Η Κεντρική τράπεζα της Κύπρου με επιστολή της προς τις κυπριακές τράπεζες αναφέρει ότι προσωρινά παγώνουν οι εντολές πληρωμών και οι μεταφορές κεφαλαίων.

Στην επιστολή, που αποκαλύπτει το 24h.com.cy και φέρει την ένδειξη \”εμπιστευτικόν\”, τονίζεται ότι η Τράπεζα απαγορεύει προσωρινά και μέχρι νεωτέρας την εισαγωγή είτε από ιδρύματα υποκείμενα στην εποπτεία της Κεντρικής Τράπεζας ή κατ΄άλλο τρόπο εντολών πληρωμής ή μεταφοράς κεφαλαίων σε οποιοδήποτε σύστημα πληρωμών εκκαθάρισης ή και διακανονισμού συναλλαγών που λειτουργεί εντός ή εκτός της Δημοκρατίας συμπεριλαμβανομένων εντολών εντός του ιδίου πιστωτικού ιδρύματος.

Εξάλλου, το ΠΓ του Κ.Σ. ΕΔΕΚ αποφάσισε να καταψηφίσει το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων στις τράπεζες.

Δείτε την επιστολή

\"\"

Τελεσίγραφο ΕΚΤ

Στο Προεδρικό Μέγαρο μετέβη, σύμφωνα με πληροφορίες του Αθηναϊκού Πρακτορείου, εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, προκειμένου να πείσει τον Νίκο Αναστασιάδη να προωθήσει σήμερα προς έγκριση το νομοσχέδιο για το κούρεμα των καταθέσεων.

Οι ίδιες πληροφορίες φέρουν τον κ. Αναστασιάδη να έχει αρνηθεί. Επιπλέον, ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ φέρεται να ζήτησε να μην μείνουν κλειστές οι τράπεζες την Τρίτη.
Η πρώτη μάχη

Η απόφαση του Eurogroup έγινε η αιτία για να ξεσπάσει σοβαρή πολιτική κρίση στη Μεγαλόνησο, λίγες ημέρες μετά την εκλογή του Νίκου Αναστασιάδη στην προεδρία.

Η συμφωνία προβλέπει την επιβολή τέλους 6,75% για καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ και τέλους 9,99% για καταθέσεις που υπερβαίνουν το ποσόν αυτό.

Πολλοί αναλυτές εκφράζουν αμφιβολίες για το εάν θα καταφέρει η κυβέρνηση να περάσει το σχετικό νομοσχέδιο από τη Βουλή, αφού οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές.

Ειδικότερα, εάν δεν υπάρξουν διαρροές, τα δύο κόμματα που στηρίζουν την κυβέρνηση, ΔΗΣΥ και ΔΗΚΟ, διαθέτουν 28 ψήφους, δηλαδή μια λιγότερη απ\’ όσες απαιτούνται για να περάσει το νομοσχέδιο.

Στο εσωτερικό του ΔΗΚΟ υπάρχει έντονος σκεπτικισμός, κάτι που απορρέει και από τις απόψεις που έχει εκφράσει ο πρόεδρός του Μάριος Κάρογιαν. Όμως, ακόμη και αν αποφασιστεί να συνταχθεί το κόμμα με την κυβέρνηση, δεν θα πρέπει να αποκλειστεί το ενδεχόμενο να υπάρξει διαφοροποίηση συγκεκριμένων βουλευτών.

Ο τέως αναπληρωτής πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος είναι ο πρώτος που ενδέχεται να καταψηφίσει τα νομοσχέδιο, ενώ επίσης πιθανοί να το απορρίψουν φέρονται και οι βουλευτές Γιώργος Προκοπίου και Αντώνης Αντωνίου.

Καταψηφίζουν ΑΚΕΛ και ΕΔΕΚ

Να καταψηφίσουν το νομοσχέδιο αποφάσισαν το ΑΚΕΛ και η ΕΔΕΚ.

Ο γγ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού δήλωσε ότι ετοιμάζεται πρόταση για την αντιμετώπιση της κατάστασης, όπως έχει διαμορφωθεί. Απαντώντας σε ερώτηση εάν το ΑΚΕΛ θα καλέσει τον κόσμο σε κινητοποιήσεις, ο κ. Κυπριανού ανέφερε ότι ο κόσμος είναι ήδη έτοιμος, αλλά οι εκδηλώσεις πρέπει να γίνουν με οργανωμένο τρόπο και μέσα σε πολιτισμένα πλαίσια.

Ύστερα από συνεδρίαση του Πολιτικού Γραφείου, ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου ανακοίνωσε ότι το Κίνημα θα προτείνει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup.

Χαρακτηρίζοντας την απόφαση «πρωτοφανή», ο κ. Ομήρου σημείωσε ότι αυτή «υπονομεύει την ασφάλεια των συναλλαγών, την ελευθερία των συμβάσεων και καταστρέφει την Κύπρο ως χρηματοπιστωτικό κέντρο».

Επίσης, επέκρινε τον Ν. Αναστασιάδη, λέγοντας ότι όφειλε να ζητήσει χρόνο για διαβούλευση με τις πολιτικές δυνάμεις και «να απορρίψει έναν ωμό εκβιασμό και ασφυκτικό χρονοδιάγραμμα, ξένο προς την κοινοτική πρακτική της διαβούλευσης».

Πρόσθεσε πως «η ΕΔΕΚ αρνείται να υποκύψει σε εκβιαστικά διλήμματα» και κάλεσε την κυβέρνηση να απαιτήσει επαναδιαπραγμάτευση της απόφασης του Eurogroup, εκφράζοντας την ετοιμότητα της ΕΔΕΚ, εάν και εφόσον η κυβέρνηση καταθέσει νέα εναλλακτική πρόταση, να τη μελετήσει και να τοποθετηθεί με αίσθημα ευθύνης.

Τέλος, κάλεσε το λαό σε επαγρύπνηση και κινητοποίηση για διαφύλαξη της κυριαρχίας και της εθνικής αξιοπρέπειας.
Κατά της συμφωνίας αναμένεται να ταχθούν και τα άλλα κόμματα της Βουλής -Οικολόγοι και ΕΥΡΩΚΟ- ενώ αρνητική στάση εκτιμάται πως θα κρατήσει και ο ανεξάρτητος βουλευτής Ζαχαρίας Κουλίας, ο οποίος στις προεδρικές εκλογές είχε υποστηρίξει την υποψηφιότητα Γιώργου Λιλλήκα.

24h.com.cy/news247.gr/news247.gr/in.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook