Με την προσωπική επίβλεψη του πρωθυπουργού κ. Αντώνη Σαμαρά αναθεωρούνται τα σχέδια των οργανογραμμάτων για τις αλλαγές στο δημόσιο τομέα.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Αντώνης Μανιτάκης, σύμφωνα με πηγές από το Μέγαρο Μαξίμου, πρόκειται να έχει σήμερα συνάντηση με τον πρωθυπουργό και τον υπουργό Οικονομικών, κ. Γιάννη Στουρνάρα.

Στη συνάντηση αναμένεται να συζητηθεί η ολοκλήρωση των χρονοδιαγραμμάτων περικοπών θέσεων του Δημοσίου, τόσο στα υπουργεία που δεν έχει γίνει ακόμα αυτό, όσο και σε φορείς στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.

Ως κρίσιμο ζήτημα για την Τρόικα, όπως προέκυψε μετά την τελευταία επίσκεψη των εκπροσώπων της στην Ελλάδα, αναδεικνύεται η μείωση του προσωπικού και το πρόγραμμα κινητικότητας. Οι υπάλληλοι από τις θέσεις που καταργούνται θα βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και θα επιλέγουν αμέσως μετά, από τις κενές θέσεις που έχουν προκύψει, ποια από αυτές θέλουν να καλύψουν.

Επιπλέον, άμεσα πρόκειται να ξεκινήσει η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων με τη συνεργασία του ΑΣΕΠ. Στο στόχαστρο του ΑΣΕΠ πρόκειται να μπουν κυρίως δημόσιοι υπάλληλοι, οι οποίοι δεν έχουν προσληφθεί με διαδικασίες διαγωνισμού. Πρόκειται, κυρίως, για υπαλλήλους που προσλήφθηκαν πριν το 2000 ή εργάζονται στις περιφέρειες και στους δήμους.

Βασικό κριτήριο της αξιολόγησης θα αποτελεί το επίπεδο εκπαίδευσης του κάθε υπαλλήλου. Από τη διαδικασία υπολογίζεται να προκύψει μια ομάδα υπαλλήλων, οι οποίοι δεν καλύπτουν άμεσες ανάγκες, προσλήφθηκαν χωρίς ΑΣΕΠ και είναι υποχρεωτικής εκπαίδευσης. Αυτοί θα είναι οι πρώτοι που θα κινδυνεύσουν μετά το πρόγραμμα τις διαθεσιμότητας να μην επιστρέψουν στο Δημόσιο και να απολυθούν.

Ο αριθμός αυτών των υπαλλήλων υπολογίζεται να είναι από 10% μέχρι 20% των 25.000 που θα τεθούν σε διαθεσιμότητα μέσα στο 2013. Πρακτικά, αυτό σημαίνει πως το 2014 οι υπάλληλοι που θα πάρουν το δρόμο της απόλυσης θα είναι από 2.500 έως 5.000.

Παράλληλα, στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης έχει ήδη ξεκινήσει η επιτάχυνση των διαδικασιών, προκειμένου να γίνει μια καταγραφή των υποθέσεων «επίορκων» υπαλλήλων που εκκρεμούν για χρόνια από τα πειθαρχικά συμβούλια των υπηρεσιών.

Οι φάκελοι των υποθέσεων υπολογίζονται γύρω στις 10.000, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει ότι σε όλες τις περιπτώσεις θα υπάρξουν απολύσεις.

 

protothema.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook