Τρόπους να ξεπεράσουν τον σκόπελο που βάζει η τρίμηνη καθυστέρηση στην παράδοση του πορίσματος από το ΣΔΟΕ αναζητούν τα μέλη της Προανακριτικής επιτροπής της Βουλής, με αποτέλεσμα, μεταξύ των σεναρίων που συζητούνται, να είναι και αυτό της αναστολής των εργασιών, έως ότου οι ελεγκτές να έχουν έτοιμη την έκθεσή τους για τους στενούς συγγενείς του κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου.

Από την άλλη, όμως, πρέπει να σημειωθεί ότι βουλευτές όπως οι κ.κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, Άδωνις Γεωργιάδης και Παναγιώτης Ρήγας θεωρούν ότι το πόρισμα του ΣΔΟΕ δεν αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για την έκδοση των δικών τους συμπερασμάτων.

Σημειώνουν ότι η Προανακριτική πρέπει να συνεχίσει τις εργασίες της με την εξέταση των υπόλοιπων κρίσιμων μαρτύρων όπως οι κ.κ. Ιωάννης Διώτης, Ιωάννης Καπελέρης και ο κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, και να συντάξει άμεσα το σχετικό κατηγορητήριο.

Εξηγούν δε, ότι ήδη έχουν στα χέρια τους όλα εκείνα τα στοιχεία που δικαιολογούν παραπομπή του πρώην υπουργού για τα αδικήματα της νόθευσης, της υπεξαγωγής, αλλά και της ζημίας του ελληνικού Δημοσίου και πως από εκεί και πέρα είναι θέμα του Ειδικού Δικαστηρίου να αναλάβει τα ηνία της υπόθεσης.

Πάντως, σε κάθε περίπτωση το νομικό επιτελείο της ΝΔ προβληματίζεται και για το αν υπάρχει η δυνατότητα μέσω του Κανονισμού της Βουλής και του Συντάγματος για μικρή αναστολή των εργασιών της επιτροπής, ώστε το τελικό πόρισμα να περιλαμβάνει και τα αποτελέσματα των ερευνών του ΣΔΟΕ, ώστε να είναι πλήρως τεκμηριωμένο.

Αύριο η κατάθεση του Καπελέρη

Πέραν αυτών, αύριο αναμένεται η κατάθεση των κ.κ. Ιωάννη Καπελέρη και Κώστα Βαξεβάνη, ενώ την επόμενη Τρίτη θα ξαναπαραστεί ο κ. Παναγιώτης Μαντούβαλος, διευθυντής του ΣΔΟΕ και επικεφαλής του κλιμακίου που διενεργεί τις έρευνες στους 2.062 καταθέτες της HSBC, προκειμένου να  εξηγήσει για ποιους λόγους χρειάζεται τρεις μήνες για την έκδοση συμπερασμάτων και αν υπάρχει δυνατότητα επίσπευσης των διεργασιών.

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook