΑΠ, και σήμερα μέσα από την ημερίδα αυτό διαπιστώνεται και από τα υψηλόβαθμα στελέχη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κάτι που μας χαροποιεί ιδιαίτερα». Η κ. Βρέντζου επανέλαβε ότι «μόνο με πιστοποιημένα ποιοτικά προϊόντα, με ονομασία προέλευσης, και διασύνδεση με το τουριστικό μας προϊόν μπορεί να αναπτυχθεί ο αγροτοκτηνοτροφικός τομέας που θα στηρίξει το εισόδημα των αγροτών. Αυτά απαιτεί η νέα ΚΑΠ και η Περιφέρεια Κρήτης με τον στρατηγικό της σχεδιασμό υλοποιεί ήδη την πολιτική αυτή».

Από την πλευρά του ο ευρωβουλευτής Σπύρος Δανέλλης υπογράμμισε ότι «η Ευρώπη επιτέλους αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να στηρίξει τη γεωργία. Και η νέα ΚΑΠ προς αυτή την κατεύθυνση βαδίζει. Οι πόροι για την Ελλάδα (επιδοτήσεις) θα είναι περισσότεροι αν και υπήρχε κακώς η εντύπωση ότι θα ήταν λιγότεροι… Το ζήτημα είναι πως θα διαχειριστούμε αυτούς τους πόρους, πως θα τους αξιοποιήσουμε» τόνισε χαρακτηριστικά ο κ. Δανέλλης και πρόσθεσε: «Πρέπει να πάμε σε μια ποιοτικά αναβαθμισμένη γεωργία με αυτούς τους νέους πόρους. Οι παραγωγοί μας θα πρέπει να αντιληφθούν ότι βασικοί στόχοι της νέας ΚΑΠ είναι η ποιότητα, ταυτοποιημένα με τον τόπο προϊόντα, και όσον αναφορά την Κρήτη πολύ μεγάλη σημασία παίζει η διασύνδεση του πρωτογενούς τομέα με τον τουρισμό. Και πρέπει να παραδεχτούμε ότι η Περιφέρεια Κρήτης προς αυτή την κατεύθυνση κάνει εξαιρετική δουλειά» κατέληξε.

Ο Διευθυντής Οικονομικών αναλύσεων στην Γενική Διεύθυνση Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Τάσος Χανιώτης είπε, ότι, «είναι σημαντικό καταρχήν το γεγονός ότι ένας βασικός πυλώνας ανάπτυξης της νέας ΚΑΠ παραμένει η άμεση ενίσχυση των παραγωγών μέσω των εισοδηματικών ενισχύσεων. Αυτό που αλλάζει η νέα ΚΑΠ είναι ότι οι χώρες μέλη θα έχουν μια διαδικασία μεταβατική στην οποία σταδιακά θα πάνε προς ένα σύστημα περιφερειακής εξίσωσης της ενίσχυσης ανά στρέμμα που δίνει σε χώρες, και στην Ελλάδα, τη δυνατότητα να εντάξουν περιοχές όπως τα βοσκοτόπια, που ήταν εκτός του συστήματος μέχρι τώρα, αλλά κυρίως να αναπροσαρμόσουν τη βοήθεια δίνοντας περισσότερα χρήματα σε εκείνες τις περιοχές που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Ακόμα ο κ. Χανιώτης επεσήμανε ότι με την υλοποίηση της νέας ΚΑΠ σαφώς υπάρχουν μηνύματα αισιοδοξίας για τους αγρότες μας. «Καταρχήν δεν μειώνονται οι δημοσιονομικοί πόροι, επίσης ο πληθυσμός της γης αυξάνεται, άρα αυξάνεται και η ζήτηση αγροτικών προϊόντων. Αυξάνεται επίσης η ζήτηση ποιοτικών  προϊόντων, με τα χαρακτηριστικό των περιοχών που το παράγουνε (brand name). Αυτά τα προϊόντα αναζητούν οι Ευρωπαίοι καταναλωτές, και όπως βλέπουμε σήμερα η Περιφέρεια Κρήτης βαδίζει σε αυτές τις κατευθύνσεις, και αυτό είναι πολύ θετικό».

Τέλος ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ/Παράρτημα Κρήτης Αλέκος Στεφανάκης υποστήριξε ότι την νέα ΚΑΠ πρέπει να  την κάνουμε ‘εργαλείο’ ανάπτυξης.

«Τα μηνύματα είναι ενθαρρυντικά, η Περιφέρεια Κρήτης και το ΓΕΩΤΤΕ/παράρτημα Κρήτης έχουν κάνει μια πάρα πολύ σημαντική δουλειά με τον στρατηγικό σχεδιασμό στον πρωτογενή τομέα που ήδη υλοποιείται. Ένας σχεδιασμός που είναι μέσα στο πνεύμα της ΚΑΠ. Αυτό σημαίνει, τη παραγωγή ποιοτικών πιστοποιημένων προϊόντων με ταυτόχρονη προστασία του περιβάλλοντος, προστασία από την κλιματική αλλαγή η οποία ταλανίζει τους παραγωγούς. Στην σημερινή ημερίδα τονίστηκε με έμφαση ότι σε παγκόσμιο επίπεδο το μόνο που αποκτά προστιθέμενη αξία στα προϊόντα είναι η ποιότητα που πρέπει να την αναδεικνύουμε συνέχεια. Η νέα ΚΑΠ είναι ένα εργαλείο χρήσιμο για την ανάπτυξη του πρωτογενή τομέα», είπε ο κ. Στεφανάκης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook