Στις αρχές Ιουλίου του 2012, είχε υπογραφεί μια ιδιαίτερα κερδοφόρα για το ελληνικό κράτος συμφωνία: η εξαγορά 4 Airbus A340 της παλιάς Ολυμπιακής από την Apollo Aviation Group. Επρόκειτο για μια συμφωνία, η οποία θα απέφερε 40,4 εκατομμύρια δολάρια στα κρατικά ταμεία. Ωστόσο, υπήρχαν σημαντικές διαφωνίες μεταξύ της αγοράστριας εταιρείας και του ελληνικού δημοσίου για την κατάσταση των αεροσκαφών, με αποτέλεσμα να παρακωλύεται η υλοποίηση και ολοκλήρωση της συμφωνίας.

Το ελληνικό Δημόσιο είχε αναλάβει την ευθύνη, να φέρει τα αεροσκάφη σε κατάσταση παράδοσης για να πετάξουν στη βάση της εταιρείας στη Φλόριντα των ΗΠΑ. Ωστόσο, η Apollo Aviation Group υποστηρίζε εδώ και μήνες πως στα τέσσερα αεροσκάφη παρατηρούνται προβλήματα στα ηλεκτρονικά συστήματα, τα οποία είναι απόρροια πλημμελούς συντήρησης. Η αγοράστρια εταιρεία ζητούσε την πραγματοποίηση των εργασιών συντήρησης στα αεροσκάφη, ενώ το ελληνικό Δημόσιο από την πλευρά του έδειχνε απρόθυμο να τις πραγματοποιήσει.

Στην παρέμβαση του Βουλευτή Ηρακλείου κ. Λευτέρη Αυγενάκη, για την πώληση των τεσσάρων αεροσκαφών, απαντά ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ιωάννης Στουρνάρας και αναφέρει ότι: «η σύμβαση με την Apollo Aviation, αγοράστρια εταιρεία των 4 αεροσκαφών βρίσκεται σε ισχύ και εκτελείται».

Όπως συγκεκριμένα αναφέρει ο Υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας: «μετά από τις σχετικές προετοιμασίες και τεχνικούς ελέγχους, η αγοράστρια εταιρεία έχει ήδη παραλάβει, από τον Νοέμβριο του 2012 τα δύο πρώτα αεροσκάφη με σειριακούς αριθμούς κατασκευαστή 235 και 239 και απέδωσε στο ελληνικό δημόσιο το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα με βάση τις προβλέψεις της σύμβασης».

Υπογραμμίζει δε ότι: «για τα δύο εναπομείναντα αεροσκάφη, με σειριακούς αριθμούς 280 και 292, με την υπ’ αριθμόν 228/5-2-2013 Απόφαση της Διυπουργικής Επιτροπής Αναδιαρθρώσεων και Αποκρατικοποιήσεων, μετεφέρθησαν στο ΤΑΙΠΕΔ τα εμπράγματα και ενοχικά δικαιώματα του ελληνικού δημοσίου επί των δύο αεροσκαφών, καθώς και αυτά που πηγάζουν από την από 29 Δεκεμβρίου 2011, σύμβαση πώλησής τους».

Τέλος, αναφέρεται ότι θα ξεκινήσουν άμεσα οι ενέργειες τεχνικού ελέγχου των αεροσκαφών, από την αγοράστρια εταιρεία, ώστε με την επιτυχή ολοκλήρωσή τους να τα παραλάβει και να καταβάλει το αντίστοιχο οικονομικό αντάλλαγμα. Η διαδικασία εκτιμάται ότι θα έχει ολοκληρωθεί πλήρως έως τα τέλη Απριλίου.

(φωτο αρχείου)

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook