Προβληματισμένος για τις επιπτώσεις που μπορεί να έχει στην διαχείριση της κρίσης από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης εμφανίστηκε σε δηλώσεις του ο πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου και μέχρι πρότινος επικεφαλής του Eurogroup Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται σε ρεπορτάζ του Bloomberg, ο κύριος Γιούνκερ φέρεται να δήλωσε πως η απόφαση των Ευρωπαίων για την διάσωση της Κύπρου και κυρίως η απόφαση για επιβολή έκτακτης εισφοράς – επί της ουσίας “κουρέματος” – στις καταθέσεις στις κυπριακές τράπεζες ήταν επιβεβλημένη για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους και η χρηματοδότηση της χώρας από ΕΕ και ΔΝΤ,. Συμπλήρωσε όμωςότι “το να υποχρεώνεις τους επενδυτές σε ζημίες, χωρίς δυνατότητα αντίδρασης, ενέχει το ρίσκο και τον κίνδυνο αναθέρμανσης της κρίσης που μέχρι σήμερα έχει εξαναγκάσει πέντε από τις 17 χώρες της Ευρωζώνης στην αναζήτηση βοήθειας και διάσωσης”!

Μάλιστα θύμισε πως μόλις πέρυσι οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ουσιαστικά επέβαλλαν στους κατόχους ελληνικών ομολόγων να δεχθούν απώλειες στα “χαρτιά” τους, στο πλαίσιο της διάσωσης της Ελλάδας.

Εμμέσως ο κ. Γιούνκερ δεν αποκλείει η απόφαση για έκτακτη εισφορά στις κυπριακές τραπεζικές καταθέσεις να επιφέρει βαρύτατο πλήγμα στην εμπιστοσύνη των επενδυτών στο τραπεζικό σύστημα της Ευρωζώνης γενικότερα. Με το σκεπτικό του ότι εφόσον επιλέγει αυτή η “λύση” για την Κύπρο, γιατί να μην επεκταθεί στο άμεσο μέλλον και στις υπόλοιπες χώρες που “παλεύουν” με την κρίση.

Ουσιαστικά ο κ. Γιούνκερ φοβάται, δεν το λέει άμεσα αλλά το υπονοεί, πως με αφορμή τις εξελίξεις στην Κύπρο, είναι άγνωστο το πως θα αντιδράσουν τη Δευτέρα και τις επόμενες ημέρες οι ευρωαγορές…

Στο πλαίσιο αυτό εξάλλου κινήθηκε και η δήλωση του Επιτρόπου Όλι Ρεν, ο οποίος χαρακτήρισε την απόφαση για την έκτακτη εισφορά στις τραπεζικές καταθέσεις “αυστηρά οικονομικό – φορολογικό μέτρο”, έχοντας μάλιστα στο παρελθόν ο ίδιος αποκλείσει κάθε πιθανότητα επιβολής “βαρών” στους καταθέτες, καθώς κάτι τέτοιο θα μπορούσε να λειτουργήσει ως “παράγων αποσταθεροποίησης”!

Ερωτηθείς λοιπόν τώρα εάν αυτή η “συνταγή”, δηλαδή η επιβολή “χαρατσιού” στις τραπεζικές καταθέσεις, μπορεί να επαναληφθεί σε πιθανή διάσωση άλλης χώρας της Ευρωζώνης στο μέλλον, το απέκλεισε, λέγοντας πως δεν υπάρχει στην παρούσα φάση “κάποια περίπτωση που θα επέβαλλε κάτι τέτοιο…”

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook