Σωστή χαρακτήρισε την συμμετοχή των καταθετών στο πρόγραμμα διάσωσης της Κύπρου, η Άνγκελα Μέρκελ. Στο περιθώριο συγκέντρωσης των Χριστιανοδημοκρατών (CDU), η καγκελάριο είπε ότι έτσι συμμετέχουν εν μέρει και οι υπεύθυνοι -όχι μόνο οι φορολογούμενοι των άλλων χωρών.

Την ίδια στιγμή, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς προτείνει να προστατευθούν οι μικροκαταθέτες των κυπριακών τραπεζών, με τη θέσπιση ορίου της τάξεως των 25.000 ευρώ.

Ο κ. Σουλτς, σε δηλώσεις του στη «Welt am Sonntag», τάσσεται υπέρ της συμμετοχής των καταθετών στη διάσωση της κυπριακής οικονομίας, ειδικά, όπως επισημαίνει, όταν γίνεται λόγος για «τεράστιες τραπεζικές καταθέσεις ασαφούς προέλευσης».

Διευκρινίζει, ωστόσο, ότι δεν ευθύνονται οι μικροκαταθέτες για την κακή διαχείριση.

«Η λύση πρέπει να ανταποκρίνεται σε κοινωνικά κριτήρια» δηλώνει ο γερμανός σοσιαλδημοκράτης και προσθέτει: «Σε αυτό το σημείο πρέπει να υπάρξει βελτίωση, όπως μέσω ενός ελεύθερου ποσού ύψους 25.000».

Ανάλογη είναι και η τοποθέτηση της γερμανικής Αριστεράς (Die Linke), ο αντιπρόεδρος της οποίας, Άξελ Τρόοστ, τονίζει ότι «δεν είναι κατανοητό να πληρώνει ο μικροκαταθέτης για τα λάθη των τραπεζών» και επισημαίνει ότι με αυτόν τον τρόπο «υπονομεύεται η ασφάλεια των καταθέσεων στην Ευρώπη».in.gr, με πληροφορίες από ΑΠΕ/Γερμανικό