Μήνυμα να γίνει «καθαρό παιχνίδι» στην υπό αποκρατικοποίηση ΔΕΠΑ, έλαβε ουσιαστικά το μεσημέρι της Τρίτης ο πρωθυπουργός Αντ. Σαμαράς κατά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο του Management Committee του ρωσικού ομίλου Gazprom Αλεξέι Μίλερ.

Επιθυμία της ρωσικής πλευράς είναι ο διαγωνισμός να διεξαχθεί αντικειμενικά, χωρίς επηρεασμό από έξωθεν πολιτικές παρεμβάσεις, ώστε να ληφθεί απόφαση με βασικό κριτήριο την τιμή. Αυτή ήταν και η βασική γραμμή του κ. Μίλερ, στενού φίλου και πιστού συμμάχου του προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν.

Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις.

Σύμφωνα με Το Βήμα, δεν ήταν και τυχαία η αιφνιδιαστική επίσκεψη του κ. Μίλερ που σήμανε «κόκκινο συναγερμό» σε πολλά οικονομικά κέντρα, αλλά και πρεσβείες, όπως αυτή των ΗΠΑ.

Η αποκρατικοποίηση της ΔΕΠΑ και του ΔΕΣΦΑ, θεωρείται για την ελληνική κυβέρνηση μια εξίσωση με πολύ μεγάλο βαθμό δυσκολίας, ενώ είναι πολυπαραγοντική.

Και αυτό, διότι υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων μεταξύ Ρωσίας, ΗΠΑ και ΕΕ, με την ευρωπαϊκή και αμερικανική πλευρά να εκφράζει πολλές ανησυχίες.

Στη Ρωσία υπάρχει η φράση «η νεκροψία θα δείξει» και αναμένουν όταν θα ανοίξουν οι φάκελοι με τις προτάσεις, να ληφθεί η σωστή απόφαση, για να μην υπάρξουν παρενέργειες σε άλλα επίπεδα, καθώς και προσφυγές.

Από το πρωθυπουργικό γραφείο δεν θέλουν να μεταδίδεται μήνυμα ότι υπάρχει προτίμηση προς τη μια ή την άλλη πλευρά.

Εξάλλου, όπως αναφέρουν συνεργάτες του κ. Σαμαρά, ο ίδιος ο πρωθυπουργός έχει επισημάνει πολλές φορές σε συνομιλητές του, είναι πως καθοριστικός παράγοντας στις όποιες αποφάσεις θα είναι η τιμή.

Η επίσκεψη Μίλερ θεωρείται ιδιαίτερα κρίσιμη για το ευρύτερο γεωπολιτικό παιχνίδι που παίζεται στην περιοχή ενόψει και των αποκρατικοποιήσεων, κομβικής σημασίας εταιρειών για τις οποίες ενδιαφέρεται η Ρωσία, αλλά και άλλοι ισχυροί παίκτες στη διεθνή σκακιέρα, όπως οι ΗΠΑ.

Οι Ρώσοι θεωρούν ζωτικής σημασίας την εξαγορά της ΔΕΠΑ, ενώ αυξάνονται οι πιέσεις και οργιάζει το παρασκήνιο, καθώς η προθεσμία για την κατάθεση των δεσμευτικών προσφορών λήγει στις 12 Απριλίου.

Η Gazprom, που έχει έχει συμβούλους τους ομίλους JPMorgan Chase & Co, Credit Agricole και Gazprombank, είναι μια από τις πιο ισχυρές εταιρείες που συμμετέχουν στον υπό εξέλιξη διαγωνισμό και ελπίζει σε θετική εξέλιξη.

Πάντως, μετά τη συνάντηση,στην οποία συμμετείχε και ο επιχειρηματίας Δ. Κοπελούζος, η ρωσική αποστολή εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένη και δήλωνε αισιόδοξη.


in.gr