Ξεπερνούν τα 2,5 δισεκατομμύρια δολάρια οι παραγγελίες Ελλήνων εφοπλιστών για την κατασκευή νέων πλοίων από τον Ιανουάριο έως και το πρώτο δεκαήμερο του Μαρτίου.

Ο όμιλος Π. Τσάκου, σύμφωνα με την Ημερησία, παρέλαβε από ναυπηγεία της Νότιας Κορέας δύο δεξαμενόπλοια ειδικού σχεδιασμού (DP Shuttle Tanker) στα οποία ύψωσε την ελληνική σημαία.

Ο υπουργός Ναυτιλίας Κωστής Μουσουρούλης, που ήταν παρόν, σημείωσε ότι συνεχίζονται οι προσπάθειες τέτοια πλοία να έρχονται στο εθνικό νηολόγιο για την τόνωση της οικονομίας και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Όπως προκύπτει από τα στοιχεία της Golden Destiny, τον Ιανουάριο υπογράφηκαν συμφωνίες της τάξεως του 1,5 δισεκατομμυρίου δολαρίων, τον Φεβρουάριο ναυπηγικά συμβόλαια ύψους 682 εκατομμυρίων δολαρίων, ενώ ο Μάρτιος ξεκίνησε με παραγγελίες συνολικού ύψους 288 εκατομμυρίων δολαρίων από τους εφοπλιστές Πέτρο Παπά, Χάρη Βαφειά και την Carras Hellas.

Υπάρχουν επίσης υπάρχουν πληροφορίες ότι ο Σ. Καρνέσης της European Navigation συζητά με την STX της Ν Κορέας μία συμφωνία για την κατασκευή σειράς τάνκερ μεσαίας κατηγορίας.

Με τις τελευταίες τους επενδύσεις οι Έλληνες εφοπλιστές δίνουν προτεραιότητα στα πλοία ξηρού φορτίου, ενώ από τα ναυπηγεία της Κίνας και της Κορέας στρέφονται στα ναυπηγεία της Ιαπωνίας.

Σύμφωνα με την Golden Destiny, η Ocean Bulk του Π. Παπά, συμφώνησε με τα ιαπωνικά ναυπηγεία την κατασκευή τεσσάρων bulk carriers. Υπολογίζεται ότι η αξία τους κινείται στην περιοχή των 150 εκατομμυρίων δολαρίων.

Η πρώτη παραγγελία της Ocean Bulk αφορά δύο πλοία 180.000 το καθένα τα οποία θα παραδοθούν το 2015 και η αξία τους εκτιμάται στα 46 εκατομμύρια δολάρια.

Η δεύτερη παραγγελία της Ocean Bulk αφορά δύο πλοία 80.000 τόνων με παράδοση το 2014, ενώ πιθανότατα υπάρχει option για άλλα δύο της ίδιας χωρητικότητας. Η τιμή των πλοίων φέρεται να κινείται στην περιοχή των 30 εκατομμυρίων δολαρίων το καθένα.

Η Carras Ηellas συμφώνησε επίσης με τα ναυπηγεία Japan Marine την κατασκευή δύο πλοίων 180.000 τόνων το καθένα, σε μία τιμή της τάξεως των 46 εκατομμυρίων δολαρίων ανά μονάδα και με παράδοση το 2015.

Ιαπωνικά ναυπηγεία επέλεξε και η Brave Maritime του ομίλου Βαφειά για την κατασκευή δύο τάνκερ LPG 7.200 cum το καθένα.

Η συμφωνία περιλαμβάνει την άσκηση option για την κατασκευή άλλων τεσσάρων LPG. Τα δύο πρώτα πλοία θα παραδοθούν στη διάρκεια του 2014

news247.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook